Ulkomaat

Uzbekistanin vaalitulos oli selvillä jo ennen vaaleja – Mirziyoyevista presidentti

Shavkat Mirziyoyevistä tulee vuonna 1991 Neuvostoliitosta itsenäistyneen Uzbekistanin historian toinen presidentti. Hänestä tuli virkaa tekevä presidentti, kun Uzbekistan edellinen ja tähän mennessä ainut presidentti Islam Karimov kuoli elokuussa.

Uzbekistanin pääministeri ja virkaa tekevä presidentti Shavkat Mirziyoyev pääsee aloittamaan presidenttinä, kunhan hänet on julistettu voittajaksi sunnuntaina järjestetyissä presidentinvaaleissa.

Vaalilautakunnan on määrä julistaa voittaja maanantaina kello 13 Suomen aikaa, mutta tuloksessa ei ole juuri jännitettävää. Keski-Aasiassa sijaitseva Uzbekistan on yksi maailman kovaotteisimmista diktatuureista, joissa vaalitulos oli selvillä jo ennen vaaleja.

Mirziyoyevistä tulee vuonna 1991 Neuvostoliitosta itsenäistyneen Uzbekistanin historian toinen presidentti. Hänestä tuli virkaa tekevä presidentti, kun Uzbekistan edellinen ja tähän mennessä ainut presidentti Islam Karimov kuoli elokuussa.

Mirziyoyev on ollut Uzbekistanin pääministeri vuodesta 2003. Hän nousi Karimovin todennäköiseksi seuraajaksi heti, kun kuolemasta lopulta virallisesti tiedotettiin. Selvimpänä merkkinä pidettiin sitä, että hän johti Karimovin hautajaisjärjestelyjä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Perustuslain mukaan virkaa tekeväksi presidentiksi olisi noussut parlamentin ylähuoneen puhemies, mutta puhemies Nigmatilla Juldašev tarjoutui nopeasti antamaan paikkansa Mirziyoyeville.

Jo neuvostoaikana poliittisen uransa kommunistipuolueessa aloittanut Mirziyoyev on asemaltaan heikompi kuin Karimov, joka osasi pelata eri klaanien kiistoja omaksi edukseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mirziyoyev olisikin saanut valtaryhmittymien tuen presidenttipyrkimykselleen lupaamalla jakaa valtaa kahdelle muulle voimahahmolle varapääministeri Rustam Azimoville ja turvallisuusjohtaja Rustam Inojatoville.

Joidenkin Reutersin haastattelemien analyytikoiden mukaan järjestely saattaa vain lykätä eliitin valtataistelua. Sitä seuraavaa mahdollista kaaosta on pelätty jo vuosia, sillä Uzbekistan on väkiluvultaan Keski-Aasian suurin maa. 32 miljoonasta asukkaasta valtaosa on muslimeja. Se myös sijaitsee Afganistanin naapurissa.

Mirziyoyev on kertonut aikeista uudistaa maan taloutta, muun muassa vapauttaa tiukasti kontrolloitua valuuttakauppaa. Hän on kertonut aikovansa parantaa suhteita myös naapurimaihin.

Muun muassa 24 vuotta keskeytyksissä olleet lennot Uzbekistanin pääkaupungin Taškentin ja Tadžikistanin pääkaupungin Dušanben välillä ovat taas alkamassa, Eurasianet.org-sivusto kertoo.

Joidenkin arvioiden mukaan hän olisi tiivistämässä myös suhteita Venäjään. Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Mirziyoyevin pian Karimovin kuoleman jälkeen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uzbekistan
 • Presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää