Ulkomaat

Suurin joukkopako Alepposta neljään vuoteen – armeija jatkoi maanantaina etenemistään kapinallisalueille

Kapinallisten hallitsemasta Itä-Alepposta pakeni viikonlopun aikana kansalaisjärjestön arvion mukaan jopa 10 000 siviiliä.Kapinallisten jalansija mureni maanantaina entisestään taistelussa Aleppon hallinnasta, kun Syyrian hallituksen joukot jatkoivat etenemistään kapinallisten aiemmin hallitsemille alueille.


Syyrian hallituksen joukkoja tukevan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että Syyrian joukot ovat ”vapauttaneet” jo noin 40 prosenttia kapinallisten hallussa olevasta Itä-Alepposta, uutistoimisto Tass kertoi.


Syyrian tilannetta tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi hallituksen joukkojen vallanneen viikonloppuna noin kolmasosan kapinallisten hallitsemasta alueesta kaupungin itäosassa. Maanantaina kapinalliset menettivät loputkin aiemmin hallitsemansa pohjoiset kaupunginosat.


Viikonlopun aikana Itä-Alepposta pakeni järjestön arvion mukaan jopa 10 000 siviiliä. Heistä runsas puolet siirtyi kurdijoukkojen hallinnoimalle saarekkeelle Sheikh Maksoudin kaupunginosaan ja loput hallituksen alueille.


”Kyse on ensimmäisestä tällaisesta joukkopaosta Itä-Alepposta sitten vuoden 2012”, järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi AFP:n mukaan.


Itä-Aleppossa on YK:n arvion mukaan edelleen 250 000 asukasta, joista noin satatuhatta on lapsia. Kapinallisilla on ollut hallussaan alueita Alepposta kesästä 2012 lähtien.


Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on varoittanut, että ruoka on loppumassa kapinallisten hallitsemasta kaupungin itäosasta. Talvi on tullut, ja monet asukkaat ovat ilman sähköä ja lämmitystä. Öisin lämpötila laskee tähän aikaan vuodesta Aleppossa lähelle nollaa.


Lisäksi kapinallisalueiden sairaalat on tuhottu ilmapommituksissa.


Valkoisista kypäristään tunnettu Aleppon siviilipuolustus -niminen avustusjärjestö kertoi uutistoimisto Reutersille maanantaina, että sillä ei ole enää lainkaan polttoainetta varastossa.


Siviilien tilannetta pahentavat jatkuvat ilmapommitukset. Venäjän ilmavoimien tukeman Syyrian armeijan suurhyökkäys on kestänyt kaksi viikkoa.


Pommitus on nyt ollut ympärivuorokautista.


”Ilma-alukset tuhoavat kaiken suunnitelmallisesti, alue alueelta”, kapinallisryhmä Nureddin al-Zinkin edustaja Yasser al-Youssef sanoi uutistoimisto AFP:lle.


Valkokypärien pelastustyöntekijä Ishmael puolestaan sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että sunnuntai oli ”kaikkien aikojen pahin päivä Aleppossa”.


Kapinalliset ovat nyt siis menettäneet pohjoisosan hallitsemastaan alueesta, mitä Abdel Rahman kuvailee heidän toistaiseksi pahimmaksi tappiokseen Aleppossa.


Myös kurdijoukot valtasivat alueita kapinallisilta, joiden rivit koostuvat useista erilaisista aseryhmistä islamistisista maltillisempiin. Osa islamistisista kapinallisryhmistä on syyllistynyt vähintään samanlaisiin raakuuksiin kuin Syyrian hallitus.


Kurdit eivät taistele virallisesti hallituksen puolella, mutta ne vaikuttavat tekevän yhteistyötä pääopposition kukistamiseksi Aleppossa.


Hallitusta lähellä oleva sanomalehti al-Watan raportoi AFP:n mukaan, että armeija etenee yhä nopeasti.


Lehti kertoi, että seuraava vaihe suurhyökkäyksessä on ”jakaa jäljellä oleva alue turvallisuuslohkoihin, joita voi hallinnoida helposti ja vallata vuorotellen”. Se pakottaisi ”asemiehet antautumaan – – tai hyväksymään kansallisen sovinnon Syyrian valtion ehdoilla”.


Kapinalliset itse yrittivät selittää maanantaista vetäytymistään taktiseksi, Reuters kertoo. Kapinallisryhmät kertoivat vetäytyneensä pohjoisosista, jotta heidän hallussaan olevia alueita ei olisi saatu jaettua kahtia.


”Vetäytymisen avulla puolustusta voidaan jatkaa ja määrittää uusi rintamalinja”, kapinallisryhmä Jabha Samiyan edustaja sanoi Reutersille.


Seitsemänvuotias aleppolaistyttö Bana al-Abed kertoi sunnuntai-iltana menettäneensä kotinsa pommituksissa. Hän on äitinsä Fatemah’n kanssa lähettänyt viestejä ja videoita elämästä sodan keskellä Twitteriin.


”Tänä iltana meillä ei ole taloa. Se on pommitettu, ja jouduin raunioihin. Näin ihmisten kuolevan, ja melkein kuolin”, lukee Banan nimellä allekirjoitetussa viestissä.
Bana al-Abedilla on Twitterissä yli 130 000 seuraajaa. BBC haastatteli al-Abedia ja tämän äitiä videopuhelussa lokakuussa.


Vaikka kaksikon olemassaolo on todennettu, moni on kyseenalaistanut heidän väitteidensä totuudenmukaisuuden ja kutsunut tyttöä kapinallisten propagandan välikappaleeksi.
Koko Aleppon valtaaminen olisi merkittävä käännekohta yli viisi vuotta kestäneessä sodassa, sillä Itä-Aleppo on kapinallisten viimeinen merkittävä kaupunkitukikohta.


Se olisi myös tähän mennessä suurin voitto Syyrian presidentti Bashar al-Assadille sen jälkeen, kun kansannousu häntä vastaan alkoi vuonna 2011. Aleppon valtaus olisi lisäksi merkittävä saavutus myös Assadia tukeville Venäjälle ja Iranille.


Ennen sotaa Aleppossa oli yli kaksi miljoonaa asukasta. Se oli Syyrian suurin kaupunki ja merkittävä taloudellinen sekä teollinen keskus Syyrian liikenneverkoston risteyskohdassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Taistelu Alepposta kiihtyi syksyllä

 Syyrian hallitus onnistui kesällä saamaan hallintaansa pääreitin kapinallisten hallitsemaan Itä-Aleppoon.

 Syyrian hallitus aloitti syyskuussa Venäjän tuella kapinallisalueiden pommittamisen. Pommitukset taukosivat lokakuussa, mutta alkoivat taas marraskuun puolivälissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Aleppo
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  6. 6

   Presidentti Niinistö armahti kaksi rikoksista tuomittua – toinen ajoi autolla huumepäissään ja toinen pahoinpiteli avopuolisoaan

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Työntekijä sairastui kesällä ja halusi lomapäivänsä takaisin, työnantaja kieltäytyi – nyt EU-tuomioistuin ratkaisee, onko menetetty loma korvattava

  10. 10

   Asiakas ryhtyi estelemään ravintolaan lounasaikana iskenyttä varasta Sörnäisissä – ”Mitä sä touhuat?” nainen huusi ja varas mätkäisi mennessään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää