Ulkomaat

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi aikoo presidenttiehdokkaaksi Venäjällä

Korkeimman oikeuden päätös kavallustuomion palauttamisesta alioikeuteen teki vallan vihollisesta vaalikelpoisen.

Moskova. Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, 40, aikoo asettua ehdokkaaksi Venäjän presidentinvaaleissa, jotka on määrä järjestää maaliskuussa 2018. Navalnyi ilmoitti ehdokkuudestaan videoblogissaan tiistaina.Navalnyista tuli vaalikelpoinen kuukausi sitten, kun Venäjän korkein oikeus kumosi hänen vuodelta 2013 peräisin olevan ehdollisen vankeustuomionsa törkeästä kavalluksesta.

”Epäröintini ei johtunut siitä, että kampanjointi vallanpitäjiä vastaan nyky-Venäjällä on vaikeaa”, Navalnyi sanoi videoviestissään. ”Pohdin sen sijaan sitä, onko tämä hyödyllistä kaikille, maalle, yhteiskunnalle ja valtiolle – – Ja tulin siihen tulokseen, että kyllä, osallistun taisteluun Venäjän presidentin virasta.”

Navalnyi oli aiemmin vaalikelvoton vuonna 2013 saamansa ehdollisen kavallustuomion vuoksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tuomiosta päätöksen viime helmikuussa. Siinä Strasbourgin tuomioistuin piti tätä niin kutsutussa Kirovles-jutussa annettua tuomiota poliittisena ja määräsi Venäjän valtion maksamaan Navalnyille korvauksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjän korkein oikeus palautti Kirovles-tuomion viime kuussa alemman oikeusasteen käsittelyyn.

Oppositiojohtajalla on kaksi muuta voimassa olevaa ehdollista tuomiota: petostuomio niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa ja yksi kunnianloukkaustuomio. Nämä rikokset eivät kuitenkaan ole törkeitä eivätkä estä Navalnyin asettumista vaaliehdokkaaksi.

Navalnyi myönsi tiistaisessa viestissään, ettei ehdokkuus ole vieläkään kirkossa kuulutettu. Hän on joka tapauksessa ensimmäinen ehdokkaaksi asettunut. Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kertonut, asettuuko hän ehdolle neljännelle kaudelle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää