Viidenkympin kuukausipalkka ja jatkuva pelko poliisista – HS selvitti, miten kasvava paperittomien joukko elää Ruotsissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viidenkympin kuukausipalkka ja jatkuva pelko poliisista – HS selvitti, miten kasvava paperittomien joukko elää Ruotsissa

Ruotsissa asuu arviolta kymmeniätuhansia paperittomia ja määrän odotetaan kasvavan lähivuosina. HS tapasi joukon maan alla eläviä ja eläneitä. He kertovat karuista oloista ja jatkuvasta pelosta mutta myös arkisista haaveista: turvasta, koulutuksesta ja mallinurasta.

19-vuotias Sara muutti äitinsä perässä Ruotsiin ja on elänyt maan alla vuodesta 2013, jolloin hän ja hänen äitinsä saivat kielteisen oleskelulupapäätöksen. Hiljattain tapaus kuitenkin otettiin uuteen käsittelyyn, ja nyt perhe toivoo myönteistä päätöstä.

Julkaistu: 19.11.2016 2:00, Päivitetty 19.11.2016 11:53

Tukholma

Päivät olivat yhdeksän tunnin mittaisia ja viikot kuusipäiväisiä. Palkka kuussa oli 500 kruunua, siis runsaat 50 euroa. Lisäksi sai kuukausimatkakortin, jolla saattoi kulkea.

Parin kuukauden kuluttua iranilaisen Majan palkka nousi runsaaseen sataan euroon ja sitten lisää. Mutta edelleen, parin työvuoden jälkeen hän kertoo saavansa täysistä päivistä kampaamossa Tukholman ulkopuolella noin 800 euroa kuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat