Ulkomaat

Rex Tillerson on Putinin tuttu

Exxonin pomo on puhunut Venäjä-pakotteita vastaan

Jos öljy-yhtiö Exxonin toimitusjohtajasta Rex Tillersonista, 64, tulee Yhdysvaltain seuraava ulkoministeri, hän tuo Donald Trumpin kabinettiin globaalia bisnesnäkökulmaa – ja suoran yhteyden Kremliin. Tillerson tuntee Venäjän presidentti Vladimir Putinin, koska neuvotteli vuonna 2011 energiayhteistyösopimuksen öljy-yhtiö Exxonin ja Venäjän välillä, kertoo Wall Street Journal –lehti.

Tillerson on saanut Venäjältä ystävyyden kunniamerkin vuonna 2013.

Tillerson vastustaa myös Venäjä-pakotteita. ”Me aina rohkaisemme päätöksentekijöitä arvioimaan laajoja oheisvaikutuksia sen suhteen, keitä he oikeastaan pakotteilla vahingoittavat”, Tillerson sanoi vuonna 2014.

Tillersonin nousu ulkoministeriksi herättäisikin kysymyksiä jääviydestä. Hänellä on merkittävä henkilökohtainen omaisuus, jonka arvo voi riippua Yhdysvaltain ulkoministeriön päätöksistä. The Wall Street Journal –lehden mukaan hän voisi esimerkiksi hyötyä henkilökohtaisesti siitä, että Yhdysvallat purkaisi Venäjän-vastaiset pakotteet.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tillersonin yhteydet Venäjään arveluttaisivat Yhdysvaltain liittolaisia Euroopassa, mutta myös monia Trumpin oman puolueen jäseniä. Myöhään perjantaina The Washington Post -lehti kertoi keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisesta raportista, jonka mukaan Venäjä yritti sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin päämääränään auttaa Trumpia.

CIA:n mukaan Venäjän hallitusta lähellä olevat tahot vuotivat Wikileaksille demokraattipuolueen sisäisiä ja demokraatti Hillary Clintonin kampanjapäällikön sähköposteja vahingoittaakseen Clintonia.

Trump on kiistänyt CIA:n tiedot. Hänelle olisi erittäin kiusallista, jos syntyisi mielikuva, että venäläiset ovat auttaneet häntä presidentiksi, vaikka se olisi tapahtunut hänen tietämättään.

Clinton kutsui Trumpia vaaliväittelyssä Venäjän sätkynukeksi.

Trump on sanonut toistuvasti, että Yhdysvaltain ja Venäjän pitäisi tulla entistä paremmin toimeen, koska näillä on yhteinen tavoite, äärijärjestö Isisin nujertaminen. Tämä on herättänyt itäisissä Nato-maissa ja Ukrainassa huolta siitä, onko Trump valmis ymmärtämään liikaa Venäjän etuja Itä-Euroopassa. Tämä muistuttaa eurooppalaisia toisen maailmansodan etupiirijaosta.

Venäjä-yhteyksien takia Tillersonin nimityksen vahvistaminen senaatissa ei olisi läpihuutojuttu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää