Ulkomaat

Raportti: Samanlainen vakoiluohjelma jäljitti Ukrainan armeijaa ja imuroi tietoja USA:n demokraattipuolueelta

Tietomurtojen tilaajaksi epäillään Venäjän sotilastiedustelu GRU:ta.

Ukrainan armeijan liikkeitä on jäljitetty samanlaisella vakoiluohjelmalla kuin se, jonka avulla hakkerit tekivät tietomurron Yhdysvaltain demokraattisen puolueen järjestelmiin viime kesäkuussa.

Tietoturvayhtiö Crowdstriken tuoreen raportin mukaan vakoiluohjelman käytöstä epäillään venäläistä ryhmää, jolla on suhteita Venäjän hallintoon, kertoo uutistoimisto Reuters. Demokraattipuolue palkkasi Crowdstriken tutkimaan tietomurtoa.

Vakoiluohjelma kykeni välittämään viestintää ja jonkin verran paikkatietoja niistä laitteista, joihin se oli tunkeutunut. Venäjän tukemat separatistit ovat voineet hyödyntää tietoja Ukrainan tykistöä vastaan tehdyissä hyökkäyksissä.

Ukrainassa vakoiluohjelma on ollut käytössä vuoden 2014 lopulta lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tietomurroista epäilty hakkeriryhmä tunnetaan nimillä Fancy Bear ja APT 28. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset epäilevät ryhmän työskentelevän lähinnä Venäjän sotilastiedustelu GRU:n hyväksi.

Washington Post -lehden mukaan Crowdstrike on aiemmin pitänyt melko todennäköisenä, että GRU:n yksikkö olisi tietomurtojen tekijä. Nyt se arvioi GRU-kytkennän lähes varmaksi.

”Vakoiluohjelman käyttäjät eivät voineet kuulua mihin tahansa rikollisryhmään. Heillä täytyi olla läheiset suhteet Venäjän asevoimiin”, sanoo Crowdstriken toinen perustaja Dmitri Alperovitch.

Washington Postin haastattelussa Venäjä-asiantuntija Alperovitch pitää hyytävänä, että GRU on osallistunut ukrainalaisten sotilaiden ampumiseen sekä Yhdysvaltain vaalikamppailuun.

Crowdstriken uudet havainnot tukevat länsimäisten tietoturva-asiantuntijoiden ja kyberturvallisuuden tutkijoiden näkemystä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin turvautuu yhä useammin hakkereihin lisätäkseen vaikutusvaltaansa ja hyökätäkseen vihollisiaan vastaan eri puolilla maailmaa.

Yhdysvalloissa CIA on ilmoittanut, että Fancy Bear ja muut venäläishakkerit ovat presidentinvaalikampanjan aikana työskennelleet Donald Trumpin voiton puolesta. Crowdstrike raportoi alkuvuodesta toisestakin ryhmästä, jonka se katsoi todennäköisesti toimineen Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n hyväksi.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa hakkerointeihin. Myös Trump on torjunut epäilyt venäläisvaikuttamisesta.

Alperovitch luonnehtii ukrainalaisista kännyköistä löydettyä vakoiluohjelmaa Yhdysvaltain demokraattipuolueen vakoiluohjelman muunnokseksi. Vakoiluohjelman vuoksi Ukrainan tykistö kärsi taisteluissa tappioita, joita on vaikea selittää millään muulla tavoin.

Ukrainan tykistö menetti aseistaan enemmän kuin puolet vuosien 2014–2016 taisteluissa. Kenttätykeistään Ukraina menetti 80 prosenttia.

Fancy Bear oli asettanut vakoiluohjelman niihin Android-käyttöjärjestelmän laitteisiin, joilla upseerit prosessoivat tykistön tähtäyskomennoissa tarvittavaa dataa. Ukrainan armeija käytti laillista Android-sovellusta, joka on vapaasti saatavissa.

Ukrainan neuvostoaikaisen tykistö on hidaskäyttöinen. Uusien kohteiden tähtäämiseen menee normaalisti useita minuutteja. Android-sovelluksella tämä tapahtui 15 sekunnissa.

Vakoiluohjelman käyttö laventaa Venäjän kyberosaamista sodankäynnin eturintamaan, Crodwstrike toteaa raportissaan. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun Fancy Bear on lähettänyt vakoiluohjelman matkapuhelimissa yleiseen Android-käyttöjärjestelmään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää