Ulkomaat

”Anteeksi kuka Martti?” – EU-parlamentin väistyvä puhemies Martin Schulz on täysin tuntematon hahmo helsinkiläisille

Bryssel / Helsinki

Euroopan parlamentissa kuhistaan tällä hetkellä kiivaasti siitä, kenestä tulee 751-jäsenisen parlamentin uusi puhemies. Saksalainen puhemies Martin Schulz ilmoitti viime viikolla, ettei hän aio pyrkiä kolmannelle kaudelle, vaan palaa kotimaansa politiikkaan vuoden vaihteessa.

Helsingin Sanomat jalkautui kysymään helsinkiläisten mietteitä Schulzin ilmoituksesta ja sen merkityksestä. Oheisella videolla käy ilmi, että tärkeän EU-instituution puhemiehen nimi ja tekemiset ovat helsinkiläisille täysi arvoitus.

”Anteeksi kuka, Martti?” eräs rouva kysyi.

”En tunne kyseistä henkilöä”, kommentoi toinen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastaukset kielivät omalta osaltaan siitä, miten etäisiä EU-instituutioiden päättäjät ja tekemiset monelle kansalaiselle ovat. Martin Schulzin on kehuttu nostaneen parlamentin näkyvyyttä Brysselissä, jossa vallasta ja lainsäätäntöjen yksityiskohdista käydään ikuista vääntöä parlamentin, komission ja jäsenmaita edustavan neuvoston välillä.

”Kun aloitin tässä tehtävässä, lupasin, että parlamentti on näkyvämpi, kuuluvampi ja vaikutusvaltaisempi. Ja minulla on tunne, että olen siinä onnistunut”, Schulz arvioi äskettäisessä haastattelussa.

EU-parlamentin valta on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Vuonna 2009 voimaan astunut Lissabonin sopimus antoi parlamentille lisää valtaa ja teki siitä tasavertaisen lainsäädäntöelimen jäsenmaiden neuvoston kanssa.

Sen sijaan ihmisten kiinnostus EU-politiikkaa kohtaan näyttää olevan tasaisessa laskussa. Vuonna 1979 pidetyissä europarlamenttivaaleissa äänestysvilkkaus oli 62 prosenttia, mutta viime eurovaaleissa 2014 enää alle 43 prosenttia.

Suomalaisista 41 prosenttia äänesti viime eurovaaleissa, joissa valittiin EU-parlamentin jäsenet viideksi vuodeksi.

Vaikka kadunmiehet eivät tunne Schulzia, vuonna 2014 tehdyn kyselyn mukaan EU-parlamentti on parhaiten tunnettu EU-instituutio. Sen nimen mainitsi 53 prosenttia eurooppalaisista, kun heitä pyydettiin nimeämään tietämiään EU-institiuutioita.

Kolmasosa EU-maiden kansalaisista ei osannut mainita nimeltä ainuttakaan instituutiota.

EU:n tärkeimmät toimielimet ovat lainsäädäntöesityksiä tekevä ja unionin päiväkohtaista toimintaa pyörittävä EU-komissio, jäsenmaita edustava ministerineuvosto ja kansalaisten suoraan valitsema Euroopan parlamentti.

Kriisivuosina yhä tärkeämmäksi on tullut suurista linjoista päättävä Eurooppa-neuvosto, jonka huippukokouksiin osallistuvat jäsenmaiden päämiehet. Suomea siellä edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Sosiaalidemokraatti Martin Schulz, 60, on ollut EU-parlamentin puhemies kaksi kahden ja puolen vuoden kautta, yhteensä miltei viisi vuotta. Hän päätti 24. marraskuuta pitkään jatkuneen arvuuttelun siitä, pyrkiikö hän vielä kolmannelle kaudelle.

Schulz ilmoitti, että hän jättää EU-parlamentin ja lähtee ehdokkaaksi syksyllä 2017 pidettäviin Saksan liittopäivävaaleihin. Vielä on epäselvää, haastaako Schulz vai sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Sigmar Gabriel kristillisdemokraattien Angela Merkelin aseman maansa liittokanslerina.

Schulzin lähtö on saanut Euroopan parlamentin sekavaan tilaan, sillä nyt seuraajan paikasta käydään odotettua kovempaa taistelua. Yleinen käsitys oli pitkään, että Schulzin jälkeen hänen sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmänsä tekee tilaa keskustaoikeistolaiselle EPP-puolueelle.

Tämä kuvio ei kuitenkaan toteudu, sillä S&D-ryhmän italialainen puheenjohtaja Gianni Pittella on alkanut kilpailla tosissaan puhemiehen paikasta. Monia muitakin ehdokkaita on ilmaantunut kisaan.

EU-parlamentin 751 paikkaa jaetaan jäsenvaltioiden väkiluvun perusteella. Suomella on parlamentissa 13 edustajaa.

Europarlamentaarikot eli mepit järjestäytyvät eurooppalaisten puolueryhmien mukaisesti. Esimerkiksi Suomen kokoomuslaiset kuuluvat EPP-ryhmään ja demarit S&D-ryhmään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU-parlamentti
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Kalle Koponen
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  9. 9

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  10. 10

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää