Ulkomaat    |   Kolumni

Liberaali Filippiinit suvaitsee, vaan ei hyväksy homoja

Filippiineillä yli 70 prosenttia ihmisistä on Pewn kyselyn mukaan sitä mieltä, että yhteiskunnan pitäisi hyväksyä homoseksuaalisuus.

Quezon

Yliopiston kampusalueen portilla on pari sateenkaarilippua ja suuri vaalean­punainen sydän, jossa lukee ”elä rakkaudelle”.

Meneillään on yliopiston pride-viikko ­Filippiinien yliopistolla Manilan suurkaupunkialueella Quezonissa. Opiskelijat järjestävät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyviä tapahtumia.

Joukko toisesta yliopistosta muiden syiden takia tulleita vierailijoita ottaa ryhmä­kuvia pride-rekviisitan keskellä. Kampuksen halki kulkevan tien varressa on koju, jossa opiskelijat antavat toisille opiskelijoille hiv-valistusta. Pöydällä on kondomeja ja esitteitä siitä, kuinka niitä käytetään.

”Filippiinit on yksi maailman homoystävällisimmistä maista”, kertoo kojulla vapaaehtoistyötä tekevä opiskelija Harold Leonardo, 18.

Aurinko paistaa. Ihmiset ympärillä ovat vakavia ja asiallisia mutta jotenkin leppoisia. Olen hämmästyttävän vapaamielisessä ­ympäristössä.

Olen päätynyt keskelle homoparaatia sattumalta. Tulin yliopistolle toiseen asiaan liittyvän haastattelun takia.

Mieleeni tulee edellisenä iltana kioskilla tapaamani myyjä, joka vaikutti homon arkki­tyypiltä eikä missään nimessä ainakaan häpeillyt sitä.

Tuntuu, että olen yhtäkkiä jotenkin valtavan vapaamielisessä maassa. Asun autoritaarisen yksipuoluemaan Kiinan pääkaupungissa Pekingissä, joten tällaiset asiat pistävät silmään.

Kiina ei ole erityisen vapaamielinen maa. Ainakaan siellä ei voi järjestää joukkotapahtumaa homojen tai ylipäätään minkään ­asian esiin tuomiseksi. Kiinassa joukko­kokouksia järjestää yleensä vain hallitseva kommunistinen puolue.

Viime vuonna joukko nuoria feministejä joutui vankilaan pelkästä pienimuotoisen tempauksen valmistelusta.

Filippiiniläisopiskelijoiden keskellä sen ­sijaan tuntuu melkein kuin olisi Euroopassa, jonka hienoimpiin ominaisuuksiin kuuluu juuri vapaus.

Suhtautumista seksuaalivähemmistöihin voi pitää yhtenä yhteiskunnan vapauden mittarina. Vähemmistöjen hyväksyminen kertoo ainakin jonkinlaisesta ei-tiukkapipoisuudesta.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen vuonna 2013 eri maissa tekemän kyselyn mukaan filippiiniläiset suhtautuvat homoihin melkein kuin valtaosa eurooppalaisista. Filippiinit erottuu tutkimuksessa selkeästi homovastaisista Afrikan ja Lähi-idän maista sekä Venäjästä.

Filippiineillä yli 70 prosenttia ihmisistä on Pewn kyselyn mukaan sitä mieltä, että ­yhteiskunnan pitäisi hyväksyä homoseksuaalisuus. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset ovat ­vähemmän suvaitsevia homoja kohtaan.

Ei Filippiineilläkään silti vapaamielisyys ­suoranaisesti kukoista. Uusi presidentti ­Rodrigo Duterte tunnetaan väkivaltaisesta kampanjastaan, jossa hän on antanut luvan tappaa käytännössä kenet tahansa, jonka ­joku väittää olevan huumekauppias.

Vaikka Filippiinit onkin yksi maailman homoystävällisimmistä maista, kaikki eivät vielä hyväksy homoja.

”Meillä on vielä pitkä tie kuljettavanamme. Uutisten ja kyselytutkimusten mukaan ilmapiiri on tiukentumassa”, sanoo kojulla päivystävä Leonardo.

Yksi esimerkki tästä oli se, kun tunnettu ­filippiiniläinen nyrkkeilijäsankari Manny Pacquiao viime helmikuussa luonnehti ­homoja ”huonommiksi kuin eläimet”.

Esimerkiksi katolisista papeista osa tuki häntä. Filippiiniläisistä noin 80 prosenttia on katolilaisia kristittyjä.

”Filippiineillä suvaitaan homoja, mutta ei hyväksytä”, Leonardo toteaa.

Hieman samanlainen tilanne taitaa olla meillä Euroopassa. Suomalaistenkin pipontiukentajien kammoama suvaitsevuus ei ­oikeastaan ole vielä edes vapaamielisyyttä.

Vapaamielisyyttä olisi erilaisuuden hyväksyminen osaksi ympäröivää todellisuutta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Filippiinit
 • Seksuaalivähemmistöt
 • Kolumnit
 • Kolumni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää