Ulkomaat

Alepposta paenneet kertovat HS:lle Venäjän eliitti­sotilaista ja siviilien pommittamisesta: ”Näimme lähes 50 ruumista päivässä”

Aleppon kaupungista paenneet kertovat HS:lle elämästä saarron ja pommitusten alla.

Kuten monet Aleppossa, Abu Alwatan on nähnyt kuoleman läheltä.

Sota on tappanut hänen veljensä ja viisi serkkua, joista kolme oli vasta lapsia, hän sanoo. Veli kuoli pommituksessa vähän yli vuosi sitten.

”Ihmisten kuolemasta tuli yksinkertaista, aivan kuin se ei olisi merkinnyt mitään. Armoa ei ollut”, Alwatan kertoo HS:lle Syyriasta.

Pitkään jatkunut taistelu Aleppon kaupungista kärjistyi viime viikolla hallituksen voittoon kapinallisten hallitsemista itäosista. Tuhansia ihmisiä oli vielä keskiviikkona loukussa alueella, vaikka evakuoinnit käynnistyivät alun vaikeuksien jälkeen tällä viikolla uudestaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Monien muiden tavoin Abu Alwatan odotti sukulaisineen ulospääsyä monta päivää. Öisin lämpötila laskee tähän aikaan vuodesta nollan alapuolelle.

”Kaduilla nukkui paljon ihmisiä, naisia ja lapsia. Me poltimme lämpimiksemme mitä vain tavaraa löysimme”, Alwatan kertoo WhatsAppin ääniviestien avulla.

Hän pääsi vanhempiensa, pikkuveljensä ja serkkunsa kanssa pois viime viikonloppuna vihreällä evakuointibussilla, joka vei heidät kylään kapinallisten alueille Aleppon länsipuolella.

Sota saapui Aleppoon neljä vuotta sitten. Kapinalliset valtasivat silloin alueita sen itäosasta.

Aleppo on maailman vanhimpia kaupunkeja. Se oli aiemmin tärkeä kaupallinen ja kulttuurinen keskus, jonka sota muutti taistelutantereeksi. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi Alepposta tulleen ”synonyymi helvetille”.


Abu Alwatan menetti kotinsa ”valmisteluprosessissa”, niin kuin hän sanoo. Se tarkoittaa sitä, että hallitus pommitti aluetta raskaasti liittolaisensa Venäjän tuella tyhjentääkseen sen maajoukkoja varten.

”He aloittivat pommituksen laskuvarjopommeilla. Yksi putosi taloomme. Olin sukulaisten talossa ja juoksin itkien etsimään nuorinta veljeäni raunioista. Olin jo menettänyt yhden veljen”, Alwatan sanoo.

Pikkuveli selvisi koko yön jatkuneesta pommituksesta, mutta moni muu ei. Asukkaiden tilannetta vaikeutti, että lähes kaikki Itä-Aleppon sairaalat on pommitettu toimintakyvyttömiksi. Alwatanin mukaan ihmisiltä amputoitiin tulehtuneita raajoja, koska muutakaan hoitoa ei ollut.

Myös ruoka oli vähissä. Saarron tiivistyessä hinnat nousivat. Asukkaille jaettiin ruokaa leipäjonoissa. Alwatan työskenteli paikallisen apujärjestön ruoanjakeluprojektissa.

”Perheet saivat leipää joka toinen päivä. Se oli tummaa ja siinä oli jotain pieniä tikkuja ja leseitä. Aikuiset eivät syöneet leipää, jotta sitä riittäisi nuorille. Aikuiset söivät vehnäsuurimoita, riisiä tai makaronia”, Alwatan sanoo.

Osa hänen perheestään odottaa yhä poispääsyä kaupungista. Jotkut tutut pakenivat hallituksen hallitsemalle alueelle, mutta heistä hän ei ole enää kuullut. Hallitusta tukevien joukkojen on raportoitu ryöstäneen arvotavaroita kuten puhelimia ja teloittaneen Itä-Aleppon asukkaita.

Syyrian sota on saanut pitkittyessään yhä vahvemmin uskonryhmien välisen taistelun piirteitä. Aleppossa hallituksen puolella taistelevien joukkojen kärjessä on ollut tuhansia ulkomaalaisia shiialaisia taistelijoita, joista monet ovat Iranin tukemia tai Libanonin Hizbollah-liikkeestä. Kapinallisten joukossa taas ovat vahvistuneet sunnalaisten jihadistien ryhmät.

Abu Alwatan sanoo, ettei hän nähnyt kaupungissa muita ulkomaalaisia taistelijoita kuin venäläisiä, jotka tarkastivat myös hänet evakuoineen bussin. The Wall Street Journalin mukaan Venäjä on lähettänyt Aleppoon samanlaisia eliittijoukkoja, joita se käytti Krimin valtauksessa.

Vihreä bussi vei pois myös aleppolaisen perheenisän Garkasin, joka kaupungissa olevia sukulaisia suojellakseen tahtoo kaiken varulta esiintyä tässä jutussa vain etunimellään. Myös hän sanoo, että lähes kaikki sotilaat kaupungista ulos johtaneiden teiden tarkastuspisteillä olivat venäläisiä.

”Aleppossa näimme lähes 50 ruumista päivässä, kaikki siviilejä jotka kuolivat pommeihin, raketteihin, rypälepommeihin ja tynnyripommeihin”, hän sanoo katkeilevien yhteyksien päästä.

Garkas työskenteli ennen sotaa lääkevarastossa. Hänen koko sukunsa on kotoisin Alepposta. Perhe pakeni kaupungista lopulta evakuointisaattueessa, koska he halusivat saada pikkulapset turvaan. Nyt he ovat kylässä Aleppon maaseudulla. Käytännössä evakuoinneissa on kyse väestösiirroista hallituksen ja kapinallisalueiden välillä.

Pakolaisleirejä Aleppon länsipuolella koordinoiva Abdullah Al-Sheikh Amin sanoo, että lähes 90 prosenttia kaupungista paenneista asuu kylissä. Loput ovat leireillä. Hänen mukaansa aputyöntekijät odottavat jopa 70 000 ihmisen pakenevan.

”Syyrialaiset tunnetaan vieraanvaraisuudestaan, ja kyläläiset ovat avanneet ovensa pakolaisille. Perheet asuvat yhdessä huoneessa ja antavat toisen huoneen Aleppon pakolaisille”, hän kertoo HS:lle.

Ongelma on, että ihmisiä pakenee ennennäkemätön määrä, hän sanoo. ”Heitä tulee tuhansittain. Emme ole valmistautuneita tällaisiin määriin. Useat tähän asti saapuneista ovat haavoittuneita”, hän sanoo.

Hänen järjestönsä WatanSyria on ottanut vastaan viikon aikana yli 5 000 ihmistä. Järjestö saa tukea muun muassa Britanniasta. Se tarjoaa pakolaisille ruokaa ja hygieniatarvikkeita, mutta tarve on liian suurta. Tulijoiden joukossa on paljon lapsia ilman vanhempiaan.

”On myös ihmisiä, jotka ovat kadottaneet vaimonsa, lapsensa, aviomiehensä. Kaikki ovat todella onnettomassa tilassa ja väsyneitä”, Al-Sheik Amin sanoo WhatsApp-puhelussa.


Lyötyinäkin Itä-Aleppon asukkaat jättivät kaupungin seiniin uhmakkaita viestejä. Ennen lähtöään he maalasivat kiviseiniin graffiteja. ”Jonain päivänä me palaamme”, sanotaan eräässä valokuvissa näkyvässä viestissä. ”Tuhotut rakennukset todistavat meidän vastarinnastamme ja teidän rikoksistanne”, lukee toisessa. On myös laulunpätkiä ja rakkaudentunnustuksia.

Kaupungista paennut Abu Alwatan sanoo, ettei hän koskaan itse osallistunut taisteluihin. Hänelle hallituksen vallan alla asuminen on silti mahdoton ajatus.

”En mene koskaan hallituksen alueille. Menetin veljeni, serkkuni. Veri vaatii verta, veri ei koskaan voi muuttua vedeksi”, Alwatan sanoo.

”Minulla ei ole enää kotia. Olen ulkomaalainen omassa maassani.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Taistelu Alepposta


 Syyrian hallitusta vastustavat kapinalliset valtasivat osan Alepposta 2012.

 Viime viikolla hallitusta tukevat joukot valtasivat lähes koko jäljellä olevat kapinallis­alueet suurhyökkäyksen päätteeksi.

 Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet kaupungista. Turkin mukaan viimeiset evakuoinnit oli määrä tehdä keskiviikkoiltaan mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Aleppo
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Miehittämättömät rahtilaivat voivat pian kyntää maailman meriä – Wärtsilä: Isot asiakkaat varaavat jo automaattisesti laituriin kiinnittyviä laivoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää