Ulkomaat    |   Kolumni

Putin hiillosti tiedeakatemian johtajaa Puškinin hengessä – ”Akatemiassa pönöttää, ruhtinas pölkkypää”

Venäjän tiedeyhteisön perinteet ”hallinnollisten resurssien” hyödyntämisen sektorilla ovat pitkät, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Venäjän maineikkaan tiedeakatemian johtajalla Vladimir Fortovilla oli viime keskiviikkona huono päivä. Piti varmaan olla ihan tavallinen presidentin tiedeneuvoston kokous, mutta sitten Fortov joutui presidentti Vladimir Putinin hiillostamaksi.

Presidenttiä kiukutti, koska tiedeakatemia oli hyväksynyt kymmenen korkeaa virkamiestä jäsenekseen tai ehdokasjäsenekseen – vastoin Putinin viime vuonna antamaa suoraa kieltoa.

”Kehotin kollegoitani jättämään akatemian jäsenvaalit väliin, koska valtion korkeat virkamiehet ovat kiireisiä tai ainakin heidän oletetaan olevan kiireisiä työssään”, Putin muistutti uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Putin tivasi Fortov-paralta, että ”miksi teit tämän”, ja ”ovatko nämä johtavia tiedemiehiä”. Kiemurtelun jälkeen Fortov sai ähkäistyä, että ”näyttävät todella olevan”. Tämän jälkeen presidentti ilmoitti antavansa ”akatemiaan valituille virkamiehille mahdollisuuden tieteelliseen työhön, koska se näyttää olevan heille virkaa tärkeämpää”.

Venäjän tiedeakatemia on satojen tutkijajäsenten ja yli tuhannen ehdokasjäsenen perinteikäs tiedeyhteisö, josta on noussut muun muassa parikymmentä eri alojen nobelistia. Akatemia hyväksyi äskettäin kaksi täysjäsentä ja kahdeksan ehdokasjäsentä, joilla kaikilla on hallussaan korkea valtion virka: varaministeri, tiedustelupalvelun osastopäällikkö, puolustusministeriön hallintojohtaja ja niin edelleen.

Julkisuudessa ehdittiin hieman selvitellä virkamiesten tieteellisiä ansioita ja kunnianhimoja. Ainoa, jolla sellaisia saattaa olla, on joukon ainoa nainen: Permin alueen terveysministeri Olga Kovtun, joka jättikin virkansa jo loppukesällä. Yhdeksän tuoreen akateemikkoherran artikkelikokoelmista ja professuurin hoidosta ei nyt sen enempää.

Akatemian jäsenyys hivelee varmaan itsetuntoa, mutta on tässä muutakin: täysjäsen saa 100 000 ruplan (vajaat 1 500 euroa) ja ehdokasjäsen 50 000 ruplan kuukausikorvausta – hautaan asti.

Tiedeyhteisön perinteet tällä, sanoisinko, hallinnollisten resurssien hyödyntämisen sektorilla ovat pitkät. Pietarin keisarillisen pääsensorin Mihail Dondukov-Korsakovin (1794–1869) sanottiin istuneen Pietarin tiedeakatemian varajohtajana, koska hänellä oli ollut akatemian johtajaan nuoruudessaan homoseksuaalinen suhde. Tämä kirvoitti kansalliskirjailja Alekandr Puškinilta säkeet ”akatemiassa pönöttää, ruhtinas pölkkypää (ven. dunduk)”.

Neuvostoaika ei merkinnyt perinteen katkeamista. Novaja Gazeta -lehden kommentaattori Boris Višnevski tosin huomautti perjantaisessa kolumnissaan, että ”neuvostoaikana akateemikkoja kuitenkin nimitettiin useammin ministereiksi kuin ministereitä akateemikoiksi”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Tiede
 • Putin
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää