Ulkomaat

Venäjän ystävyyden kunniamerkin saanut Rex Tillerson on tutussa seurassa – Lipponen, Klinge, Siitonen...

Kunniamerkki on korkein Venäjän valtiollinen kunnianosoitus, joka voidaan myöntää ulkomaan kansalaiselle. Sen on saanut muun muassa 21 suomalaista.

Moskova.

Öljyalan ansioista Venäjän ystävyyden kunniamerkin saaneella Yhdysvaltain uudella ulkoministerillä Rex Tillersonilla on yli kaksituhatta saman kunniamerkin saanutta kumppania niin Venäjällä kuin muualla maailmassa.

Merkkejä on myönnetty vuodesta 1994 lähtien sekä venäläisille että ulkomaalaisille henkilöille, jotka ovat ”lujittaneet rauhaa ja yhteisymmärrystä” kansojen välillä. Ystävyyden kunniamerkki on korkein Venäjän valtiollinen kunnianosoitus, joka voidaan myöntää ulkomaan kansalaiselle.

Kunniamerkki on myönnetty 21:lle Venäjän parissa toimineelle Suomen kansalaiselle, jotka edustavat tiedeyhteisöä, liike-elämää, kulttuuria ja politiikkaa.

Akateemisesta maailmasta on palkittu muun muassa venäjän kielen professori Arto Mustajoki, emeritusprofessori Matti Klinge ja historioitsija Osmo Jussila. Politiikan kärkeä edustaa entinen pääministeri Paavo Lipponen ja liike-elämää Koneen edesmennyt valtias Pekka Herlin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisten lista osoittaa muutaman asian. Ensinnäkin kunniamerkin saadakseen pitää oikeasti tehdä jotakin. Toisekseen kunniamerkkiä ei saa kehumalla Moskovaa.

Päivänkohtaiset poliittiset tuulet on selvästi yritetty pitää loitolla kunniamerkin myöntämisperusteista. Saajien listalta ei löydy naapurivaltioiden päämiehiä, olivatpa he kuinka mukavia tahansa. Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan 2004 murhattu päämies Ahmad Kadyrov on merkin saanut, hänen poikansa Ramzan ei.

Rahamiehiä palkintolistoilla ei kovin runsaasti ole. Forbesin venäläisten miljardöörien listalta kunniamerkin saajien joukkoon nousi äskettäin Roman Abramovitš, sijalta 13. Miljardöörilistan kärki loistaa poissaolollaan.

Suomalaisia taiteilijoita sekaan ei jostain syystä ole mahtunut mutta taiteen suosijoita kyllä: viimeksi kunniamerkki luovutettiin viime vuonna Ruslania-kirjakaupan pomolle Andreas Agopoville. Kaksoiskansalaisista löytyy hauska kuriositeetti: presidentti Vladimir Putinin bisnesmieskaverin Gennadi Timtšenkon vaimo ja tytär on palkittu ystävyyden kunniamerkillä.

Ystävyyden kunniamerkin edeltäjä oli Neuvostoliiton myöntämä Kansojen ystävyyden kunniamerkki. Niitä ryhdyttiin jakamaan 1972, mutta Suomeen niitä tuli nihkeästi: palkinnon saivat petroskoilainen kääntäjä ja kielentutkija Eino Karhu, KGB:n rajajoukkojen eversti Toivo Vähä alias Ivan Petrov ja Tampereella toimiva Lenin-museo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Venäjän palkitsemia suomalaisia


 Wikipedian ja Venäjän Helsingin-suurlähetystön mukaan ystävyyden kunniamerkki on myönnetty 21:lle Suomen kansalaiselle vuodesta 2001 lähtien. Palkitut aikajärjestyksessä, tehtävä mitalin myöntämisen aikaan:

 Pekka Herlin, Kone oy:n hallituksen puheenjohtaja

 Merja Hannus, Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri

 Seppo Sarlund, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja

 Kari Laine, Lapin taidetoimikunnan pääsihteeri

 Alexander Marschan, talousprofessori, hallitusammattilainen

   Eva-Riitta Siitonen, Helsingin ylipormestari

 Paavo Lipponen, entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies

 Eino Siuruainen, Oulun läänin maaherra

 Osmo Jussila, poliittisen historian professori

 Arto Mustajoki, venäjän kielen ja kirjallisuuden professori

 Mikael Aro, VR-yhtymän toimitusjohtaja

 Antti Jaatinen, VR-yhtymän henkilöliikennedivisioonan johtaja

 Jelena Timtšenko, liikemies Gennadi Timtšenkon puoliso

 Ksenia Frank, Gennadi Timtšenkon tytär

 Matti Klinge, emeritusprofessori

 Arvo Tuominen, tv-toimittaja

 Heikki Talvitie, entinen suurlähettiläs

 Pauli Saapunki, entinen kansanedustaja

 Jussi Nuorteva, valtionarkiston hoitaja

 Timo Vihavainen, Venäjän tutkimuksen professori

 Andreas Agopov, kirjakauppa Ruslanian johtaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunniamerkit
 • Suomen ja Venäjän suhteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  8. Tunti sitten
  9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  11. 4 tuntia sitten
  12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  14. Näytä lisää