Ulkomaat    |   HS-analyysi

François Fillon on melkein Ranskan presidentti – vai voiko Le Pen tehdä USA:n kaltaisen jättiyllätyksen?

”Ranskan Thatcher” saavutti häikäisevän voiton oikeiston esivaaleissa. Tie presidentiksi näyttää helpolta.

Ranskan ensi kevään presidentinvaalit saattoivat ratketa jo maanantain vastaisen yön tunteina, kun entinen pääministeri François Fillon voitti puolueensa esivaalien ensimmäisen kierroksen näytösluontoisesti.

Fillon sai oikeiston Tasavaltalaisten esivaaleissa 44 prosenttia äänistä. Hän oli kaukana edellä pahinta kilpailijaansa Alain Juppé’tä, jonka tulos oli noin 29 prosenttia.

Esivaali oli avoin kaikille äänestysikäisille ranskalaisille, jotka maksoivat kaksi euroa ja allekirjoittivat sitoutuvansa ”keskustalaisiin ja oikeistolaisiin Tasavaltalaisten arvoihin”.

Äänestysvilkkaus oli esivaaliksi huomattava. Yli neljä miljoonaa ranskalaista antoi äänensä.

Esivaalien häviäjä oli Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy, joka epäonnistui katkerasti yrityksessään palata politiikan huipulle. Hänen äänisaaliinsa jäi 21 prosenttiin.

Kirvelevän tappion myötä 61-vuotiaan Sarkozyn poliittinen ura on todennäköisesti ohi. Sosialistipoliitikko Thierry Mandon nälväisikin Le Figaro -lehden mukaan, että esivaali oli ”anti-bling-bling”.

Kun Sarkozy oli presidenttinä 2007–2012, häntä piikiteltiin räiskyvän tyylinsä takia ”bling-bling-presidentiksi”.

Tavallaan Sarkozy on kuitenkin vielä pelissä mukana. Hän testamenttasi äänensä Fillonille, jolla pitäisi olla helppo työ voittaa esivaalien toinen kierros. Se järjestetään ensi sunnuntaina.

Jos Fillon valitaan Tasavaltalaisten ehdokkaaksi, hänellä on erittäin vahvat mahdollisuudet voittaa kevään presidentinvaalit ja nousta Élysée-palatsin uudeksi isännäksi.

Ranskan presidentti valitaan suorassa kaksivaiheisessa kansanvaalissa. Ensimmäinen kierros on huhtikuun lopussa, ja sen pitäisi olla Tasavaltalaisten ehdokkaalle läpihuutojuttu.

Oikeiston pahin perinteinen vastustaja ovat sosialistit, joilta tällä hetkellä puuttuu voittajahahmo.

Élysée-palatsin tämänhetkisen isännän, sosialistipresidentti François Hollanden suosio laahaa ennätyksellisen alhaisissa lukemissa. Hollande ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän edes pyrkiä jatkokaudelle.

Toukokuun kierroksella ovat todennäköisesti vastakkain Tasavaltalaisten ehdokas ja oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen.

Fillonin ja muukalaisvastaisen Le Penin keskinäistä suosiota punnittiin uutistoimisto Reutersin mukaan viimeksi syyskuussa. BVA-yhtiön kyselyssä Fillon voitti Le Penin prosentein 61–39.

Fillonin tie presidentiksi näyttää helpolta, mutta ei välttämättä ole.

Viime aikoina luottamus kyselyihin on murentunut. Brexitin ja Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen kaikkea on alettu pitää mahdollisena, myös Marine Le Penin voittokulkua. Ja vaaleihin on vielä puoli vuotta.

François Fillon on 62-vuotias. Hänellä on takanaan pitkä ura politiikassa, myös eri ministerinpesteissä. Pääministerinä Fillon oli koko Sarkozyn presidenttikauden.

Fillonia kutsutaan Ranskassa joskus ”thatcheriläiseksi”, koska hän ajaa talouden uudistamista markkinaehtoisemmaksi. Hän haluaisi esimerkiksi luopua 35 tunnin työviikosta ja karsia julkista sektoria kovalla kädellä.

Ranskassa markkinahenkisyyttä usein karsastetaan. Jos Fillon pääsee puolueensa ehdokkaaksi, hänen vastustajansa iskevät taatusti tähän saumaan. Marine Le Pen epäilemättä jo pohtii verbaalisia sivalluksiaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  6. 6

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  9. 9

   Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

  10. 10

   Hallituksen hanskat tippuivat – tiukka talouskuri höltyy jo, ja vaalien lähestyessä se voi repsahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  10. 10

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää