Ulkomaat    |   HS-analyysi

Marine Le Pen sai Ranskan presidentinvaaleihin sopivan vastuksen – HS käy läpi kaksintaistelun asetelmat

Kyselyissä keskustaoikeiston François Fillonin povataan nyt voittavan oikeistopopulisti Marine Le Penin selvästi. Vaalit ovat kuitenkin vasta keväällä.

Vastakkain ovat suurkaupunkien menestyvät liberaalit ja maaseudun pettyneet konservatiivit. Maahanmuuton ymmärtäjät ja maahanmuuttoon kyllästyneet. Globaalin talousjärjestelmän säilyttäjät ja sen rikkojat. Vanha poliittinen eliitti ja ”ulkopuolinen vaihtoehto”.

Gallupit näyttävät ensin mainituille turvallisen tuntuista voittoa. Kuulostaako tutulta?

Tämä oli tilanne ennen brexit-äänestystä. Tämä oli tilanne ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Ja kuinkas sitten kävikään.

Nyt vastaavat asetelmat alkavat hahmottua Ranskan presidentinvaaleissa. Keskustaoikeiston ehdokkaaksi varmistui sunnuntaina entinen pääministeri François Fillon. On todennäköistä, että ensi keväänä vaalin toisella kierroksella ovat vastakkain hän ja populistis-nationalistisen kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen.

HS käy läpi kaksintaistelun asetelmat.

Kyselyt: Fillon voittaa Le Penin murskaavasti

Ranskassa on ehditty julkaista kaksi kyselyä Fillonin esivaalivoiton jälkeen. Molemmat ennustavat hänelle jo ensimmäisellä kierroksella suurempaa äänisaalista kuin Marine Le Penille. Toisella kierroksella Le Peniä vastaan hän saisi kyselyiden mukaan nyt jopa 67 prosenttia äänistä.

Fillonin etumatka kyselyissä on siis selvästi suurempi kuin oli Britannian EU-jäsenyyden kannattajien tai Hillary Clintonin etumatka ennen äänestyksiä.

Ranskan vaaleihin on kuitenkin aikaa lähes puoli vuotta, ja paljon ehtii tapahtua. Ensimmäinen kierros on huhtikuussa 2017. Järjestelmä on sama kuin Suomessa: toiselle kierrokselle pääsee kaksi eniten ääniä saanutta ja lopulta äänimäärä ratkaisee.

On hyvä muistaa, että Yhdysvalloissa maakuntien ääntä suhteessa suurkaupunkeihin vahvisti valitsijamiesjärjestelmä. Ääniä Clinton sai yli kaksi miljoonaa Trumpia enemmän.

Maahanmuutto: Le Penille jää pelivaraa

Keskustaoikeiston esivaaliehdokkaista Nicolas Sarkozy puhui kiihkeimmin yhden ranskalaisen identiteetin puolesta. Tässä mielessä Fillon saattaa olla Marine Le Penille hieman suotuisampi vastustaja kuin ex-presidentti Sarkozy olisi ollut: erottuminen rajuilla maahanmuuttokannanotoilla on nyt Le Penille helpompaa.

Toisaalta Fillon on maahanmuuton suhteen ankarampi kuin Alain Juppé, jota kyselyt pitivät oikeiston esivaalin suosikkina. Fillon on puhunut maahanmuuttokiintiöiden mahdollisuudesta ja turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan rajaamisesta.

Katolinen Fillon ei siis ole mikään monikulttuurisuuden lähettiläs. Hänen mukaansa ranskan kieli ja Ranskan pitkä historia muodostavat ranskalaisen identiteetin pohjan, johon tulijoiden tulee sopeutua. ”Kun tullaan toisen taloon, ei siellä oteta valtaa, vaan kunnioitetaan toista”, hän sanoi vaaliväittelyssä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talous: Le Penin selkein iskun paikka

Fillonin talousohjelma on varsin oikeistolainen. Hän haluaa vähentää puoli miljoonaa julkisen sektorin työpaikkaa, nostaa eläkeikää 65 vuoteen ja hankkiutua eroon 35 tunnin työviikosta. Ranskassa hänen talouslinjaansa on kutsuttu jopa thatcherilaiseksi.

Tähän Le Penin on helppo iskeä. Le Pen sanoo olevansa Suomen perussuomalaisten tapaan ”pienen ihmisen” asialla. Myös Ranskassa uusi populistipuolue on voittanut puolelleen duunariäänestäjiä.

Jos Fillon pääsee toiselle kierrokselle, hänen pitäisi pystyä houkuttelemaan uurnille myös vasemmiston äänestäjiä. Se ei tule olemaan hänelle helppoa.

”François Fillonilla on pahin sosiaaliturvan murskausohjelma, jota olemme koskaan nähneet”, Le Pen sanoi BMFTV-kanavan mukaan pian Fillonin voiton jälkeen.

Kun Fillon painottaa velkaantumisen lopettamista ja leikkauksia, Le Pen lupaa muun muassa syrjäseutujen terveydenhuollon parantamista. Kun Fillon peräänkuuluttaa taloudenpidossa totuudenpuhumista, Le Pen tuskin antaa kirstun riittävyyden rajoittaa lupauksiaan.

Kansallista rintamaa on äänestetty jo edellisissä vaaleissa paljon niillä Ranskan alueilla, joilta nuoret pakenevat kaupunkeihin ja teollisuustyöpaikat Aasiaan. Donald Trumpin tapaan Le Pen tarjoaa vastaukseksi ulkomaisen kilpailun rajoittamista. Le Pen haluaa järjestää kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä. Lisäksi hän haluaa Ranskan ulos yhteisvaluutta eurosta.

Ei Fillonkaan ole EU-fanaatikko. Hän muun muassa äänesti vuonna 1992 EU:n luonutta Maastrichtin sopimusta vastaan. Fillon on kuitenkin sanonut kannattavansa EU:n yhteisen puolustuksen kehittämistä ja euroalueen velkojen yhteisvastuun lisäämistä. Le Pen ehtikin jo julistaa, että Fillon on ”EU:n pahimpien ideologioiden puhemies”.

Fillon – riittävän selvä eliitin edustaja

Sekä brexitissä että Donald Trumpin voitossa äänestäjiä innosti se, että he saivat äänestää muutoksen puolesta, vanhaa valtaa vastaan. Tässä suhteessa Marine Le Penillä on selvä etulyöntiasema Filloniin nähden.

Fillon on ollut osa Ranskan korkeinta politiikkaa 1990-luvulta lähtien ja hän oli pääministeri koko Nicolas Sarkozyn presidenttikauden ajan. Tätä Marine Le Pen tulee hyödyntämään, vaikka Fillon jäikin ”super-Sarkon” varjoon. Sarkozy oli kautensa lopussa erittäin epäsuosittu.

Marine Le Pen puolestaan ei ole vielä valtaan päässyt lukuun ottamatta Euroopan parlamenttia. Tästä on pitänyt huolen Ranskan vaalijärjestelmä, jossa jokaisesta vaalipiiristä pääsee läpi vain yksi kansanedustaja. Vasemmiston ja keskustaoikeiston äänestäjät ovat aina parlamenttivaalien toisella kierroksella yhdistäneet voimansa vaarallisena pitämäänsä kansallista rintamaa vastaan.

Tässä kohtaa kysymys kuuluu, onko Le Pen liiankin ”ulkopuolinen”. Donald Trump oli poikkeuksellisuudestaan huolimatta Yhdysvaltojen toisen suuren puolueen ehdokas. Myös brexit-äänestyksessä iso osa Britannian perinteisen konservatiivisen puolueen poliitikoista asettui kannattamaan lähtemistä. Le Penille tällaista suurten puolueiden vetoapua ei taatusti ole luvassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää