Ulkomaat

Torinosta tuli Italian populistipuolueen koenäyttämö – Koomikon perustama puolue suosii euroeroa, kasvisruokaa ja polkupyöräilyä

Viiden tähden liike on noussut Italian toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Kesällä se tarttui vallankahvaan myös Luoteis-Italiassa sijaitsevassa Torinossa.

Torino.

Mitäpä lihakauppias voisi sanoa. Lähialueilta tuotua nautaakin on tiskissä varmasti kymmeniä kiloja. Sitä torinolaiset haluavat ostaa ruokapöytiinsä.

”En ole kasvisruokaa vastaan”, aloittaa lihakauppias Giuseppe Santelli.

”Mutta ei ole oikein tukea vain yhdenlaista ruokavaliota.”

Santelli omistaa Luoteis-Italian Torinossa sijaitsevan L’Angolo Della Carne -lihakaupan, suomeksi Lihakulman.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näillä kulmilla järjestystä valvoo uusi seriffi, viime kesänä Torinon pormestariksi ponnahtanut Chiara Appendino.

Appendino, 32, edustaa Viiden tähden liikettä, joka on muutaman vuoden ajan valloittanut Italiaa saappaanvarresta kengänkorkoon. Populistiliike on nyt mielipidemittauksissa Italian toiseksi suosituin puolue. Sillä voi olla mahdollisuudet nousta jopa vallan kahvaan Italian seuraavissa vaaleissa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Torinon uudella pormestarilla Appendinolla on ajatus, jota Santellin kaltaiset lihaa rakastavat torinolaiset eivät purematta niele. Pormestari haluaa edistää kaupungissa kasvissyöntiä. Suunnitelmissa on, että esimerkiksi kouluissa ryhdyttäisiin säännöllisesti opettamaan terveellistä ruokavaliota.

Torinon kaupungintalolla kaupunginvaltuuston kokous venyy. Pohjois-Italiassa on koettu hiljattain rankkoja tulvia. Pormestari vilahtelee käytävillä stressaantuneen näköisenä, mutta hänen punaisella sametilla verhoiltu tuolinsa salissa on tyhjä.

Kokouksesta hetkeksi irtautuva Viiden tähden liikkeen valtuustoryhmän puheenjohtaja Alberto Unia vaikuttaa hieman huvittuneelta, kun häneltä kysyy kasvissyönnistä.

”Se ei ollut tärkein asia ohjelmassa”, Unia sanoo pienessä työhuoneessaan. ”Haluamme vain levittää parempaa tietoisuutta ravinnosta.”

Niin tai näin, kasvissyönnin edistäminen on mainio esimerkki siitä, miten eriskummallinen Italian poliittiselle taivaalle noussut Viiden tähden kuvio on.

Koomikko Beppe Grillon vuonna 2009 perustama liike niputetaan usein oikeistopopulistisiin puolueisiin, joiden puoleen pettyneet äänestäjät ovat kääntyneet useissa Euroopan maissa. Oikeistopopulistit ovat yleensä nationalistisia, EU-vastaisia ja maahanmuuttoa ankarasti vastustavia puolueita.

Viiden tähden liike sen sijaan yhdistelee politiikkaa vasemmalta, oikealta ja keskeltä sekä heittää mausteeksi kourallisen vihreää.

Esimerkiksi Appendino sai kesän paikallisvaaleissa paljon ääniä polkupyöräilijöiltä, koska hän kannustaa torinolaisia pyörän selkään. Myös jätteiden parempi lajittelu ja villin pysäköinnin suitsiminen ovat puolueen tavoitteena Torinossa.

Monilla liikkeen aktiiveilla, kuten Torinon valtuustoryhmän puheenjohtajalla Alberto Unialla, on tausta vasemmistossa. Unia tuki nuorena kommunistipuoluetta.

”Pidän siitä, että Viiden tähden liike hylkää ideologiat ja tekee työtä vain kansalaisille”, Unia sanoo.

Miehen yläpuolella seinällä roikkuu liikkeen lippu, jonka viisi tähteä kuvastavat puolueen perustavoitteita: julkisesti omistettua vettä, ympäristöä säästävää liikennettä, kestävää kehitystä, pääsyä internetiin ja ympäristönsuojelua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Viiden tähden poliittisista kannoista on osin vaikea saada selkoa.

Varsinkin maahanmuutosta puolueelta tulee ristiriitaisia viestejä. Liikkeen perustaja Beppe Grillo on antanut maahanmuuttovastaisia, äärioikeistolle tyypillisiä lausuntoja, kun taas Viiden tähden liikkeen uudeksi keulakuvaksi noussut Italian parlamentin alahuoneen varapuheenjohtaja Luigi Di Maio on puhunut aiheesta pehmeämmin.

Homoliitoilta puolue veti tukensa viime toukokuussa, kun Italian parlamentti päätti niiden hyväksymisestä.

Maltillisena pidetty Di Maio on linjannut puolueen tavoitteiksi pienyritysten verohelpotukset ja kansalaispalkan, joka takaisi köyhille tietyn elintason. Myös kansanäänestys Italian eroamisesta yhteisvaluutta eurosta kuuluu puolueen tavoitteisiin.

Torinon valtuustoryhmän puheenjohtaja Unia haluaa miettiä kotvan ennen kuin kertoo mielipiteensä eurosta.

”Italia on kärsinyt EU:n talous- ja rahapolitiikan takia. On oikein kysyä kansalaisilta, haluavatko he pysyä eurossa.”

Viiden tähden liike ei selvästikään ole mikään tähdenlento. Liike nappasi vuoden 2013 parlamenttivaaleissa 26 prosenttia äänistä. Paikallisvaaleissa se on voittanut Torinon lisäksi pormestarin paikat Roomassa sekä kymmenissä muissa kaupungeissa ja kylissä.

Torinon voitto oli erityisen yllättävä. Kesäkuun äänestystuloksia havainnollistavassa kaupungin kartassa ainoastaan ydinkeskusta on värittynyt keskustavasemmistolaisten demokraattien punaisella. Sitä ympäröi vahva, lähiöiden yli levittäytyvä keltainen rinkula, joka kertoo Viiden tähden voitosta näillä alueilla.

Puolue vetoaa äänestäjiin oikealta ja vasemmalta sekä niihin, jotka eivät ole koskaan ennen äänestäneet. Taksinkuljettajat juhlivat Torinon kaupungintalon edustalla kesän paikallisvaalien jälkeen, koska liike on luvannut suojella heitä kyytipalvelu Uberilta.

Kansalaiset pystyvät helposti samastumaan liikkeen edustajiin.

Esimerkiksi siviilissä yrittäjänä työskentelevä Unia vaikuttaa tavalliselta, mukavalta mieheltä. Hän on kaikkea muuta kuin viimeisen päälle leikattuun pukuun sonnustautunut italialaispoliitikon perikuva. Mustien farkkujen lahkeesta pilkottavat viininpunaiset raidalliset sukat.

”Italiassa poliitikot pysyvät vallassa kokonaisen uran. Siitä seuraa korruptiota ja lehmänkauppaa”, Unia sanoo.

Viiden tähden liike on siitäkin erikoinen, että se kannattaa suoraa demokratiaa. Internetissä järjestettävissä äänestyksissä liikkeen kannattajat saavat valita puolueen ehdokkaat vaaleihin ja linjata kantoja lakiehdotuksiin.

Poliittiset tehtävät on rajattu edustajilla kahteen kauteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Viiden tähden piiristä Italian miesvaltaiselle poliittiselle kentälle on ponnahtanut monia nuorehkoja naispäättäjiä. Torinon lisäksi Rooma ja viisi muuta kuntaa saivat kesän paikallisvaalissa naispuoliset pormestarit.

”Viiden tähden liike on kiinnostavin poliittinen liike Euroopassa”, sanoo liikettä tutkinut professori Fabio Bordignon Urbinon yliopistosta.

Viisi tähteä vieroksuu perinteisten puolueiden hierarkiaa. Se sanoo olevansa horisontaalinen organisaatio, jolla ei ole selkeää johtajaa. Samaan aikaan puolueella on kuitenkin keulahahmo Beppe Grillo, jolla on omistusoikeus Viiden tähden symboliin.

”Tällä omistusoikeudella hän voi päättää milloin tahansa, kuka saa olla mukana liikkeessä”, Bordignon sanoo.

Viiden tähden liikkeellä on vielä paljon opittavaa hallinnosta. Edes kaikki puolueen äänestäjät eivät usko, että liike on kypsä hallitsemaan Italian kokoista maata.

Appendino ja Rooman uusi pormestari Virginia Raggi ovat saaneet tuntea nahoissaan, ettei vaalilupauksia ole helppo toteuttaa. Torinossa Viisi tähteä lupasi sulkea saastuttavan jätteenpolttolaitoksen ja suojella pikkukauppoja suurilta ostoskeskuksilta.

Toisin kävi. Ensimmäisinä kuukausinaan vallassa Appendinon hallinto on hyväksynyt jättimäisen ostoskeskuksen rakentamisen tilkitäkseen aukkoja kaupungin budjetissa.

Jätteenpolttolaitoksen pikaista sulkemista on turha odotella – samoin sitä, että lihansyöjien Torino muuttuisi kasvissyöjien paratiisiksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ei mikään tähdenlento


 Viiden tähden liike on koomikko Beppe Grillon vuonna 2009 perustama populistinen, eurokriittinen ja vihreä puolue.

 Kyselyiden mukaan Viisi tähteä on Italian toiseksi suosituin puolue.

 Puolue sai Italian parlamenttivaaleissa 2013 yli neljänneksen äänistä. Viime kesänä se voitti muun muassa Rooman ja Torinon paikallisvaalit. EU-parlamentissa puolueella on 17 edustajaa.

  Puolue vastusti perustuslakiuudistusta, jonka italialaiset tyrmäsivät kansanäänestyksessä viikko sitten. Pääministeri Matteo Renzi erosi tämän seurauksena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Italian politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  4. 4

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 2 500 oppilaan jättikoulu kutistui Espoossa – Otaniemeen suunnitellaan nyt 800 oppilaan lukiota, 500 peruskoululaisen väistötilaa ja toimistoja
  3. Poesia-kustantamo boikotoi Helsingin kirjamessuja – ”Ei kirjamyynnin ja kirjallisuuden levittämiseen tähtäävä kirjallisuustapahtuma”
  4. Espanja aikoo alistaa Katalonian holhoukseensa laajoilla poikkeus­toimilla – voimankäytön vaara on nyt suuri Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Humaltuuko tilhi pihlajanmarjoista? – Ainakin sen maksa polttaa alkoholia paljon nopeammin kuin ihmisen maksa
  7. HS:n miniristikossa kysellään Alankomaista – Saatko ristikon ratkaistua?
  8. Epäily aseistettuna liikkuneesta miehestä aiheutti poliisioperaation Helsingin Vallilassa
  9. Maailman terveysjärjestö WHO peruu Robert Mugaben nimityksen hyvän tahdon lähettilääksi – nimitystä arvosteltiin kansainvälisesti ja kutsuttiin ”aprillipilaksi”
  10. Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi
  11. Haiseva sinivihreä massa ihmetyttää Helsingin rannoilla – Kyse on öljyä muistuttavasta levästä, kertoo pelastuslaitos
  12. 2 tuntia sitten
  13. Ylen hallituksen jättävä Kikka Laitinen penää monipuolisuutta musiikkiin ja kulttuuria mediaan – ”Tehdään mieluummin vaikka vähemmän juttuja Teemu ja Sirpa Selänteestä”
  14. Näytä lisää