Ulkomaat

Ruotsi valmistautuu ottamaan paikkansa YK:n turvallisuusneuvostossa –”Siellä vallitsee välillä melkein kylmän sodan tunnelma”

Ruotsin YK-lähettiläs Olof Skoog istuu Ruotsin tuolilla, kun naapuri vuodenvaihteessa ottaa paikkansa YK:n turvallisuusneuvostossa. Hän on huolissaan kireästä tunnelmasta ja toivoo, että Ruotsilla on annettavaa välien liennyttämisessä.

Kun vuosi runsaan viikon päästä vaihtuu, ottaa Ruotsi paikkansa YK:n turvallisuusneuvostossa ja heti sen puheenjohtajana.

Neuvoston vaihtuvan jäsenen paikan saaminen oli yksi Ruotsin nykyisen punavihreän hallituksen tärkeimmistä ulkopoliittisista tavoitteissa. Siinä onnistuttiin, ja nyt viimeiset valmistelut ovat käynnissä Tukholmassa.

Syksyn ajan Ruotsi on jo istunut tarkkailijan paikalla. Ilmapiiri jäsenmaiden välillä on ollut hyvin kireä, sanoo YK-suurlähettiläs Olof Skoog.

”Henki ei tällä hetkellä ole paras mahdollinen. Pikemminkin siellä vallitsee välillä melkein kylmän sodan tunnelma.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Skoog, 54, on pitkäaikainen Ruotsin ulkoministeriön diplomaatti. Hän on myös se, joka käytännössä istuu Ruotsin tuolilla turvallisuusneuvostossa, kun ministerit ovat poissa.

Tämän hetken jännitteet neuvostossa johtuvat muun muassa Syyrian sodan aiheuttamista erimielisyyksistä suurvaltojen välillä. Venäjä ja Kiina ovat estäneet veto-oikeudellaan useaan otteeseen toimia Syyriassa, mikä on kiristänyt tunnelmaa.

Skoogin mukaan vaarana on, että maiden välinen nokittelu leviää ja työnteko vaikeutuu myös sellaisten kysymysten kohdalla, joiden suhteen erimielisyydet ovat alun perin vähäisiä.

”Riski on ehdottomasti olemassa. Kysymyksissä, joissa suurilla mailla ei pitäisi olla niin vahvasti erilaisia mielipiteitä, he vaikuttavat nyt asemoituvan toistensa vastapuoleksi. Se on trendi, joka valitettavasti on kielteinen”, hän sanoo.

YK:ta on arvosteltu laajasti sen kyyttömyydestä toimia esimerkiksi juuri Syyriassa. Vuosia jatkunut sisällissota on jo vaatinut satojatuhansia uhreja. Miten Ruotsi jäsenenä uskoo voivansa konkreettisesti vaikuttaa?

”Mielikuva on, että YK on ollut täysin lamaantunut, mitä Syyriaan tulee. Vuosien kuluessa YK on silti tehnyt hyvin kovaa työtä muun muassa tuodakseen paikalle YK:n avustustyöntekijöitä. Haluamme varmistaa, että humanitaarinen toiminta jatkuu niin pitkälti kuin mahdollisesta”, Skoog sanoo.

Hän toivoo, että Ruotsi yhdessä uuden pääsihteerin António Guterresin kanssa voi helpottaa suurvaltojen välisiä jännitteitä.

Haastattelupäivänä turvallisuusneuvosto onnistui hyväksymään päätöslauselman, jossa vaaditaan ulkopuolisten tarkkailijoiden pääsyä Syyrian kriisin keskiöön Aleppoon. Syyrian hallintoa tukenut Venäjä pidättäytyi tällä kertaa käyttämästä veto-oikeuttaan.

Arki neuvostossa ei näytä ihan siltä suurelta ja avaralta salilta, joka usein vilahtaa YK-kuvissa. Todellisuudessa turvallisuusneuvoston perustapaamiset pidetään Skoogin mukaan pienessä verraten ahtaassa huoneessa. Pikantti yksityiskohta on, että kalustus on saatu aikanaan Venäjältä. Tunnelmassa on ripaus Kremliä.

Työilmapiirin kannalta yksi ratkaiseva kysymys liittyy vastedes nykyisten jännitteiden lisäksi siihen, mitä tapahtuu, kun valta vaihtuu Yhdysvalloissa. Tuleva presidentti Donald Trump on ilmaissut ymmärrystään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan eri teemoissa.

Skoogin mielestä on liian aikaista sanoa vaikutuksista, sillä tulevan hallinnon linja on vielä epävarma.

”On silti selvää, ettei parantuneen suhteen Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä tarvitse olla vahingollinen asia. Päinvastoin se voi avata joitakin nykyisiä lukkoja”, hän sanoo.

Samalla Skoog painottaa, että vallanvaihtoon liittyy myös huolia siitä, että suhteiden paraneminen tapahtuu Ruotsille tärkeiden periaatteiden, kuten Ukrainan suvereniteetin tai ihmisoikeuksien kunnioittamisen kustannuksella.

Ruotsi oli YK-kampanjassaan onnistuneempi kuin Suomi, joka viimeksi haki vaihtuvan jäsenen paikkaa 2012 ja epäonnistui. Pohjoismailla on ollut tapana vuorotella neuvostoon pyrkimisessä. Skoog ei juuri halua arvioida, miksi Ruotsi osasi asian paremmin kuin naapurinsa.

Hän tietää silti, että Suomessa hanketta tutkittiin jälkikäteen.

”Yksi oppi siinä oli ehkä, ettei saa lopettaa kesken, vaan pitää tehdä loppuun asti kovasti töitä. Jokainen ääni lasketaan, eivätkä äänet aina ole varmoja, ennen kuin ne todella on annettu vaalipäivänä”, Skoog sanoo.

Hän uskoo, että Ruotsin onnistumisen tärkeä tekijä saattoi olla yksinkertaisesti se, että nyt vain oli Pohjoismaan aika. Skoog on innoissaan tulevasta, vaikka aika tulee olemaan rankka.

”Tämä on fantastisen jännittävää ja haaste. Tuntuu suurelta, mutta samalta siltä, että Ruotsilla on annettavaa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Vaihtuvat jäsenmaat istuvat kahden vuoden kauden


 YK:n turvallisuusneuvosto on yksi YK:n päättävistä elimistä ja ainoa, jonka päätökset ovat jäsenmaita sitovia. Turvallisuusneuvosto vastaa YK:n peruskirjan mukaan muun muassa rauhan ja turvallisuuden vaalimisesta.

 Neuvostolla on viisi pysyvää jäsenmaata, Ranska, Kiina, Britannia, Venäjä ja Yhdysvallat. Pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus, mikä on usein halvaannuttanut sen päätöksentekoa.

 Lisäksi neuvostolla on kymmenen vaaleilla valittavaa vaihtuvaa jäsenmaata, jotka istuvat neuvostossa periaatteessa kahden vuoden kauden ajan.

 Ensi vuoden alusta maat ovat Egypti, Japani, Senegal, Ukraina, Uruguay, Bolivia, Etiopia, Italia, Kazakstan ja Ruotsi. Italian on määrä jättää paikkansa jo vuoden jälkeen Hollannille, sillä maat saivat tasatuloksen vaalissa.

 Ruotsi on istunut turvallisuusneuvostossa jo kolmesti aiemmin, vuosina 1957–1958, 1975–1976 ja 1997–1998.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YK
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  6. 6

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahin hyökkäys sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  9. 9

   Kylpylähotelli evakuoitiin vesivuodon takia Nokialla – Uimarit odottelivat kylpytakeissaan nollakelissä

  10. 10

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää