Ulkomaat

Putinin Venäjä ei tarvitse neuvoja muilta – HS käy läpi puheen teemat

Venäjän presidentti keskittyi puheessaan pitkälti Venäjän sisäisiin kysymyksiin.

Venäjä on valmis tasa-arvoiseen vuoropuheluun muiden maiden kanssa, mutta ei ota vastaan neuvoja, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina linjapuheessaan.

Presidentin vuotuisesta puheesta parlamentille on tullut hänen tärkein linjapuheensa. Tällä kertaa Putinin runsaan tunnin kestänyt puhe keskittyi Venäjän sisäisiin asioihin ja talouteen. Parina edellisenä vuonna puhe on keskittynyt ulkopolitiikkaan ja kansainvälisiin suhteisiin, mutta tällä Putin käsitteli niitä vasta aivan puheen lopuksi.

Putin sekä aloitti että lopetti puheensa korostamalla kansan yhtenäisyyden tarvetta ja merkitystä.

Kansainvälinen politiikka

Putinin mukaan Venäjää on viime vuosina painostettu ulkopuolelta. Hän luetteli listan ”myyteistä Venäjän aggressiosta, propagandasta ja syytöksistä Venäjän sekaantumisesta muiden vaaleihin aina urheilijoidemme vainoamiseen”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikesta tästä huolimatta Venäjä on Putinin mukaan valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa. Hän sanoi Venäjän olettavan, että valtiot noudattavat kansainvälistä oikeutta.

”Emme halua vastakkainasettelua kenenkään kanssa, emme tarvitse sitä”, Putin sanoi.

Putin korosti suhteiden merkitystä Kiinan, Intian ja Japanin kanssa, mutta sanoi Venäjän olevan valmis myös yhteistyöhön Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa.

”On tärkeää normalisoida ja alkaa kehittää kahdenvälisiä suhteitamme tasaveroisella ja molempia hyödyttävällä tavalla”, hän sanoi.

Hän sanoi, että Yhdysvaltain ja Venäjän strategista yhdenvertaisuutta eli pariteettia ei saa yrittää horjuttaa, koska se voi johtaa maailmanlaajuiseen katastrofiin. Hänen mukaansa Yhdysvaltain pitäisi keskittyä Venäjän rinnalla taistelemaan oikeaa uhkaa eli kansainvälistä terrorismia vastaan. Sen jälkeen hän kehui Syyriassa toimivia venäläisjoukkoja.

Talous

Putin puhui pitkään taloudesta. Hän sanoi talouskehityksen olleen viime vuosina huonoa, mikä johtui osin kansainvälisestä taloudesta ja länsimaiden asettamista pakotteista, mutta pääosin Venäjän sisäisistä ongelmista.

Venäjän talous on hyvin riippuvainen öljystä ja kaasusta. Johtajat, myös Putin, ovat puhuneet vuosikausia talouden monipuolistamisesta, mutta edistys on ollut hidasta.

Tänä vuonna talouden ei enää pitäisi supistua ja inflaationkin pitäisi puolittua, Putin sanoi. Ihmisten ostovoimaa pitää parantaa, hän sanoi.

Valopilkku on maatalous, jonka kehityksestä Putin kiitti ”niin kutsuttuja kumppaneitamme” eli länsimaita, jotka asettivat Venäjälle Krimin miehityksen ja Ukrainan sodan vuoksi pakotteita. Putinin mukaan se auttoi venäläistä maataloutta. Hänen mukaansa Venäjä saa maataloustuotteiden viennistä jo enemmän tuloja kuin aseiden viennistä.

Perinteiseen tapaan hän myös korosti pienyritysten asemaa, joka on Venäjällä ollut ja on huono. Hän sanoi, että yrittämistä tukevaa lainsäädäntöä tarvitaan. Perusongelmasta eli oikeusvaltion puutteesta hän ei puhunut.

Putin lupasi muutoksia verolainsäädäntöön. Hänen mukaansa uudistukset tukevat talouskasvua.

Hän sanoi Venäjän panostavan nyt teihin. Ukrainalta miehitetylle Krimille rakennettava silta etenee hänen mukaansa aikataulussa.

Tietoyhteiskunta

Putin puhui myös digitaalisesta kehityksestä. Hän lupasi lisärahoitusta tutkimukseen ja koulutukseen.

Hän sanoi, että Venäjän pitää oppia muuttamaan erilaiset keksinnöt ja tutkimustulokset kaupallisiksi menestyksiksi. Hänen mukaansa Venäjällä jonkin asian keksimisestä sen tuotteeksi tekemiseen kuluu usein ”valtavan pitkä aika”. Ongelma oli näkyvissä jo neuvostoaikoina ja aiemminkin, hän sanoi.

Vuoden 1917 vallankumous

Putin muistutti, että ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Venäjän helmikuun ja lokakuun vallankumouksista.

”Venäjän yhteiskunta tarvitsee objektiivisen, rehellisen ja syvän analyysin näistä tapahtumista”, Putin sanoi.

Hän sanoi tapahtumien olevan osa venäläisten yhteistä historiaa, jota on kunnioitettava.

Hän sanoi historian tragedioiden koskettaneen kaikkia venäläisiä perheitä. Hän korosti yhtenäisyyden merkitystä.

Putin puhui muutenkin pitkään kansakunnan yhtenäisyydestä.

”Onko mahdollista toteuttaa tärkeitä strategisia tavoitteita pirstaloituneessa yhteiskunnassa? Voidaanko näistä päättää parlamentissa, jossa tuloksellisen työn tilalla on kunnianhimojen kilpailua ja hedelmätöntä kinaa?” Putin kysyi.

Venäjällä kansalaiset ovat Putinin mukaan äänestäneet toisin, valtapuolue Yhtenäisellä Venäjällä on vankka enemmistö duumassa. Putinin mukaan vaalit osoittivat, että Venäjän yhteiskunta on immuuni populismille.

Hän ei maininnut ennätyksellisen alhaista äänestysprosenttia tai sitä, että oikean opposition vaikea päästä ehdolle.

Koko puhe on luettavissa Kremlin sivuilta venäjäksi täällä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää