Ulkomaat

Monta pulpettia jää tyhjäksi

Bussiturmassa Sveitsissä kuoli 22 lasta ja 6 aikuista. Belgialaisella koululla keskiviikko oli surun päivä.

Tilaajille

Heverlee. Murhe laskeutui keskiviikkona katolisen St. Lambertuksen alakoulun ylle Heverleessä Belgiassa.

Järkyttyneet, itkuaan pidättelevät vanhemmat kokoontuivat koululle kuulemaan uutisia lastensa kohtalosta. Osa veti perässään pieniä matkalaukkuja, joihin he olivat pakanneet yöpymistarvikkeet.

"Meillä ei ole sanoja, ainoastaan syvä suru. Heidän piti nyt olla takaisin täällä", sanoi katolisen kirkon paikallinen pappi, isä Dirk de Gendt tiedotusvälineille.

"Heillä" de Gendt tarkoitti koulun 24 kuudesluokkalaista, luokanopettajaa ja hiihtoretkelle osallistunutta vapaaehtoista valvojaa. Kouluretki pysähtyi tunnelin seinään tiistai-iltana Sveitsissä, kun oppilaat olivat palaamassa kotiin Belgiaan.

Yhteensä 28 ihmistä sai surmansa bussiturmassa. Kuolleista 22 oli noin 12-vuotiaita lapsia, loput aikuisia. Kyseessä oli pahin lapsiuhreja vaatinut liikenneonnettomuus Sveitsin historiassa.

Kaikkiaan bussissa oli 52 matkustajaa. He tulivat pääosin Belgian hollanninkielisellä alueella sijaitsevista Heverleestä ja Lommelista. Muutama lapsimatkustaja oli hollantilaisia.

Heverleen koululta vanhemmat kuljetettiin puolenpäivän aikoihin paikallisbussilla sotilaslentokentälle ja sieltä Sveitsiin.

Suurin osa vanhemmista oli jo ollut yhteydessä lapsiinsa ja kuullut, että he ovat hengissä. Raajansa murtaneita ja muutoin loukkaantuneita lapsia hoidettiin sveitsiläisissä sairaaloissa, kolme oli ilmeisesti koomassa.

Kahdeksan lapsen vanhemmilla ei kuitenkaan ollut tietoa jälkikasvunsa kohtalosta, ja tilanne oli heille karmaiseva. He eivät myöskään uskoneet enää kuulevansa hyviä uutisia, kertoi hollanninkielisen Flanderin alueen katolisten koulujen johtaja Mieke van Hecke.

"Meillä oli erittäin, erittäin, erittäin paha yö ja päivä", van Hecke sanoi.

Onnettomuudessa menehtyivät myös koulun miesopettaja ja naispuolinen vapaaehtoinen valvoja. Jälkimmäinen oli osallistunut katolisen yhteisön järjestämille koululaisten hiihtoretkille useana vuonna.

"Nyt hän oli 70 vuotta vanha, ja se oli hänen viimeinen matkansa Sveitsiin." Nuoremmat oppilaat tulivat keskiviikkona aamulla kouluun normaalisti.

Opettajat yrittivät selittää koululaisille surullista tapahtumaa ja kiinnittivät koulun porttiin lasten piirustuksia, joissa he muistivat ja tukivat tovereitaan. Kuvissa oli sydämiä, sateenkaaria ja kukkia.

Leuvenin kaupungin pormestari Louis Tobback oli yllättynyt siitä, miten hidasta ja huonoa viranomaisten tiedottaminen on ollut.

Hän kertoi, että esimerkiksi oppilaiden kuvien toimittaminen Sveitsiin tunnistamista varten oli ollut vaikeaa ulkoministeriön tehottomuuden takia.

"Minulla on vieläkin ongelmia tiedonsaannissa", pormestari sanoi iltapäivällä.

Onnettomuuden syyt olivat vielä keskiviikkona epäselviä. Ilmeisesti bussin rengas oli iskeytynyt kiveykseen, jonka jälkeen kuljettaja oli menettänyt auton hallinnan ja ajanut päin seinää. Sveitsin onnettomuustutkijoiden mukaan kuljettaja ei ajanut ylinopeutta.

Kuljettaja oli tiettävästi noudattanut lepoaikamääräyksiä ennen matkan alkua.

Onnettomuudessa bussin etuosa painui sisään tuhoten tiellään kaiken ja jättäen perällä olevat ihmiset loukkuun.

Osa uhreista oli niin pahasti ruhjoutuneita, että heidän tunnistamisensa oli vaikeaa.

Leuvenin kirkossa oli määrä keskiviikkona illalla järjestää uhreille muistojumalanpalvelus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää