Ulkomaat

Putin jatkoi sotaisia puheitaan: ”Olemme vahvempia kuin mitkään mahdolliset hyökkääjät”

Venäjän presidentti vakuutti uudistavansa ydinasejärjestelmät niin, että ne riittävät Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmien tuhoamiseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin jatkoi perjantaina sotaisia ydinasepuheitaan vastatessaan toimittajien kysymyksiin vuotuisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan. The Wall Street Journalin, BBC:n ja Rossija 24 -kanavan kysymykset kirvoittivat presidentiltä Yhdysvaltain-vastaisen ohjusluennon.

Lue tästä tilaisuuden hetki hetkeltä -seuranta.

”Me olemme vahvempia kuin mitkään mahdolliset hyökkääjät”, Putin julisti. ”Emmekä salaile sitä, että olemme todellakin tehneet kovasti töitä ydinohjusvoimamme nykyaikaistamiseksi.”

Putin korosti Venäjän pitävän kiinni strategisia aseita rajoittavasta Start III -sopimuksesta. Hän huomautti, että myös Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on puhunut Yhdysvaltain ydinasearsenaalin vahvistamisesta. Putin ilmeisesti viittasi Trumpin aihetta koskevaan, kohuttuun twitter-viestiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Mutta enemmän ihmetyttää Yhdysvaltain nykyisen hallinnon käyttäytyminen”, Putin sanoi. ”He alkoivat julistella, että heillä on maailman vahvin asevoima.”

Yhdysvaltain asevoiman mahtavuutta Putin ei käynyt kiistämään. Hän korosti kuitenkin, että Venäjän ydinarsenaalin modernisointi johtuu Yhdysvaltain ”aggressiosta” eli eurooppalaisen ohjuskilven rakentamisesta ja vaivihkaa alkaneesta ydinasearsenaalin modernisoinnista Euroopassa.

”Toivottavasti kuuntelijanne ja katselijanne tietävät, että Yhdysvaltain ydinaseistuksen uudistaminen on jo meneillään Turkissa, Hollannissa ja Britanniassa”, Putin vastasi brittiläiselle BBC:lle.

Presidentti muistutti, että juuri Yhdysvallat vetäytyi aikoinaan ohjustorjuntaa rajoittavasta ABM-sopimuksesta.

”Kun yksi osapuoli lähti yksipuolisesti ohjustorjuntasopimuksesta ja rakensi itselleen ’sateenvarjon’, oli toisen osapuolen joko rakennettava itselleen oma sateenvarjo tai hankittava ylivoimainen kalusto.”

Putinin mukaan asevoimien modernisointi on täydessä vauhdissa, mukaan lukien ydinaseet.

”Me olemme ryhtymässä uudistamaan ydinasejärjestelmäämme, muun muassa ohjustorjuntajärjestelmien voittamiseksi. Luultavasti se yllyttää Yhdysvallat uudistamaan omaa ydinarsenaaliaan. Mutta me emme tähän kisaan lähde, meillä ei ole sellaisia varoja taskussamme.”

Lehdistötilaisuus aloitettiin yli puolen tunnin keskustelulla Venäjän taloudesta, mutta sen jälkeen puhe siirtyi suurvaltapolitiikkaan ja ydinaseisiin yllättävän nopeasti ydinaseisiin. Ilmeisesti käsikirjoituksen mukaan, sillä tilaisuutta pohjustettiinkin nauhoituksella Putinin ja puolustusministeri Sergei Šoigun torstaisesta asevoimien uudistuskeskustelusta.

Syyrian tilanteesta puhuessaan Putin uskoi, että keskustelut Donald Trumpin kanssa sujuvat jatkossa ”rakentavassa hengessä”.

Demokraattipresidentin Barack Obaman hallinnolle Putinilta sen sijaan ei riittänyt sympatiaa. Väitteet Venäjän yrityksestä manipuloida Yhdysvaltain presidentinvaaleja tunkeutumalla demokraattipuolueen tietojärjestelmään Putin kuittasi vaalit hävinneiden höpötykseksi.

”Häviäjä etsii aina syyllisiä toiselta puolelta, mutta parempi olisi tutkiskella omia ongelmia”, Putin neuvoi Yhdysvaltain demokraatteja. ”Ja koko ajan unohdetaan tärkein: joku paljasti Yhdysvaltain demokraattisen puolueen sähköposteja. Kuten vastavalittu Yhdysvaltain presidentti aivan oikein sanoi: kuka tietää, keitä nämä hakkerit ovat, ehkä ne ovat vastapuolella mutta eivät Venäjällä.”

”Ja tärkeintä on se sisältö, jonka hakkerit toivat yleiseen tietoon. Vääristelivätkö he joitain? Eivät. Paras osoitus siitä, että hakkerit paljastivat oikeaa tietoa, oli demokraattipuolueen kansallisen komitean johtajan [ Debbie Wasserman Schultzin] ero. Sen jälkeen, kun hakkerit paljastivat puolueen puolueen sisäisen mielipiteiden manipuloinnin ehdokas [ Bernie] Sandersia vastaan.”

Vuotuisessa lehdistötilaisuudessa käsiteltiin tälläkin kertaa kaikki mahdolliset asiat kotimaan ongelmista Ukrainan taisteluihin.

Eurooppaa analysoidessaan Putin löysi kaksi Eurooppaa: itsenäisen valtioiden hienon maanosan ja toisaalta ”muka-federatiivisen” Euroopan, joka muistuttaa hänen mielestään Neuvostoliittoa.

Tilaisuuden lopulla Venäjän presidentti kiihtyi vastatessaan saksalaistoimittajan kysymykseen mahdollisuuksista lämmittää Berliinin ja Moskovan suhteita ensi vuoden aikana.

”Me emme ole syyllistyneet mihinkään, me emme tässä aloitetta tehneet”, Putin väitti viitaten Ukrainan-politiikkaan ja pakotteisiin.

Putinin mukaan Ukrainan Eurooppa-integraatio on ”vallankaappauksen” eli vuoden 2014 kumouksen jälkeen käynyt vain entistä työläämmäksi. ”En edes tiedä, miten tuota pitäisi luonnehtia!”

Omaa poliittista tulevaisuuttaan koskeviin kysymyksiin Putin vastasi kahdesti. The Wall Street Journalin kysymys ennenaikaisten vaalien mahdollisuudesta kirvoitti presidentiltä vastauksen: ”Mahdollista, muttei tarkoituksenmukaista.”

Venäjän presidentinvaalit on määrä järjestää maaliskuussa 2018 eikä Putin ole toistaiseksi ilmoittanut omasta ehdokkuudestaan. Putinin luottotoimittaja, Kommersant-lehden Andrei Kalašnikov kyseli presidentin suunnitelmista tiedotustilaisuuden lopulla. Putin vastasi tarkkailevana maailmantilannetta ja tekevänsä ratkaisunsa sen perusteella.

Vuoden 2016 suuri lehdistöshow päättyi lähes neljän tunnin jälkeen Vedomosti-sanomalehden tivattua, miksei valtiollisen energiajättien Gazpromin ja Rosneftin voittoja riitä nykyistä enempää valtion budjetin täytteeksi. Putin kiitti liberaalia sanomalehteä valtiota tukevasta kysymyksestä ja vakuutti, että vauraiden valtionyhtiöiden varat koituvat kansakunnan iloksi.

HS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. HS:n pitkäaikaisen avustajan Anneli Ahosen koko seurannan voit lukea alta. Seurannassa on käännetty Putinin kiinnostavimpia kommentteja ja myös selitetty niitä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  10. 10

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  3. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  4. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  5. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  6. Henri Kontinen dominoi myös palkintogaalassa – valittiin toistamiseen Pääkaupunkiseudun vuoden urheilijaksi
  7. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  8. Tunti sitten
  9. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  10. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  11. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  12. 2 tuntia sitten
  13. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  14. Näytä lisää