Ulkomaat

Kääntyykö Merkel oikealle? Äärioikeiston nousu pakottaa Saksan liittokanslerin miettimään askelmerkit uusiksi

Angela Merkel joutuu vastaamaan äärioikeiston nousuun Saksassa. Merkelin omassa puolueessa moni toivoo, että hän harppaisi myös itse askeleen oikealle.

Essen

Esseniläiseen messuhalliin on kokoontunut tuhat ja yksi kristillisdemokraattia, joista tuhannen käsiin nyt sattuu. Se, jota ei satu, seisoo lavalla ja kumartelee.

Suosionosoitukset Angela Merkelille ovat kestäneet yli seitsemän minuuttia. Merkel kumartaa, palaa paikalleen lavalla olevan pitkän pöydän taakse. Nouse uudelleen ja kävelee taas lavan eteen kiittelemään.

Merkel on juuri pitänyt energisen linjapuheen Saksan kristillisdemokraattien CDU-puolueen puoluekokousväelle, heiluttanut nyrkkiäkin. Tunteikas esitys.

Applodit jatkuvat silti jo vaivaannuttavan kauan. Ne kestävät yksitoista minuuttia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Merkel on päivänsankari. Juuri tässä samassa messuhallissa Merkel valittiin vuonna 2000 ensimmäisen kerran CDU:n puheenjohtajaksi. Tiistaina hänet valittiin samaan tehtävään yhdeksännen kerran.

Essenissä Merkel teki selväksi, ettei jätä leikkiä kesken. Hän on tosissaan pyrkiessään neljännen kerran Saksan liittokansleriksi syksyn vaaleissa. Ja miksei olisi? Vastahan maailmanpolitiikka kävi kiinnostavaksi. Haastetta on myös Saksassa. Enää ei vaalikampanjaksi riitä sama kuin neljä vuotta sitten. ”Minut te tunnettekin”, Merkel sanoi tuolloin.

Näissä vaaleissa myös ne, jotka luulivat tuntevansa Merkelin, voivat kohdata jotain uutta.

Itsensä voi yllättää monella tavalla, Ines Hardieck sanoo ison messuhallin alakerrassa. Hardieck siemailee lääkeainemaahantuojien kojulla kahvia.

Messuhalliin on noussut puoluekokouksen ajaksi poliittiset festarit. Lobbareita on abortinvastustajista tupakkatehtaisiin, ja tarjoilu pelaa. Hardieckiin tekee silti suurimman vaikutuksen Merkel. ”Nyt on tullut se päivä, että äänestän Angela Merkeliä.”

Hardieck aikoo äänestää Merkeliä, siitä huolimatta, ettei ole puolueen jäsen. ”Olen aina äänestänyt vihreitä tai demareita.”

Merkel on saanut hänet jopa CDU:n puoluekokoukseen. Tai oikeastaan serkku. ”Hänellä oli ylimääräisiä kutsuja.”

Hardieck on täällä harvinaisuus. Hän pitää Merkelistä tämän pakolaispolitiikan vuoksi. ”Se on on humaania ja suoraselkäistä. Merkel on vakuuttava.”

Merkel tuli loppukesästä 2015 kuuluisaksi lauseestaan ”Wir schaffen das”, me selviämme tästä. Elettiin pakolaiskriisin intensiivisimpiä hetkiä. Muut sulkivat rajojaan, mutta Merkel piti Saksan rajat auki. Lausunnoillaan hän sai aikaan vaikutelman siitä, että Saksa ottaisi kaikki turvapaikanhakijat vastaan.

Eihän se ihan niin mennyt. Pakolaiskriisi kärjisti Saksan politiikan, ja juuri maahanmuutto on syksyn vaalien keskeisin teema.

”Ymmärrän hyvin myös Merkelin arvostelun”, sanoo Hardieckin ystävätär Susanne Hölscher.

Hölscher on jo pitkään äänestänyt Merkeliä, mutta pakolais­kriisi mietityttää. ”Poikani koulun viereen liikuntahalliin on majoitettu 500 turvapaikanhakijaa. Olot ovat pöyristyttävät. Ja jossain vaiheessa ihan sekin, etteivät koululaiset pääse halliin, alkaa harmittaa.”

Hardieck pitää itsestään selvänä, että moni valitsee sen, ketä äänestää, pakolaispolitiikan perusteella. ”Harmi vain, etten ehtinyt kuulla Merkelin puhetta.”


Voi olla, että puhe olisi saanut Hardieckin mietteliääksi.

Merkel on jo kiristänyt Saksan maahanmuuttolinjaa useaan otteeseen. Yleisö vaatii kuitenkin lisää, ja myös saa.

Kovimmat suosionosoitukset keräävät ne kohdat, joissa linja on kovin. Kasvot peittävät burkat pitää kieltää. Pakolaiskriisi ei koskaan enää saa toistua. Kaikki eivät tänne jää.

Vastaanotosta päähuomio on siirtynyt turvapaikanhakijoiden poistamiseen. Palautuksiin laitetaan vauhtia ja lähtömaat sitoutetaan palautettujen vastaanottamiseen, kuuluu viesti.

Kansanedustaja Georg Kippels, 60, kuunteli puheen tarkkaan. ”Merkel puhui täydestä sydämestä. Keskustelu pakolaispolitiikasta on ollut intensiivistä ja mielipiteitä jakavaa. Nyt kuultiin selkeää puhetta.”

Kippels on itsekin arvostellut Merkeliä. ”Se kuuluu politiikan luonteeseen. Lopputulokseen olen tyytyväinen.”

Se, ettei Merkel sulkenut Saksan rajoja, ei ollut virhe, mutta se oli, että päästi pakolaiskeskustelun kovin levälleen myös puolueen sisällä. ”Aina keskustelussa ei ole ollut ratkaisevinta sisältö vaan se, kuka huutaa kovimpaa”, Kippels sanoo.

Essenissä ei huudeta. Merkel-kultin rinnalla näkyy silti myös Merkel-kritiikki. Se on hienovaraista mutta terävää.

 

”Moni vaatii Merkeliltä tunnetta, jotta hän puhuttelisi.”

Puheenjohtajaäänestyksessä Merkel saa äänistä 89,5 prosenttia, kun edellisellä kerralla takana oli 97 prosenttia edustajista.

Varsinaisen piikin antaa CDU:n nuorisojärjestö Junge Union. Se on emopuoluetta oikeistolaisempi ja konservatiivisempi, eikä peittele kantojaan. Junge Union toi äänestykseen vanhan väännön siitä, ettei ulkomaalaisten vanhempien Saksassa syntyneillä lapsilla olisi enää mahdollisuutta pitää kahta passia. Esitys meni nyt läpi.

Eurooppalaisessa politiikassa on käynnissä perustavanlaatuinen muutos. Merkeliä ei haasta vaaleissa vain muut puolueet, vaan suoraan kansalaiset. Kohtaamiset ovat olleet hyvin vihaisia.

Merkel ei vähästä hetkahda. Äärioikeiston nousu huolestuttaa kuitenkin Merkeliä syvästi.

Miten siihen pitäisi vastata?

Merkel otti Essenissä askeleen oikealle, moni sanoo. Sitten hän hieman peruutti, kun sanoi, ettei veisi kaksoiskansalaisuuskieltoa eteenpäin. Se rikkoisi sopimuksen hallituskumppani demarien kanssa, eikä hyödyttäisi kotoutumista.

Puoluekokouksessa voi elää hetken kuplassa, jossa voi kuvitella, että voisi käyttää valtaan yksin ilman yhteistyötä muiden kanssa. Silti on selvää, että Merkel tukkii nyt eri tavoin kannatusvuotoa äärioikeistolaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen.

 

”En ole varma, onko Merkelin neljäs kausi enää tarpeen. Olisi ollut Jens Spahnin vuoro.”

Merkel haluaa pitää peruskonservatiivit tyytyväisinä ja ankkuroituu siksi keskustaoikeistoon. Sen hän tekee paitsi pakolaispolitiikalla myös korostamalla kaikkea turvallisuuteen liittyvää, oli kyse Saksan sisäisestä turvallisuudesta tai ulkopolitiikasta.

Mutta kun kääntyy poliittisesta keskustasta oikealle, antaa vasemmistoliberaaleille tilaa tulla keskemmälle. Äänestäjissä on paljon myös niitä, joita kaikenlainen lähentyminen oikeistopopulistien kanssa järkyttää.

Kippelsin mielestä Merkel ei tosin kääntyile mihinkään, tai jos, niin moneen suuntaan. Yhteistyötä vastakkainasettelun sijaan, vakautta epävarmuuden sijaan, faktaa tunteiden sijaan, sitä Merkel on parhaimmillaan.

”Moni vaatii Merkeliltä tunnetta, jotta hän puhuttelisi. Mutta tälle puolueelle on tyypillistä keskittyminen faktoihin, vaikka se ei ole nyt huudossa.”

Jos kysyy Junge Unionin jäseniltä Laura Lüttiltä, 22, ja Sina Kemperiltä, 21, miten vastata oikeistopopulismiin, vastaus löytyy oikeistokonservatismista. Heistä Merkelin pitäisi asemoida CDU selkeämmin oikealle. Tai mieluiten sen voisi tehdä joku muu kuin Merkel.

”En ole varma, onko Merkelin neljäs kausi enää tarpeen. Olisi ollut Jens Spahnin vuoro”, Lütt sanoo.

Spahn on 36-vuotias kansanedustaja ja CDU:n puoluehallituksen jäsen, joka on ottanut näyttävästi eroa Merkeliin. Hän oli keskeinen toimija myös kaksoiskansalaisuuskiellossa.

”Minusta on liian aikaista Spahnille”, Kemper sanoo. ”Merkeliä tarvitaan tasapainottamaan EU:ta, joka keikkuu Brexitin ja Italian kansanäänestyksen jäljiltä.”

Myös Lütt aikoo tehdä vaalityötä Merkelin hyväksi. ”Merkel on nyt havainnut, ettei sille, miten hän toimi pakolaiskriisissä, ollut kansalaisten tukea. Siksi hän muuttaa linjaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  5. 5

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  8. 8

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  9. 9

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  10. 10

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää