Ulkomaat

Rauhan arkkitehti Aziz Hallaj auttaa syyrialaisia katsomaan tulevaisuuteen: ”Rauha ei ole vain sitä, ettei ole sotaa”

Aziz Hallaj yrittää saada eri taustoista tulevat syyrialaiset keskustelemaan koulutuksesta, oikeusjärjestelmästä ja naisten asemasta. Näin he muuttuvat jälleen ihmisiksi toisilleen.

Entisessä elämässään Aziz Hallaj oli arkkitehti, ja on hän sitä tavallaan edelleen.

Viimeksi kuluneet kolme vuotta Hallaj on työskennellyt rauhan­arkkitehtina. Hän auttaa eri taustoista tulevia syyrialaisia keskustelemaan maansa tulevaisuudesta ja käytännön elämää koskevista asioista.

Näitä ovat esimerkiksi koulutus, terveydenhuolto, naisten oikeudet ja oikeusjärjestelmän kehittäminen.

”Rauha ei ole vain sitä, ettei ole sotaa”, Hallaj sanoi helsinkiläisessä baarissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hallaj kävi torstaina Helsingissä puhumassa Suomen Lähetysseuran ja Helsingin yliopiston järjestämässä tilaisuudessa rauhanrakennuksesta.

Hallaj työskentelee yhtenä koordinaattorina Suomen Lähetysseuran Syria Initiative -nimisessä rauhanrakennushankkeessa, jota Suomi tukee vuosittain 1,25 miljoonalla eurolla.

Syria Initiative on suurin Suomen rahoittama rauhanhanke.

Syyriassa soditaan kiivaasti, mutta Hallaj katsoo tulevaan. Hän puhuu ”rauhan infrastruktuurin” rakentamisesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sodassa eri puolilla olevat ihmiset täytyy saada keskustelemaan toistensa kanssa siitä, millaisen yhteiskunnan he ha­luavat sodan päätyttyä.

Esimerkiksi Syyrian hallinnolle työskentelevät insinöörit voivat keskustella oppositiota tukevien insinöörien kanssa uusista yhteisistä työmenetelmistä ja suunnitelmista.

Tai Aleppon aktivistit ja kansalaisjärjestöt voivat järjestää kulttuuriprojekteja ja humanitaarisia projekteja muiden kaupunkien aktivistien ja järjestöjen kanssa.

”Ryhmissä ja verkostoissa käsitellään erilaisia aiheita. Esimerkiksi media-alan ihmiset keskustelevat eettisen median kehittämisestä. Lakiasiantuntijat puhuvat tarvittavista lakiuudistuksista Syyriassa. Naisryhmät puhuvat siitä, miten naisia autetaan pääsemään politiikkaan” Hallaj sanoo.

Hänen mukaansa kansainvälinen yhteisö on keskittynyt rauhanrakennuksessa vain yhteen tasoon – korkean tason poliitikkojen väliseen rauhansopimukseen.

Pohjakerros on kuitenkin vähintäänkin yhtä tärkeä. Konflikti ei pääty rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Ihmiset täytyy saada ajattelemaan tulevaisuutta ja näkemään toisensa jälleen ihmisinä.

Sitä varten täytyy tavata.

”Kun ihmiset tapaavat toisensa, toiset saavat heidän silmissään jälleen ihmiskasvot. Sen jälkeen he ovat halukkaampia tekemään yhteistyötä.”

Hallajin mukaan työtä on tehtävä jo nyt, jotta sodan irralleen repimät ihmiset osaisivat elää jälleen rinnakkain, kun rauha viimein koittaa Syyriassa. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovinassa ja Kolumbiassa tässä on epäonnistuttu.

”Olemme nähneet monien sotien päättymisen johtavan toisenlaisen sodan alkamiseen.”

Hallaj työskentelee kaikkien kanssa, jotka haluavat tukea rauhanrakennusta Syyriassa.

Osapuolten taustoilla ei ole väliä. He voivat olla presidentti Bashar al-Assadin tukijoita, oppositiota tai kurdeja. He voivat tulla kansalaisyhteiskunnasta tai toimia aktiivisesti politiikassa.

Kaikkien osapuolten kanssa työskentely Syyrian kaltaisessa konfliktissa ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Siksi Beirutissa asuva Hallaj ei käy Syyriassa, vaan pitää kontakteja yllä Libanonista ja Turkista käsin.

”Käyminen Syyriassa yhden osapuolen vieraana lähettäisi viestin toiselle osapuolelle, että teen yhteistyötä vain toisen kanssa.”

Hallajin mukaan kansainvälinen yhteisö tulkitsi Syyrian tilanteen alusta alkaen väärin.

Länsi ei ymmärtänyt, millaisia kansallisia, alueellisia ja kansainvälisiä pelureita Syyrian monimutkaiseen konfliktiin kytkeytyy. Sen sijaan länsimaat uskoivat, että presidentti al-Assadin syrjäyttäminen ratkaisisi konfliktin.

Hän moittii epärealistiseksi Genevessä vuonna 2012 sovittua, YK:n kätilöimää suunnitelmaa, joka tähtäsi Syyrian tilanteen ratkaisemiseen ja väliaikaishallinnon perustamiseen.

”Se keskittyi yksinkertaiseen narratiiviin, jossa Assad pysyy tai Assad lähtee.”

Ratkaisua Syyrian sodalle ei ole näköpiirissä lähiaikoina. Al-Assadin hallinto kukisti kapinallisten viimeisen kaupunkitukikohdan Aleppossa ja evakuoinnit ovat käynnissä.

Sota jatkuu kuitenkin toisilla rintamilla.

Viimeaikaisten uutisten mukaan maltilliset kapinallisjoukot ovat saaneet väistyä radikaalimpien jihadistiryhmien, kuten Fateh al-Shamin, tieltä taisteluiden johdossa.

Hallajin mukaan radikalisoitumista on kuitenkin nähtävissä kaikilla puolilla. Radikaali siipensä on myös hallituksella ja kurdeilla.

”Kansainvälinen yhteisö on tukenut myyttiä maltillisista ja radikaaleista. Tämä on käytännöllistä, koska jos tuet yhtä ryhmää, haluat kutsua sitä maltilliseksi. Jos et tue toista ryhmää, haluat kutsua heitä radikaaleiksi.”

Hallajin mukaan kaikki kansainväliset osapuolet tukevat väkivaltaa ja siitä seuraavaa radikalisoitumista Syyriassa.

”Amerikkalaiset ovat yhtä syyllisiä kuin venäläiset, iranilaiset, turkkilaiset ja saudit. Suoraan tai epäsuorasti. Kun luodaan mahdollisuus sodalle, luodaan edellytykset radikalisoitumiselle.”

Sota päättyy aina tavalla tai toisella.

Hallajin mukaan Syyrian tulevaisuus riippuu siitä, millaisia rauhanrakenteita nyt onnistutaan pystyttämään alhaalta ylöspäin.

”Toivo täytyy pitää hengissä, mutta täytyy olla hyvin realistinen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää