Ulkomaat    |   HS-analyysi

Venäjä puuhaa Jamburg-keskustelukerhoa Itämeren valtioille – nimi heijastaa nyky-Venäjän tapaa nähdä itsensä tsaarien perillisenä

Uuden klubin jäseniksi ovat tulossa Venäjän luoteisen federaatiopiirin alueet, joita on yksitoista. Yhteistyötä aiotaan kuitenkin laajentaa myöhemmin ottamalla mukaan Itämeren yhdeksän rantavaltiota.

Venäläiset tiedotusvälineet kertoivat viime viikolla Leningradin alueen kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon puuhaamasta uudesta politiikan keskustelukerhosta, Jamburgin klubista. Ensimmäistä kokoontumista puuhataan helmikuulle.

Jäseneksi ovat tulossa Venäjän luoteisen federaatiopiirin alueet, joita on yksitoista. Yhteistyötä aiotaan kuitenkin laajentaa myöhemmin ottamalla mukaan Itämeren yhdeksän rantavaltiota. Venäjän hallituksen lehti Rossiskaja Gazeta kutsui klubia uutisessaan kunnianhimoisesti nimellä Itämeren G20.

Venäläisten alueelliset keskustelualoitteet eivät viime aikoina ole saaneet erityisen lämmintä vastakaikua lännessä. Moskovan on epäilty yksinkertaisesti hakkaavan kiilaa Euroopan unionin riveihin.

Huonosti kävi esimerkiksi Venäjän puolustusministeriön Suomelle ja Ruotsille esittämälle neuvottelukutsulle elokuussa. Venäläiset halusivat puhua Itämeren turvallisuudesta ja aloittaa lentokoneiden paikannusjärjestelmistä, jota puolustusministeriö kutsui Niinistö-aloitteeksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ystävällisimmin kutsuun suhtauduttiin Suomen puolustusministeriön tiedotteessa, jonka mukaan ”aloite on mielenkiintoinen”. Muuten kutsu ensin lytättiin ja sitten unohdettiin. Aika monen takaraivossa taisivat kolkuttaa neuvostoaikaiset, YYA-sopimuksessa mainitut ”konsultaatiot”.

Jamburgin klubin nimi on keksitty kuvernööri Drozdenkon kotikaupungin Kingiseppin vanhasta nimestä, jonka länsivirtauksista innostunut Pietari Suuri sille antoi. Aiemmin paikka tunnettiin nimellä Jama eli monttu. Jaama on edelleen kaupungin suomenkielinen nimi, vaikka harva sitä muistaa. Koko paikka on ollut julkisuudessa lähinnä Fosforit-yhtiön lannoitepäästöjen vuoksi.

Kingisepp-nimen Jaama sai Venäjän vallankumouksen jälkeen virolaiselta kommunistijohtajalta Viktor Kingiseppiltä, jonka salainen poliisi teloitti Tallinnassa 1922. Drozdenkon klubin nimivalinta heijastaa Venäjällä muutenkin herännyttä tapaa nähdä nykyinen Venäjä pikemminkin tsaarin Venäjän kuin Neuvostoliiton perillisvaltiona.

Kingiseppistä on matkaa valtatietä pitkin Viron puolelle Narvaan vain reilut kaksikymmentä kilometriä. Yhteistyö Baltian suuntaan näyttääkin Jamburgin klubin puuhamiehiä kiinnostavan.

”Tämän foorumin ansiosta tarjoutuu mahdollisuus Pohjois-Euroopan ja Baltian ongelmiin perehtyneiden politiikan tutkijoiden, tiedemiesten, yhteiskunnallisten toimijoiden ja toimittajien hedelmälliselle yhteistyölle”, arvioi historioitsija Aleksei Komarov klubin kotisivuilla.

”Toistaiseksi tämä näyttää olevan pelkästään venäläinen hanke”, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik huomauttaa. ”Tästä ei siis kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä Venäjän tavoitteista Itämeren alueella tai Baltiassa.”

”Jos kansalaisyhteiskunnan ja asiantuntijoiden keskustelu lisääntyy, niin sehän on hyvä asia”, Raik sanoo. ”Mutta tässä on mukana alueen poliittista johtoa, joten ei tämä ainakaan mikään epäpoliittinen hanke ole. Mikä poliittinen motiivi sitten mahtaa olla? Ehkä kohottaa Venäjän omaa imagoa.”

Ilmeinen malli Jamburgin klubille on toistakymmentä vuotta toiminut, Venäjän presidentin Vladimir Putinin joka vuosi tähdittämä Valdai-klubi. Se on nykyisin hallinnollisesti samaa kokonaisuutta kuin jokakesäinen Pietarin talousfoorumi, jossa Putin niin ikään säännöllisesti esiintyy.

Kansainvälisten klubien historia ulottuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, jolloin sai alkunsa yhdysvaltalainen Council on Foreign Relations. Talousklubien äiti on 70-luvulta saakka kokoontunut Davosin foorumi.

Osa herraklubeista on suljettuja, kuten 50-luvulla perustettu Bilderberg-ryhmä. Sen puolisalainen luonne nostattaa jatkuvasti samanlaisia salaliittoteorioita kuin vaikkapa vapaamuurarit.

Toisaalta erilaiset, tiettyä tarkoitusta varten kokoontuvat epäviralliset istunnot ovat osa valtioiden diplomatiaa. Näin esimerkiksi Boistön saarella Loviisan edustalla pidetyt Venäjän ja Yhdysvaltain edustajien salaiset kokoukset, joita käytiin virallisen diplomatian ohessa, ikään kuin rinnakkaisraiteilla.

”Valdait ja muut tämän tapaiset klubit ovat eri asia kuin tällainen track-two-diplomatia”, Kristi Raik sanoo. ”Ne tarvitsevat julkisuutta, ne ovat PR-yrityksiä eikä niiden tarkoitus ole saada aikaan ratkaisuja hyödyntämällä ympäristöä, jossa ei ole julkisuuden paineita.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Venäjän keskustelukerhoja


 Valdai-klubi. Vuonna 2004 ensi kerran kokoontunut asiantuntijoiden ja poliitikkojen kansainvälinen tapaaminen. Saanut nimensä Pietarin ja Moskovan puolivälissä sijaitsevalta Valdai-järveltä. Presidentti osallistuu säännöllisesti.

 Pietarin talousfoorumi kokoontui ensi kerran 1997. Vuodesta 2005 lähtien foorumi on kokoontunut Venäjän presidentin suojeluksessa.

 Gaidar-forum on kokoontunut Moskovassa vuodesta 2010 lähtien. Talouspainotteinen tapahtuma on saanut nimensä Venäjän ”sokkiyksityistämisen” arkkitehdilta, edesmenneeltä pääministeriltä Jegor Gaidarilta. Venäjän pääministeri vakiovieras.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   Hesarista et saa ahdasta kuplaa vaikka yrittäisit

  6. 6

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  7. 7

   Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

  8. 8

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  9. 9

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  10. 10

   Valerian-floppi ajoi Luc Bessonin elokuvastudion taloudelliseen ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää