Ulkomaat    |   HS-analyysi

Sveitsi väistää konfliktin – tavoite rajoittaa EU-kansalaisten työperäistä maahanmuuttoa vesittyy

EU ei salli, että EU-maiden kansalaiset asetettaisiin työmarkkinoilla eriarvoiseen asemaan sveitsiläisten kanssa.

Berliini

Mikä maa haluaa kaikki hyödyt EU:n vapaakauppa-alueesta – mutta ei työvoiman vapaata liikkuvuutta? Kuulostaa Britannialta, mutta on itse asiassa Sveitsi.

Sveitsi on kolme viime vuotta yrittänyt rajoittaa työn perässä Sveitsiin tulevien EU-maiden kansalaisten määrää riitautumatta EU:n kanssa. Tehtävä ei ole ollut helppo.

EU-komissio aikoo pitää huolen siitä, että Sveitsi ei tässä onnistu. Vaikka myös Sveitsi on EU:lle poliittisesti tärkeä, tärkeämpää on kuitenkin se, ettei Sveitsistä tule esimerkkiä Brexit-vääntöön.

Sveitsiläiset hyväksyivät helmikuussa 2014 kansalaisaloitteen siitä, että Sveitsi ryhtyy rajoittamaan maahanmuuttoa puuttumalla työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen. Koska EU:n ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa jo koskivat työlupamenettelyt, kyse oli siitä, että Sveitsi rajoittaisi EU-kansalaisten maahanmuuttoa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kansanäänestysesityksen takana oli kansallismielinen ja oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue SVP. Sekä SVP:n suosio että maahanmuutto olivat kasvaneet mittoihin, joilla kansanäänestys voitettiin.

Päätöksen pontimena ei ollut pakolaiskriisi tai turvapaikkapolitiikka, vaan puhtaasti työperäinen maahanmuutto.

Sveitsin talous ja työmarkkinat pyörivät sen varassa, että neljännes väestöstä on jonkin muuan maan kuin Sveitsin kansalaisia. Tästä joukosta noin 80 prosenttia on EU-maiden kansalaisia. Heitä on 1,3 miljoonaa. Ulkomaisen työvoiman pottiin voi vielä lisätä ne yli 300 000, jotka käyvät päivittäin töissä Sveitsissä ympäröivistä EU-maista kuten Saksasta, Rankasta tai Italiasta.

Sveitsi on yksi maailman rikkaimmista maista. Työttömyysprosentti on hieman yli kolme, joten suuria työmarkkinahäirikköjä EU-kansalaiset eivät ole. Monia sveitsiläisiä kuitenkin vaivaa se, mitä noin 90 000 ihmisen vuosittainen nettomaahanmuutto on tarkoittanut asuntojen hintakehitykselle, kasvaville liikenneruuhkille tai koulujen tungokselle.

Päätös vapaan maahanmuuton rajoittamisesta syntyi 50,3 prosentin ääniosuudella. Täpärää kansanäänestyksen tuloksessa ei kuitenkaan ollut vain ero vastustajiin vaan myös se, ettei Sveitsi voi estää EU-kansalaisten maahanmuuttoa rikkomatta Euroopan unionin kanssa tekemiään kahdenvälisiä sopimuksia.

Sveitsi ei ole EU-maa, mutta sillä on noin 120 EU:n kanssa tehtyä kahdenvälistä sopimusta, joilla se on varmistanut tiiviit kauppaa ja vapaata liikkuvuutta määrittävät suhteet EU:n kanssa. EU ilmaisi Sveitsille, että jos se irrottautuisi vapaan liikkuvuuden periaatteesta, se irrottautuisi kaikista EU-sopimuksista. EU-kansalaisten vapaasta liikkumisesta työn perässä EU ei edes neuvottelisi. Paitsi kulisseissa, tietenkin.

Helmikuun 2014 kansanäänestyksestä alkoi tikittää laskuri, joka antaa Sveitsin liittohallitukselle kolme vuotta aikaa saada äänestystulos voimaan – ja pitää myös suhteet EU:hun kunnossa.

Nyt ollaan kalkkiviivoilla. Sveitsin parlamentti äänestää perjantaina maahanmuuton rajoituksista, jos niitä edes enää voi kutsua rajoituksiksi. Kyse on varsin laimeasta yrityksestä noudattaa kansanäänestystuloksen henkeä. Kompromissi mennee kuitenkin läpi, niin tärkeä Sveitsi suhde on EU:hun. Vain suurin puolue SVP äänestää ehdotusta vastaan.

Vapaan liikkuvuuden rajoittaminen tarkoittaa sveitsiläisittäin nyt paikallisen työvoiman hienoista suosimista. Niillä aloilla, joilla työttömyysaste ylittää Sveitsin keskiarvon, on jatkossa ilmoitettava avoimet työpaikat työvoimaviranomaisille, jotta tehtävään voidaan ensisijaisesti haastatella jotakuta jo Sveitsissä asuvaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaa liikkuvuus
 • Sveitsi
 • EU
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Viisi ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Naantalin Muumimaailma on laajentumassa Ruotsiin – Karlstadin asukkaat nousivat vastarintaan

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää