Ulkomaat

Yli tuhannen vuoden lasikatto – HS tapasi Bagdadissa Zekra Alwachin, joka on ensimmäinen nainen Irakin pääkaupungin johdossa 1250 vuoteen

Aikoinaan satumainen Bagdad rapistuu. Nyt asioita laittaa kuntoon Zekra Alwach. ”Olen hyvin ylpeä siitä, että olen ensimmäinen nainen, joka johtaa yhtä Lähi-idän suurimmista pääkaupungeista”, hän sanoi HS:n haastattelussa.

BAGDAD. Vallassa on nähty kalifeja, sotilasvalloittajia, diktaattoreita ja mahtailevia sulttaaneita. Mutta aina Bagdadin valtias on ollut mies.


Kunnes viime vuonna tuli Zekra Alwach. Hän ei ole valta­oikeuksiltaan valta­kunnan pomo, mutta Bagdadin johtaja kuitenkin. Bagdadin pormestarin tehtävässä hän on ensimmäinen nainen kaupungin historian, siis 1250 vuoden, aikana.

”Olen hyvin ylpeä siitä, että olen ensimmäinen nainen, joka johtaa yhtä Lähi-idän suurimmista pääkaupungeista. Tunnen tehtävästä suurta vastuuta. Irakin naiset luottavat minuun ja siihen, että onnistun”, pormestari Alwach sanoo HS:n haastattelussa Bagdadissa.

Työhuone on korkea. Kattoa koristaa mahtipontinen tähtikuvioitu kupoli. Sisustuksena ovat nahkasohvat ja valtava puinen kiillotettu kirjoituspöytä. Seinille on kiinnitetty valtavia karttoja, jotka esittävät Alwachin työmaata, yli seitsemän miljoonan asukkaan metropolia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Naisen kosketus Bagdadiin on ollut voimakas. Konfliktin ja korruption riivaamassa kaupungissa Alwach on saanut maineen johtajana, joka keskittyy päättämään ja toimimaan


Ei se miesvallan aika aina niin hyvin mennyt. Kun kalifi Abu Jafar al-Mansur perusti Bagdadin vuonna 750, hän antoi sille nimeksi Madinat al-Salam, Rauhan kaupunki. Tuli kaikkea muuta. Tigrisjoki on virrannut verenpunaisena. Risteilyohjukset ovat räjäyttäneet rakennuksia.

Bagdad on myös terroristijärjestö Isisin johtajan kotikaupunki. Siksi hänen taistelijanimensä on Abu Bakr al-Bagdadi.

Vielä vuosi sitten Isis oli kirjaimellisesti Bagdadin porteilla, nyt se on ajettu pohjoiseen.

”Nyt turvallisuustilanne on paljon parempi. Varjopuoli ovat tiesulut ja betonibarrikadit, jotka häiritsevät kaupunkilaisten liikkumista”, sanoo Alwach.

Kysymys turvallisuudesta on kiinnostanut Suomessa asti, koska Bagdadistakin on tullut turvapaikanhakijoita. Alwachille päänvaivaa aiheuttavat sadattuhannet muualta Irakista tulleet maan sisäiset pakolaiset, jotka hakevat turvaa Bagdadista.

Jotkut majoittuvat tuttujen nurkissa. Toiset päätyvät leireille kaupungin ulkopuolelle.

”He kasvattavat kaupungin entisestään suurta väestöä ja palveluiden tarvetta. Mutta meillä on vastuu tarjota heille majapaikka”, Alwach sanoo.

Ongelmien keskellä bagdadilaiset tekevät mitä voivat, käyvät töissä ja koulussa, yrittävät selviytyä arjessa. Pormestarina Alwach on ohjannut Bagdadia katsomaan myös tulevaisuuteen.

”Minä uskon siihen, että kaupunkeja eivät rakenna hallitukset vaan yksityisyrittäjät. Siksi olen tehnyt investointisuunnitelman, ja sitä on jo alettu toteuttaa”, hän sanoo.

Alwach ajaa Bagdadissa radikaalia muutosta. Julkinen sektori on vanhastaan ollut suuri ja työllistänyt monia. Pormestari on yksityistänyt palveluita esimerkiksi kaupungin puhtaanapidossa. Kaupungin maita on myös osoitettu uusiin yksityisiin kiinteistöhankkeisiin.

Suurin hanke alkoi jo ennen Alwachin aikaa. Bagdadin laitakaupungille rakennetaan Bismayahin ”uutta kaupunkia”, noin 600 000 asukkaan lähiötä.

Mutta bisneskielellä sanottuna Bagdadin investointiympäristö on haastava. Ulkomaalaisilla liikemiehillä on tapana liikkua kaupungissa panssaroiduilla autoilla. Yleisnäkymä Bagdadissa on, että uutta ei juurikaan rakenneta, paitsi betonimuureja ja piikkilanka-aitoja.

Kaupungin maamerkkejä ovat yhä ne samat, joita diktaattori Saddam Hussein 1980-luvulla rakennutti, myös suomalaisten avulla. Kuuluisa, valtavien miekkojen muodostama Voitonkaari-monumentti on yhä paikallaan. Al-Zawra-puiston riutuva huvikeskus muistuttaa siitä, kuinka lyhyt matka joskus on kauneudesta kauheuteen.

Tuhat vuotta sitten Bagdad oli maailman napa, yli miljoonalla asukkaallaan sen ajan suurimpia kaupunkeja. Maailmalla ihailtiin Bagdadin kirjailijoita, tähtitieteilijöitä, matemaatikkoja ja filosofeja. Täällä syntyivät Tuhannen ja yhden yön tarinat.

Vuonna 1227 Bagdadiin perustettiin yksi maailman ensimmäisistä yliopistoista, Al-Mustansiriya, joka toimii edelleen.

”Bagdadilla on valtavan rikas kulttuuriperintö. Surullista kyllä siihen ei ole tähän asti investoitu lainkaan”, sanoo pormestari Alwach. ”Me haluamme palauttaa kaupungin historiallisen sielun.”

Yksi hankkeista on elvyttää Bagdadin vanha sydän, kirjakaupoistaan ja oppineiden väittelyistä kuuluisa al-Rashid-katu. Katu kulkee lähellä Tigristä, ikuista jokea, jonka varrelle sivistys syntyi. Koristeellisissa rakennuksissa voi nähdä boheemia romantiikkaa, mutta ehostus vaatisi kyllä kovemmanpuoleista naisen kosketusta.

Alwach uskoo alueen houkuttelevan sitten, kun Bagdadista tulee taas rauhan kaupunki.

”Haluamme käyttää perintöämme turismin kehittämiseen”, hän sanoo.


Pormestari Alwach on koulutukseltaan tekniikan tohtori. Opintojaan hän suoritti muun muassa Britanniassa.

Irakissa naisten asema oli aikoinaan Lähi-idän edistyksellisimpiä. Myös Saddam patisteli tyttöjä kouluun ja vahvisti naisten oikeuksia esimerkiksi avioerotilanteissa.

Diktatuuri piti yhteiskuntaa maallisena. 1980-luvun kuvissa Bagdadista näkyy naisia minihameissa. Yöelämä oli vilkasta.

Muoti on muuttunut ja naisia ajettu takaisin kotirooleihin. Työtä tekevistä irakilaisista enää 13 prosenttia on naisia, kertovat YK:n tilastot.

”Naisten asema meni taaksepäin 1990-luvulla etenkin taloustilanteen, pakotteiden ja sotien vuoksi”, Alwach sanoo.

Vuosien konflikteissa uskonnollisuus on vallannut tilaa Irakin yhteiskunnassa. Islam on tullut myös politiikkaan. Naisvalta toimii monella tapaa vastavoimana sille kehitykselle.

Irakin nykylain mukaan neljänneksen kansanedustajista pitää olla naisia. Alwach sanoo, että naiset eivät enää aio tyytyä vain heille annettuihin kiintiöihin.

”Uskon, että nyt Irakin naisten rooli alkaa taas vahvistua”, hän sanoo. ”Me olemme kunnianhimoisia ja haluamme tulevaisuudessa enemmän vastuuta.”

 

HS Irakissa – lue tästä aiemmin julkaistut reportaasit

Helsingin Sanomien toimittaja Sami Sillanpää ja valokuvaajat Sami Kero vierailivat marraskuussa Irakissa. Heidän reportaasejaan voi lukea alla olevista linkeistä.

Suomen käännyttämiä turvapaikanhakijoita palaa nyt viikoittain Irakiin. HS etsi Bagdadista kuusi miestä, joille Suomesta tuli pettymys. Osa heistä pelkää nyt vanhoja vaarojaan Bagdadissa, ja kaikki aikovat pyrkiä uudestaan pois Irakista.

Pohjois-Irakissa sijaitsevan Hammam al-Alilin pikkukaupungin asukkaat kertoivat, millaista piinaa oli elämä islamilaisessa kalifaatissa. Kaupunki vapautui terroristijärjestö Isisin yli kaksi vuotta sitten kestäneestä miehityksestä juuri ennen HS:n vierailua.

Suurhyökkäykseen Isisin hallitsemaa Mosulin kaupunkia vastaan osallistuu myös Pohjois-Irakin kurdialueen peshmerga-joukkoja, joiden kouluttajana ja neuvonantajana toimii sata suomalaista sotilasta. Kurditaistelijat ja suomalaissotilaat kertoivat kokemastaan.

Taistelu Mosulista ajaa uusia ihmisiä pakoon kodeistaan. Mosulin ympärille on rakennettu useita evakkoleirejä. Pakenijat kertoivat toivovansa pääsevänsä pian takaisin Mosuliin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Aikajana

Bagdadilla on ollut monia valloittajia


 Vuonna 750 kalifi Abu Jafar al-Mansur perustaa Bagdadin.

 800-luvulla Bagdadissa on lähes miljoona asukasta. Abbasidien kalifaatti ulottuu Persiasta Afrikkaan.

 1258 Mongolit valtaavat Bagdadin. Legendan mukaan Tigris värjäytyy punaiseksi verestä.

 1534 Turkkilaiset valtaavat Bagdadin.

 1917 Brittijoukot valtaavat Bagdadin. Seuraavan vuonna ottomaanien valtakunta romahtaa.

 1932 Britannian mandaattialueena ollut Irak itsenäistyy.

 1958 Kuningas Faisal II tapetaan. Ruumis ripustetaan katulamppuun Bagdadissa.

 1963 Irakin johtaja Abd al-Karim al-Qasim syöstään vallasta teloitetaan Bagdadissa.

 1979 Saddam Hussein ottaa vallan ja alkaa rakennuttaa Bagdadiin uusia palatseja itselleen.

 1980-luvulla Bagdadia pommitetaan Irakin ja Iranin välisen sodan aikana.

 1991 Yhdysvaltain liittouma pommittaa Bagdadia ajaakseen Irakin joukot Kuwaitista.

 2003 Yhdysvaltain joukot valtaavat Bagdadin. Saddam pakenee kaupungista.

 2004–2007 Irakin al-Qaida terrorisoi Bagdadia ja muuta Irakia.

 2011 Yhdysvaltain joukot lähtevät Bagdadista

 2014 Isis valtaa osia Irakista ja tekee iskuja Bagdadiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Kulttuuriperintö
 • Isis
 • Sami Sillanpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Neljä ihmistä loukkaantui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, yksi otettu kiinni – HS seuraa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusnatsit ja heidän vastustajansa osoittavat mieltään Tampereella – junaliikenne Porin ja Seinäjoen suuntaan poikki

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää