Ulkomaat

Japanin pääministeri ihmetteli, missä ja milloin hän tapaa tänään Trumpin – sekasorto vaivaa Yhdysvaltojen tulevan presidentin esikuntaa

Japanin pääministeristä Shinzo Abesta tulee tänään ensimmäinen tulevan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virallisesti tapaama ulkomainen johtaja.

Japanin pääministeristä Shinzo Abesta tulee torstaina ensimmäinen ulkomainen johtaja, jonka tuleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaa virallisesti.

New Yorkiin matkanneella Abella oli kuitenkin erikoinen ongelma: Hän ei tiennyt, missä ja milloin tapaaminen on. Pääministerille ei myöskään kerrottu, ketkä kaikki Aben esikunnasta on kutsuttu tapaamiseen.

Vasta torstaiaamuna selvisi, että Trump ja Abe tapaavat Trump Tower -pilvenpiirtäjässä Fifth Avenuella, uutistoimisto AFP kertoo. Pilvenpiirtäjässä on liiketilojen lisäksi myös Trumpin oma asunto.

Uutistoimisto Reutersin mukaan japanilaisilla on ollut ongelmia nyhtää vastauksia Trumpin avustajilta. Vieraat eivät ollee New Yorkiin lähtiessään edes täysin selvillä siitä, kuka tapaamisen järjestämisestä vastaa ja kenelle heidän pitäisi soittaa.

”Hämmennys on ollut suuri”, yksi japanilainen virkailija totesi Reutersille.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ei osallistu tapaamisen järjestämiseen, vaan tuleva presidentti tukijoukkoineen järjestää sen itse.

Trumpin tiimi on ajautunut vaalivoiton jälkeen sekasortoon, ja keskeisiä ihmisiä on syrjäytetty tai erotettu kokonaan.

Trump yrittää parhaillaan päättää muun muassa, ketkä saavat ministerin salkut hänen hallinnostaan. Trumpilla ei ole aiempaa poliittista kokemusta, minkä hankaloittanee hänen siirtymäänsä presidentiksi.

New York Times -lehti kertoi tällä viikolla, että Trump on keskustellut puhelimessa lukuisten ulkomaisten johtajien kanssa, mutta puhelut on tehty umpimähkäisesti ja ilman ulkoministeriön laatimien muistioiden apua.

Japani on maailman kolmanneksi suurin kansantalous ja Yhdysvaltojen neljänneksi tärkein kauppakumppani Kanadan, Kiinan ja Meksikon jälkeen.

Aasiassa ja Tyynenmeren alueella Japani on toiminut viime vuosikymmenet Yhdysvaltojen uskollisena yhteistyökumppanina.

Näistä syistä Trump tapaa virallisesti ensimmäisenä juuri Aben.

Tuleva presidentti tosin vieraili jo kampanjansa aikana alkusyksystä Meksikossa, missä hän keskusteli maan presidentin Enrique Peña Nieton kanssa. Trump on uhannut lähettää paperittomat maahanmuuttajat takaisin kotimaihinsa ja rakentaa muurin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle.

Japaninkin kanssa Trumpilla riittää riideltävää, jos hän toteuttaa vaalilupauksensa. Japani on allekirjoittanut Yhdysvaltojen tapaan Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n.

TPP:n piti olla Yhdysvaltojen keino määrittää kaupan säännöt alueella ennen Kiinaa. Trump on kuitenkin uhannut kaataa sopimuksen, joka kattaisi noin 40 prosenttia maailmantaloudesta.

”Japanin ja Yhdysvaltojen liittoutuma on Japanin diplomatian ja turvallisuuden ytimessä. Liittoutuma toimii vain, jos maidemme välillä on luottamusta. Haluaisin rakentaa luottamuksen herra Trumpin kanssa”, Abe totesi toimittajille keskiviikkona CNN:n mukaan.

Presidentti Barack Obaman kausilla Yhdysvallat keskittyi yhä voimakkaammin Aasiaan ulkopolitiikassaan.

Trumpin ulkopoliittiset painotukset ovat jääneet toistaiseksi hämäriksi, mutta hän väläytti kampanjansa aikana, että Japani voisi hankkia itselleen ydinaseita.

Hän on myös vaatinut, että Japani maksaisi Yhdysvalloille enemmän sotilastukikohdista. Japanissa on noin 50 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Itä- ja Kaakkois-Aasian mailla on lukuisia ajoittain leimahtavia aluekiistoja, kuten Spratlysaaret, Paracelsaaret, Senkakusaaret ja Liancourtsaaret. Yhdysvaltoja on pidetty tasapainoittavana voimana räjähdysherkällä alueella.

Lisäksi Japania huolettavat Kiinan kasvava taloudellinen ja poliittinen vaikutusvalta sekä Pohjois-Korean ailahteleva diktatuuri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA
 • Japani
 • Diplomatia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  3. 3

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  6. 6

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää