Ulkomaat

Pysäkki matkalla sotaan

Amerikkalaiset supistavat joukkojaan Euroopassa, mutta Baijerissa harjoitellaan sotimista entistä värikkäämmällä kokoonpanolla.

Tilaajille

Grafenwöhr. Baijerin kartassa on valkea läiskä, pinta-alaltaan lähes täsmälleen Helsingin maa-alueen kokoinen. Läiskän koillisnurkassa on Grafenwöhr, pikkukaupunki, ja sen pääkadulla kahvilassa istuu mies.

"Selvisimme säikähdyksellä", hän sanoo.

Sisään kahvilaan kuuluu ankaria jysähdyksiä. Tykistötulta, mies toteaa.

Läiskä on Yhdysvaltain armeijan tukikohta - suurimpia maailmassa Yhdysvaltain ulkopuolella, ja mies on Gerald Morgenstern, grafenwöhriläinen kunnallispoliitikko.

Grafenwöhriläiset säikähtivät marraskuussa, mutta eivät jysähdyksiä, vaan Yhdysvaltain hallituksen ilmoitusta joukkojen määrän supistamisesta Euroopassa.

Yhdysvaltain armeija on ollut Saksassa toisesta maailmansodasta lähtien. Saksassa on monia paikkakuntia, joiden identiteettiin amerikkalaissotilaat kuuluvat. Noin 7000 asukkaan Grafenwöhr on yksi.

Yhtä grafenwöhriläistä kohti on lähes kolme yhdysvaltalaista. Heitä on perheenjäsenineen paikkakunnalla runsaat 20000.

"Lapset oppivat nopeasti englannin", Morgenstern kertoo.

Grafenwöhristä poistuu 172. jalkaväkiprikaati, johon kuuluu 3800 sotilasta. Yhdysvaltain armeija on investoinut Grafenwöhriin miljardi euroa viime vuosina, ja prikaatin lähtö korvataan muilla toiminnoilla.

Baijerilaisten hinkuun pitää kiinni yhdysvaltalaisista on muitakin kuin tunnesyitä. Aseiden kalske on eurojen kilinää.

"Yhdysvaltain armeija on Baijerin 15. suurin työnantaja", Morgenstern sanoo.

Amerikkalaisten ostovoimasta todistavat tilastot, joiden mukaan sotilasperheet vaihtavat dollareita euroiksi kuukaudessa parilla miljoonalla.

Harjoitusalue on 23000 hehtaarin kokoinen. Siellä ammutaan kovilla pistooleista kenttätykkeihin ja ilmapommituksiin.

Erään metsikön laidassa laukaukset kajahtelevat ja hylsyt lentelevät, kun sotilaat ampuvat rynnäkkökivääreillä.

"Täällä valmistaudutaan sotaan", vänrikki David

Millikan sanoo.

Yhdysvaltain armeija muokkaa Grafenwöhristä entistä enemmän kansainvälistä harjoitustannerta. Nytkin paikalla on sotilaita Bulgariasta, Romaniasta, Tšekistä, Saksasta ja Kanadasta.

"Yhdysvaltalaiset lähtevät enää harvoin yksin mihinkään, vaan kumppaniensa kanssa. Täällä harjoitellaan työskentelemään yhdessä, yhtenä armeijana", armeijan tiedottaja Michael Beaton kertoo.

Komennus Baijerissa kestää amerikkalaisille pari vuotta.

"Kasarmissa on väkeä, jotka eivät koskaan poistu täältä. Sitten he valittavat, kuinka he inhoavat Saksaa ja saksalaisia. Kysyn aina, miksi oikeastaan tulit tänne?" vääpeli Daniel Bumbaugh selittää ja haarukoi juustomakaroneja lautaseltaan kasarmin kanttiinissa.

Niin, miksi?

"Kolme vuotta Euroopassa hallituksen laskuun, mikäs sen parempaa. Mutta ei siitä saa mitään irti, jos kökkii täällä", Pennsylvaniasta kotoisin oleva Bumbaugh sanoo.

Grafenwöhrin tukikohdassa voi tosiaan elää kuin ei olisikaan Saksassa. Palkka maksetaan dollareissa, ja niillä voi maksaa ostareilla, joissa avautuu pikku-Amerikka.

On Taco Belliä, Pizza Hutia, Popeyes Chicken & Seafoodia ja jalkapallokentän kokoinen, armeijan ylläpitämä amerikkalaismarketti Comissary.

Lisäksi kasarmialueelta löytyvät amerikkalaiskoulut, lastentarhat, kirjasto, baseball-kenttä, elokuvateatteri ja urheilubaareja.

Erään kadun nimi on Elvis Presley -Strasse. Se on nimetty Grafenwöhrin kuuluisimman sotilaan mukaan.

Vääpeli Bumbaugh on uskaltautunut kasarmin porteista ulos ja nainut saksalaisnaisen. Hänen prikaatinsa on parhaillaan Afganistanissa, mutta hän jäi huolehtimaan toveriensa perheistä.

"On kaikenlaista. Auto hajoaa, tai perheellä on muita vaikeuksia. Silloin on hyvä tietää, että paikalla on joku, joka auttaa." Vaikeuksiin voi lukeutua se, että puoliso kaatuu. Viime vuonna yksin yhdestä 172. prikaatin yksiköstä kuoli 28 sotilasta Afganistanissa.

Bumbaugh jää kesän jälkeen eläkkeelle. Varhaiseläke on osa Yhdysvaltain armeijan supistusohjelmaa, jolla lähes 500000 hengen armeija supistetaan Irakin ja Afganistanin sotia edeltäneeseen tasoon eli 400000 sotilaaseen.

Bumbaugh on juurtunut perheineen Baijeriin.

"Haen siviilitöitä. Olen sotani sotinut." Kasarmialueelta löytyvät amerikkalaiskoulut, lastentarhat, kirjasto, baseball-kenttä, elokuvateatteri ja urheilubaareja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää