Ulkomaat    |   Kolumni

Venäjän hallituksen lehti pohjusti Medvedevin vierailua erikoisin väittein – Juha Sipilän sukulaiset ovat varkaita ja Sipilä varkaiden suojelija

Todisteet Suomen pääministeriä vastaan olivat Rossijskaja gazetan toimittajan mukaan kiistattomat.

Kaksi uutisaihetta hallitsi Venäjän median Suomea koskevaa kirjoittelua joulukuun ensi puoliskolla.

Ylivoimaiseksi ykkösaiheeksi nousi Imatralla tapahtunut ampuminen, jossa kolme ihmistä kuoli. Siitä julkaistiin yhtenä ainoana päivänä pitkälti toistasataa uutista. Raportointi oli asiallista ja myötätuntoista.
Aivan rajan tuntumassa sijaitseva kaupunki on monelle Leningradin alueen venäläiselle tuttu ja murhenäytelmää selostettiin lähes kuin se olisi tapahtunut omassa maassa.

Muutamat mediat kertoivat myös, että uutiseen liittyi vakava provokaatio – suomalaisessa sosiaalisessa mediassa julkaistu väite, jonka mukaan ampuja oli suomalainen upseeri ja ammutut venäläisiä. Väitteen julkaisi Venäjän-mieliseksi paljastunut valeuutissivusto. Sitä käsitelleet Venäjän mediat tekivät lukijoilleen selväksi, että väite on väärä ja että sitä ei tulisi levittää.

Tästä huolimatta ainakin yksi Imatralle lähdössä ollut venäläinen valtuuskunta perui tulonsa – kuinka monet joulun ja uudenvuoden matkaa Suomeen suunnitelleet muuttivat mielensä, sitä ei tiedä kukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ampumistapausta vähemmälle julkiselle huomiolle jäi pääministeri Dmitri Medvedevin Suomen-vierailu. Tapa, jolla vierailun aikaisista keskusteluista kerrottiin, oli kaikissa medioissa yhdenmukainen: raportointia hallitsivat Venäjän näkökannat, ja isäntien näkemykset tulivat esiin ohimennen.

Monet uutisoivat pääministeri Medvedevin pakotteita koskevan lausunnon: ”Mitkään pakotteet eivät valitettavasti ole sen taloudellisen vahingon arvoisia, joka elinkeinoelämälle aiheutuu. Mutta me emme ole tätä keksineet, joten luonnollisesti ei ole meidän asiamme aloittaa keskustelua pakotteiden poistamisesta.”

Se, että pakotteiden poistaminen olisi jollain tavalla yhteydessä Minskin sopimuksen toimeenpanoon, jäi useimmilta medioilta mainitsematta.

Venäjän mediasta saamani käsityksen mukaan Suomelta oli edellytetty Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista aikataulun mukaisesti sekä Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen hyväksymistä. Palkkiona Suomeen perustetaan kaasuputkien betonointilaitos Kotkaan sekä niiden varastointialue Hankoon. Suomen hallituksen ajatukseen vetää tietoliikennekaapeli pitkin Luoteisväylää suhtauduttiin myötämielisesti.

Pari päivää vierailun jälkeen Medvedevin valtuuskuntaan kuulunut Karjalan päämies Aleksandr Hudilainen kertoi saaneensa ihan oman joululahjan. Hän ilmoitti suomalaisten luvanneen, että EU-rahaa on jatkossakin käytettävissä Karjalan projekteihin.

Vaikka itse vierailu sujui suuremmitta ongelmitta, tapa, jolla sitä Venäjällä pohjustettiin, oli hyvin poikkeuksellinen.

Asialla oli jälleen Suomen leppymättömänä arvostelijana kunnostautunut toimittaja Nadežda Jermolajeva. Hän kirjoitti 1. joulukuuta Rossijskaja gazetassa, Venäjän hallituksen lehdessä, kuinka pääministeri Juha Sipilä oli kieltänyt Suomen mediaa kertomasta sukulaistensa varastamisesta. Tämä oli aiheuttanut Suomessa ”median edustajien kapinan”, joka ”saattaa johtaa hallituskriisiin”.

Todisteet Suomen pääministeriä vastaan olivat kirjoittajan käsityksen mukaan kiistattomat: ”Pääministerin hermostunut käyttäytyminen on vain lisätodisteena siitä, että hänellä on mitä ilmeisimmin jotain tekemistä sen kanssa, että valtion myöntämistä rahoista osa on 'sahattu irti', kuten meillä Venäjällä sanotaan.”

Ilmauksella tarkoitetaan julkisten varojen ohjaamista yksityisten tahojen henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Nämä syytökset olivat suomalaisen osapuolen tiedossa ennen Medvedevin Oulun-vierailua. Koska kyseessä oli hallituksen virallinen lehti, syytöksiin olisi voitu Venäjän hallituksen päämieheltä pyytää selvitystä – etenkin kun Suomessa esitetyt huomattavasti lievemmät epäilyt näyttivät aiheuttaneen kovin syvää mielipahaa. Näin ei tiettävästi kuitenkaan tehty.

Samana päivänä, kun Medvedev vieraili Oulussa, hallitusta lähellä oleva uutistoimisto Regnum käsitteli Suomen talouden tilaa. Nordean ennusteisiin viitaten se kirjoitti, ettei talouden kasvu Suomessa edelleenkään ole kestävällä pohjalla. Samalla toimisto muistutti pääministeri Sipilän ilmoittaneen, että hän eroaa tehtävistään, mikäli hallituksen talouskasvulle asettamia tavoitteita ei saavuteta ensi vuoden loppukevääseen mennessä.

Siihen on siis nyt puolisen vuotta aikaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän media
 • Jarmo Mäkelän kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  5. 5

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää