Ulkomaat    |   Kuvakooste

Sota uursi kammottavat arvet Aleppoon

Syyrian hallinto näännytti Itä-Aleppon kapinan pommeilla ja piirityksellä. Siviileille sodan kauhut eivät ole vielä ohi. He pelkäävät hallintoa tukevien joukkojen armotonta kostoa.

Siviilien epätoivo syveni Aleppossa keskiviikkona, kun pommit alkoivat jälleen sataa kaupunkiin ja luvatut evakuoinnit lykkääntyivät.

Taisteluiden näännyttämät perheet odottivat turhaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä busseja, jotka hallituksen piti lähettää noutamaan heitä. Vielä keskiviikkona illallakaan ei ollut tietoa siitä, milloin evakuoinnit voisivat alkaa.

Itä-Aleppon hyvin pieneksi kutistuneella kapinallisalueella on edelleen arviolta 50 000 siviiliä ja ehkä 1 500 kapinallistaistelijaa.

YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi keskiviikkona, että Syyrian hallituksen joukot ja sen liittolaiset syyllistyvät mahdollisesti sotarikoksiin jatkaessaan Itä-Aleppon pommituksia alustavasta tulitaukosopimuksesta huolimatta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Syyrian hallituksen joukkojen ja sen liittolaisten jatkamat raskaat pommitukset siviilien kansoittamalla alueella rikkovat lähes varmasti kansainvälistä lakia ja ovat hyvin todennäköisesti sotarikoksia”, ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein sanoi.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot liittolaisineen ovat ahdistaneet kapinalliset vain muutaman neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Al-Assadia tukeva Venäjä ja kapinallisten puolella oleva Turkki kätilöivät tiistaina Aleppoon tulitauon, jonka piti mahdollistaa siviilien ja antautuneiden kapinallisten evakuoinnit. Hallinto ajatti busseja valmiiksi odottamaan kapinallisalueen laitamille.

Evakuoinnit kuitenkin lykkääntyivät, kun Syyrian hallintoa tukeva Iran asetti yllättäen uusia ehtoja sopimukselle. Iran vaati, että kapinalliset sallisivat vastavuoroisesti siviilien evakuoinnit kahdesta shiiojen asuttamasta kylästä, jotka ovat jääneet mottiin kapinallisalueiden keskelle.

Kapinalliset eivät näyttäneet olevan tähän suostuvaisia. Myös kapinalliset jatkoivat sotatoimia Aleppossa ja muilla hallitsemillaan alueilla.

Itä-Aleppo on ollut Bashar al-Assadin hallintoa vastustavien kapinallisten hallussa vuodesta 2012 lähtien. Syyrian armeija on viime viikkoina ajanut kapinalliset äärimmäisen ahtaalle Venäjän, Iranin, Irakin shiiajoukkojen ja Libanonin Hizbollah-liikkeen tuella.

Tiistai-iltana kapinallisten vastarinnan uskottiin jo murtuneen ja taisteluiden olevan ohi. Syyrian armeijan kiivas tykkituli ja pommitukset jatkuivat kuitenkin keskiviikkona.

YK arvosteli keskiviikkona myös kapinallisten toimintaa. YK:n saamien tietojen mukaan kapinalliset ovat estäneet siviilejä pakenemasta hallitsemaltaan alueelta ja näin käyttävät heitä ihmiskilpinä. He myös soluttautuvat siviilien joukkoon asettaen nämä siten alttiiksi vastapuolen hyökkäyksille.

Itä-Aleppossa edelleen olevat siviilit ovat viime päivinä lähettäneet kaupungista epätoivoisia videoita ja viestejä. Videoilta paistaa siviilien pelko siitä, että Syyrian hallintoa tukevat joukot ryhtyvät kostotoimiin siviilejä vastaan.

YK:n mukaan hallitusta tukevat joukot ovat jo tappaneet siviilejä alueilla, jotka ne ovat vallanneet kapinallisilta.

”Toivon, että voitte tehdä jotain estääksenne odotettavissa olevat joukkomurhat”, sanoi herra Almahdoksi nimetty huppariin pukeutunut mies AJ+:n eli Al Jazeeran julkaisemalla videolla.

”Me halusimme vapautta. Emme halunneet mitään muuta kuin vapautta. Toivottavasti muistatte meidät”, itkuiselta vaikuttava mies sanoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat keskiviikkoiltana puhelimessa tilanteessa. Presidentit olivat yksimielisiä siitä, että tulitauko täytyy saada voimaan ja evakuoinnit käynnistettyä.

Vaikka Aleppon taistelut päättyisivät, ei Syyrian sisällissota ole vielä ohi. Kapinallisten hallussa on edelleen alueita lännessä ja etelässä. Äärijärjestö Isis puolestaan hallitsee maan itäosia.

Assadin hallinto ei pysty saamaan koko maata hallintaansa ilman Venäjän ja muiden liittolaistensa vahvaa jatkuvaa sotilaallista tukea.

Kapinalliset puolestaan voivat muuttaa taktiikkaansa enemmän sissisodan suuntaan, ja ottaa käyttöön myös terrori-iskut.Katso vaihtokuvista, miten Aleppo on muuttunut vuosia kestäneiden taistelujen aikana.


HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aleppo
 • Kuvajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  7. 7

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää