Ulkomaat

Lappi houkuttelee Kiinasta nyt myös reppureissaajia – Wangin unelmakohde Inari jää väliin huonon julkisen liikenteen takia

Lapissa käyvistä kiinalaisista moni on omatoimimatkailijoita. Heitä kiinnostavat Suomen Lapin lisäksi myös naapurimaat.

Peking. Kaikkein mieluiten Wang Wei haluaisi Lapin-lomallaan käydä Ruotsin Abiskossa ja Suomen Inarissa. Abiskossa on tunnettu kansallispuisto, ja Inarissa Wangia kiinnostaisi saamelaiskulttuurikeskus.

Kummassakin paikassa on tietenkin tarjolla myös lumista luontoa ja ehkä revontulia.

Wang on yksi tuhansista kiinalaisista, jotka tänä talvena käyvät lomailemassa Lapissa. Kiinalaisten Lapin-matkailu on kovassa nousussa. Maailman suurin verkkokauppayhtiö, kiinalainen Alibaba, on väittänyt tuovansa ensi vuonna jopa 50 000 kiinalaisturistia Rovaniemen seudulle.

”Luulen, että Abiskossa talvisin suurin osa ihmisistä on kiinalaisia. Tiedän monia, jotka ovat menossa sinne”, Wang sanoo pekingiläisessä kahvilassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Wang ei sinne pääse, koska siellä on majapaikat varattu hänen lomansa aikaan. Inari puolestaan jää väliin huonojen julkisten kulkuyhteyksien vuoksi.

”Inariin kulkee bussi vain Rovaniemeltä. Jos kävisin Inarissa, joutuisin taas palaamaan Rovaniemelle, eikä se oikein kannata.”

Kiinalaisilla ei ole yhtä ylellisen pitkiä lomia kuin suomalaisilla, joten ylimääräisiä mutkia kannattaa välttää. Wang aikoo olla Lapissa noin kaksi viikkoa 28. tammikuuta vietettävän kiinalaisen uudenvuoden molemmin puolin. Se on hänen vuoden pisin lomansa.

Wang aikoo lomallaan käydä Suomen Rovaniemellä ja Levillä, Ruotsin Kiirunassa sekä Norjan Tromssassa ja Huippuvuorilla.

Ulkomailla käyvistä kiinalaisista valtaosa ostaa pakettimatkoja, mutta Suomen-matkaajien joukossa on suuri osuus omatoimimatkailijoita. Omin päin on tulossa myös Pekingissä asuva 25-vuotias Wang.

Kiinalaiset reppureissaajat ovat paljolti hänen kaltaisiaan nuoria tai nuorehkoja, koulutettuja ja kielitaitoisia kaupunkilaisia. Wang matkusteli paljon jo opiskellessaan yliopistossa. Hän on käynyt Yhdysvalloissa ja Turkissa sekä lähialueilla Indonesiassa ja Thaimaassa.

”Ja erittäin monessa paikassa Kiinassa.”

Vuoden tärkeimmän lomansa matkakohteiksi hän harkitsi myös Australiaa ja Uutta-Seelantia, mutta päätyi kuitenkin eksoottiseen Pohjois-Eurooppaan.

”Australiaan ja Uuteen-Seelantiin ovat lentoliput liian kalliita. Suomen-lennot ovat halvempia”, Wang kertoo. ”Mutta majoitus Suomessa maksaa kyllä paljon.”

Lentolippuja ja yöpymisiä Wang kertoo varanneensa lähinnä internetistä, esimerkiksi Alibaban matkakaupasta ja Airbnb-majoituspalvelusta.

Wang lähtee Lapin-seikkailulle viiden netistä löytämänsä matkakumppanin kanssa. Norjan-osuuden hän matkustaa yksin, koska matkakumppanien on palattava Kiinaan aiemmin.


Lappia on Kiinassa tehnyt tunnetuksi esimerkiksi tänä vuonna esitetty televisiosarja, josta pari osaa kuvattiin Suomessa. Tarkempaa tietoa matkakohteista hankitaan etenkin internetistä. Kiinassa on useita nettipalveluja, joissa matkailijat vaihtavat tietoja matkakohteista ja kyselevät toisiltaan neuvoja.

Esimerkiksi reppumatkailijoiden Qyer.com-keskustelupalvelussa jutellaan Suomesta. ”Suomessa ruoka on aika yllättävää. Se on raikasta ja tyylikästä. Löysimme paljon tuoreita ruokatarvikkeita marketista”, kertoo yksi nettikeskustelijoista.

Suomea koskevien nettikeskustelujen perusteella kiinalaisia matkailijoita kiinnostavat Suomessa etenkin revontulet, joulupukki ja Napapiiri. Joku näyttää käyneen katsomassa revontulia Inarissakin, ilmeisesti vuokra-autolla.

Revontulilla Lappia myös markkinoidaan kiinalaismatkailijoille. Matkoja myyvillä kiinalaisilla internet-sivustoilla valtaosassa Suomen-matkoja tarjoavista ilmoituksista on kuvituksena revontulia.

 

”Majoitus Suomessa maksaa kyllä paljon.”

Myös Wang haluaa nähdä revontulet, mutta matkakohteen valintaan vaikutti myös se, että hän haluaa lasketella. Lumettomasta Etelä-Kiinasta kotoisin oleva Wang on aloittanut lasketteluharrastuksen tänä vuonna.

Laskettelu on Kiinassa yleistynyt viime vuosina melko nopeasti etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Laskettelusta käytetään Kiinassa nimitystä valkoinen oopiumi, koska joidenkin mielestä siitä tulee riippuvaiseksi.

Laskettelun takia ei ole pakko lähteä ulkomaille, sillä esimerkiksi Pekingiä ympäröivillä vuorilla on varsin kelvollisia laskettelukeskuksia. Lumi niissä tosin on keinolunta, koska alueella sataa talvisin niukasti.

Suomen-matkailu on kaukomatkailua, josta haetaan paljolti eksotiikkaa ja uusia kokemuksia. Kaukomatkailu on myös kallista, vaikka Suomen-lentoja saakin halvemmalla kuin Australian-lentoja.

Omaisuudenhoitajana työskentelevä Wang tienaa melko hyvin, mutta ei ole varsinaisesti rikas. Pohjolaan lähtö on vakaan harkinnan ja vertailun tulos.

”Kyllä tämä on minulle kaikesta huolimatta kallis matka.”

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suuri bisnes mahdollinen Kiinalaisista turisteista voi tulla Lappiin merkittävä elinkeino, sillä heitä on paljon ja he kuluttavat paljon rahaa.

 Suomeen tulee vuosi vuodelta enemmän kiinalaisia. Viime vuonna kiinalaisten yöpymisten määrä kasvoi edellisvuodesta 40 prosenttia.

 Rahaa kiinalaiset turistit käyttävät Suomessa henkeä kohden enemmän kuin muunmaalaiset. Yhdellä matkalla he kuluttavat keskimäärin runsaat 650 euroa.

 Kiinalaisia on noin 1,4 miljardia, mutta vasta noin neljällä prosentilla heistä on passi. Yhä useampi kuitenkin hankkii passin, kun yhä useammalla on varaa matkustaa ulkomaille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • kiinalaiset
 • Matkailu
 • Lappi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  7. 7

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää