Ulkomaat

Malmöstä loppuivat murhatutkijat – tänä vuonna jo 10 väkivaltaista kuolemaa selvittämättä

Poliisi joutuu priorisoimaan jo eri murhatutkimusten välillä.

Ruotsin Malmön väkivalta-aalto on saanut kaupungin epätoivoisen poliisin tulemaan julkisuuteen vaatimaan lisäresursseja. Tämän vuoden aikana Malmössä on murhattu jo 11 ihmistä, mutta tapauksista on saatu selvitettyä vasta yksi.

Dagens Nyheter -lehden perjantaina ilmestyneessä artikkelissa Malmön poliisipäällikkö Stefan Sintéus kertoo yrittäneensä jo syyskuussa vedota poliisijohtoon, joka oli luvannut viimeisimmän organisaatiouudistuksen yhteydessä ketterästi eri puolille maata siirrettäviä tutkijoita.

Gullviksborgin kaupunginosassa oli tuolloin ammuttu 19-vuotias mies kuoliaaksi, ja kolme nuorta haavoittui. Sintéus toivoi 13 tutkijaa, mutta poliisijohdon vastaus oli ei. Vapaita voimavaroja ei tiukan paikan tullen ollutkaan.

”Sen sijaan jouduimme priorisoimaan, ja jättämään tutkimatta muita rikoksia”, Sintéus kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Murhien sarja on jatkunut syksyn aikana. Marraskuun 14. päivänä 30-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi kotitalossaan Malmön Sevedin kaupunginosassa. Valvontakamerasta näkyy, miten kaksi tuntematonta miestä juoksee ulos portista.

Vain päivää aiemmin oli Malmön satama-altaasta löytynyt auto, jonka sisällä oli 41-vuotiaan miehen ruumis. Kolmas väkivaltainen kuolema marraskuussa tapahtui Rosengårdin kaupunginosassa, missä ohikulkija löysi 20-vuotiaan kuoliaaksi ammutun miehen ruumiin.

Tapaukset ovat täysin auki, eikä poliisilla ole tällä hetkellä epäiltyjä.

Eteläruotsalainen Sydsvenskan-lehti raportoi syyskuussa poliisien kriisikokouksesta, jossa todettiin, ettei kaupungissa enää ollut murhatutkijoita uusia kuolemantapauksia selvittämään. Isot murhatutkimukset sitovat usein parikymmentä poliisia alkuvaiheen tutkimustyöhön.

Syksyn aikana Malmön poliisi on saanut toistakymmentä tutkijaa avukseen. Sintéuksen mukaan nyt 60-henkiseksi kasvaneen tutkijaryhmän pitäisi olla suuruudeltaan kaksinkertainen.

”Seuraus on ollut se, että meidän täytyy jo priorisoida eri murhatutkimusten välillä. Tämä ei ole yhtään hyvä.”

Murhien lisäksi Malmössä on poliisilla paljon muutakin tehtävää. HS kertoi viime kesänä autopalojen sarjasta, joka sekin on liitetty järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Ruotsin rikoksentorjuntalaitos Brå on tuoreessa raportissaan jäljittänyt järjestäytyneen rikollisuuden nykytilaa Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä.

Raportista ilmenee, että rikollisjengien toimintatavat ovat muuttuneet, ja samaan aikaan kadulla liikkuvien aseiden määrä on kasvanut. Kun viime vuonna Malmössä elettiin käsikranaattien aikaa, ovat nyt perinteisemmät käsiaseet taas tekijöiden suosiossa.


Takavuosina käytettyjä aseita tuotiin etenkin entisen Jugoslavian alueelta tai muualta itä-Euroopasta. Nyt tunnetuista jenkkimerkeistä Glockista, Smith&Wessonista tai MP-5:stä on tullut statussymboleja, joista kilpaillaan.

”Enää eivät ruostuneet kalasnikovit kelpaa”, kommentoi nimettömänä esiintyvä malmöläispoliisi raportissa.

Brå ei suoraan arvioi, kuinka monta järjestäytynyttä rikollisjengiä Malmössä on. Ruotsalaismedia on listannut 6–8 sellaista ryhmittymää, jotka ovat valmiita ampumaan ihmisiä kuoliaaksi.

Perinteiset moottoripyöräjengit ovat keski-ikäistyneet ja toimivat kurinalaisesti. Niiden tapot ovat tarkkaan harkittuja ja toteutettuja. Uudemmat maahanmuuttajataustaiset lähiö- tai sukulaisjengit toimivat kurittomammin. Usein mitättömältä tuntuva välikohtaus tai koettu loukkaus saavat tarttumaan aseeseen.

Liivijengien yhteenotoissa 1990-luvun puolivälissä ammuttiin paljon, mutta ihmisiä kuoli harvoin. Tilanne on muuttunut.

”Malmössä on viime vuosina ollut väkivallantekoja, joiden lopullisesta tavoitteesta ei ole mitään epäilystä. Tekijät ovat menneet hyvin lähelle uhria, ja häntä on ammuttu päähän. En tiedä, mistä tämä johtuu, mutta joku kynnys on ylitetty. Ikään kuin tekijät kokisivat, että heidän on pakko tappaa. Muuten he eivät kelpaa”, kertoo malmöläispoliisi raportissa.

Brån haastattelemat poliisit eivät allekirjoita sitä, että taistelu markkinaosuuksista selittäisi murha-aaltoa. Yhden tukholmalaispoliisin mukaan tekijöillä ei ole ”rikollista kypsyyttä”.

Raportin mukaan jengirikollisuuden taustalta löytyy yhä samoja selittäviä tekijöitä kuin aiemminkin: näköalattomuutta, huonoa koulumenestystä, rahattomuutta ja esikuviksi kelpaavia rikollisia perheenjäseniä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää