Ulkomaat

Viro testasi uutta lakia: 24 tunnin varoajalla sotaharjoituksiin

Viro testasi reserviläisten koolle kutsumista vuorokauden varoitusajalla.

Tallinna

Moni virolaismies sai yllättävää ohjelmaa viikonlopuksi, kun hallitus määräsi kertausharjoitukset ensimmäistä kertaa nopeutetulla, 24 tunnin varoitusajalla. Pikakertausharjoituksiin kutsuttiin kaksi komppaniaa, yksi Tallinnaan ja toinen Etelä-Viroon Võruun.

Miehet eivät vielä torstaina aavistaneet, että perjantai-iltana istuvat Tallinnassa viestipataljoonan varuskunnassa bussissa matkalla sotaharjoituksiin.

”Minulle soitettiin torstaina, 27 tuntia ennen harjoituksen alkua”, sanoo sähköinsinööri Jaanus Kalde.

”Olin vähän yllättynyt, vaikka tiesin uudesta laista”, Kalde sanoo.


Kalden takana puolustusvoimien bussissa istui palomieheksi opiskeleva Ergo Veskilt. Myös Veskilt yllättyi torstai-iltana kotonaan Keski-Virossa Türillä, kun tenttiin luvun keskeytti puolustusvoimien puhelu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jännittävää. En huolestunut, mutta äiti ja sisko kyselivät, että alkaako nyt sota”, Veskilt sanoo.

”Venäjän vuoksihan tämä järjestetään”, Veskilt tuumii.

Komppania reserviläisiä kokoontui Tallinnassa viestipataljoonan varuskunnassa perjantai-iltana. Samaan aikaan vanhassakaupungissa alkoi Suojeluskunnan eli Kaitseliitin ja poliisin yhteisharjoitus Toompeanmäellä sijaitsevien hallintorakennusten turvaamiseksi mellakkatilanteessa. Lauantaina Kaitseliit harjoitteli Tallinnan lentokentän turvaamista.

Harjoitukset eivät puolustusministeriön mukaan liittyneet toisiinsa, eivätkä mihinkään konkreettiseen tapahtumaan.

Kyse on tavanomaisesta kertausharjoituksesta, vain koolle kutsumisaika oli poikkeuksellisen lyhyt, sanoi viestipataljoonan päällikkö, everstiluutnantti Rene Innos.

Harjoitus oli yllätys myös puolustusvoimille, sanoo Innos.

Ensimmäistä kertaa Viron yleisradioyhtiötä käytettiin kutsujen välittäjänä. Kaksi joukko-osastoa kutsuttiin harjoituksiin radion välityksellä. Muuten kutsut välitettiin tekstiviesteinä, sähköpostitse ja puhelinsoitoilla. Kieltäytymisestä saattoi saada enimmillään 1200 euron sakkorangaistuksen.

Männikun harjoitusalueella lauantaiaamuna kaikuvat laukaukset.

”88 prosenttia kutsutuista tuli paikalle”, iloitsi puolustusministeri Margus Tsahkna Männikun harjoituskentällä.

Tänä viikonloppuna yhteensä 2300 ihmistä osallistui Virossa erilaisiin sotaharjoituksiin. Reilun 300:n reserviläisen pikaharjoitus ei liity mihinkään tiettyyn tilanteeseen, sanoo Tsahkna.

”Tiedämme, mitä Venäjällä tapahtuu. Näemme, mitä tapahtuu Syyriassa ja Itä-Ukrainassa. Olemme valmiita. Meitä ei voi yllättää”, Tsahkna sanoi HS:lle.

Virossa tuli tänä vuonna voimaan uusi laki, jonka mukaan hallitus voi määrätä kertausharjoitukset vuorokauden varoitusajalla. Tämän viikonloppuisen harjoituksen tarkoitus oli testata lain toimimista käytännössä: Kuinka päätös tehdään, kuinka komentolinja toimii, miten tieto leviää.

Viro on ainoa Naton itäisistä jäsenvaltioista, joka säilytti asevelvollisuuden Natoon liittymisen jälkeen. Nykyään valikoivan asepalveluksen suorittaa noin 40 prosenttia nuorista miehistä, mutta osuus kasvaa jatkuvasti.

Useimmat Viron ministerit eivät ole itse suorittaneet asepalvelusta, sillä 1990-luvulla korkeakouluopiskelijat vapautettiin kutsunnoista. Puolustusministeri Tsahkna ei ole suorittanut asepalvelusta mutta kuuluu Kaitseliitiin.

Vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Kaitseliitin jäsenmäärä on kasvanut etenkin sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin 2014.

Reserviläiset ovat nukkuneet noin tunnin ennen lauantaiaamun ampumisharjoitusta.

Kitaran soiton opettaja Kaur Paldre luuli vielä torstaina, että on lauantaina konferenssissa. Nyt hän nousee maasta polvilleen ja katsoo tyytyväisenä ampumistulostaan. Hän on saanut täysosuman, huonoin laukaus on osunut kuutoseen.

Kuljetusalan yrityksen osastopäällikkö Andry Raamat oli ajatellut viettää viikonlopun lastensa ja perheensä kanssa. Nyt hän jonottaa ampumisvuoroaan. Takana on tunnin yöuni sotilasmajoituksessa, eväänä paketti, johon kuuluu mysliä, makeisia, keksejä, säilykkeitä.

”Aina ei voi tehdä, mitä haluaa. Joskus on velvollisuus tehdä muita asioita”, sanoo Raamat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Nopea kertausharjoituskutsu edellyttää Suomessa uhkatilannetta


 Sen jälkeen kun Venäjä valtasi Krimin suhteellisen nopeasti ”vihreiden miesten” tuella 2014, Venäjän naapurustossa on pyritty siihen, että joukot voidaan kutsua koolle tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

 Suomessakin on muutettu lakia. Heinäkuussa voimaan tulleen asevelvollisuuslain mukaan reserviläiset on mahdollista kutsua koolle aiempaa nopeammalla varoitusajalla. Suomessa edellytyksenä on kuitenkin poikkeuksellinen muutos turvallisuustilanteessa.

 Tavallisesti kertausharjoituksiin kutsutaan Suomessa kolmen kuukauden varoitusajalla. Uuden lain mukaan presidentti voi puolustusvoimien komentajan esityksestä päättää harjoituksista nopeutetulla ilmoitusajalla. Puolustusministerin pitää olla päätöksenteossa läsnä ja sanoa näkemyksensä.

 Suomessa harjoitukset perutaan, kun kertausharjoituksiin johtanut poikkeuksellinen turvallisuustilanne sen sallii.

 Virossa tänä vuonna voimaan tulleen lain mukaan hallitus voi määrätä kertausharjoitukset 24 tunnin varoitusajalla myös täysin tavallisessa turvallisuustilanteessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää