Ulkomaat

Pian nelikymppinen kruununprinsessa saa odottaa tosiuransa alkua – ”Jos Victoriaa ei päästetä valtaistuimelle, ehtii hänestä tulla vanha ja väsynyt”

Ruotsin kruununprinsessa täyttää alkavana vuonna 40, on huippusuosittu ja parhaassa työiässä. Hän saa silti yhä vartoa varsinaisen uransa alkua.

Tukholma

Siinä hän nyt istuu retkitamineissansa. Keski-ikäistyvä nainen miehineen ja lapsineen märässä säässä nuotiolla. Tikkuleipä paistuu tulella. Kaikki ovat hirmuisen onnellisia. Hyvää joulua!

Ruotsin hovin perinteisen jouluvideon viesti on: Katsokaa, kuinka hienoa, meillä on ihan tavallinen kruununprinsessa.Alkavana vuonna 40 vuotta täyttävän Victorian elämä on silti aika kaukana tavallisesta arjesta. Hän on valmistautunut kehdosta saakka tulevaan rooliinsa kuningattarena, ensimmäisenä Ruotsissa sitten Ulrika Eleonooran ajan 1700-luvulla.

Nyt hän on parhaassa työiässä, koulutettu ja valmiina. Kuinka kauan Victorian on vielä odotettava ja minkä roolin hän ottaa vartoessansa?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos Victoriaa, joka on niin äärettömän suosittu ei päästetä valtaistuimelle – – ehtii hän menettää innokuutensa ja nykyisen hauskuutensa, iloisuutensa ja ulospäinsuuntautuneisuutensa. Silloin hän on jo vanha väsynyt äiti, ehkä isoäiti”, sanoo pitkäaikainen hoviasiantuntija Barbro Hultman.

Hän on seurannut hovia vuosikymmeniä useammissa medioissa. Viimeiset kymmenen vuotta urastaan hän työskenteli hovin viestintäpuolella.

Hultmanista kuningas Kaarle XVI Kustaan tulisi luopua ennenaikaisesti kruunustaan. Näin hallitsijat ovat tehneet hiljattain esimerkiksi Espanjassa ja Hollannissa. Viimeistään kuninkaan olisi hyvä väistyä, kun Victoria on 50 ja kuningas 80. Kyseessä olisi sekä monarkian että kuninkaan etu, Hultman sanoo: Kansa saisi äärimmäisen pidetyn kuningattaren ja kuningas saisi nauttia elämästä ja rakastamastaan karjanhoidosta tilallaan Stenhammarissa.

”Mutta jos kuningas vähät välittää tästä ja odottaa kuolemaansa saakka, on hän paljon vanhempi, eikä meillä ole ehkä mitään monarkiaa jäljellä.”

Jos kuningatar tai kuningas valittaisiinkin kansan tuella, istuisi Victoria luultavasti jo valtaistuimella. Hän on mielipidemittausten mukaan selvästi suositumpi kuin isänsä tai muu kuningashuone.

Liki kaikki tuntuvat rakastavan häntä. Ja mikseivät rakastaisi, onhan hän kuin Ruotsin kuva: aina riittävän kansanomainen retkihousuineen, mutta ripauksella tavoittamatonta yläluokkaisuutta.


”Hän on vain sellainen persoona. Ihmiset näkevät, että hän tekee töitä niin kovasti. Hän on aina iloinen ja tulee toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa”, selittää pitkäaikainen hoviasiantuntija Roger Lundgren Victorian suosiosta.

Victoria ei liioin aiheuta skandaaleja. Prinsessakapina ei ole nuoruuden syömishäiriön jälkeen juuri näkynyt julkisuudessa. Hän meni toki rakastumaan tavalliseen kunto-ohjaajaan Daniel Westlingiin ja shokeerasi hetken hovia ja ylhäisöä. Lopulta Danielin tuhkimotarina ja erityisesti seuranneet lapset taisivat silti vain kasvattaa Victorian suosiota.

”Nykyisin Victoria vaikuttaa vahvemmalta kuin koskaan. Hän on saanut lapsensa, hän on saanut miehensä. He tekevät yhdessä isän kanssa töitä, ja kuningas on osoittanut, että hän pitää tyttärestään ja arvostaa häntä”, Hultman sanoo.

Kungliga Magasinet -lehden perustanut Lundgren, vankkumaton rojalisti, on tuntenut Victorian jo kun tämä oli 18-vuotias ja jännitti esiintymistä maakuntamatkalla. Häneltä ei puutu kruununprinsessan suhteen ylisanoja. Tämän kehitys kuningattareksi on ollut kaiken kaikkiaan ”fantastinen matka”.

”Hän on kaunis kukka, joka kukkii koko ajan. Pakkanen ei pure häntä.”

Kruununprinsessan kuvaillaan olevan iloinen ja huomaavainen. Lämpimästä persoonasta kertoo Lundgrenin mielestä, että kun hänellä oli pari vuotta sitten pahoja terveysongelmia, lähetti Victoria käsinkirjoitetun kortin ja kukkia.

Kruununprinsessan kerrotaan myös olevan kunnianhimoinen ja kova opiskelemaan ja tekemään töitä. Mutta mitä hän oikein tekee, kun hän tekee työtänsä?

Kuulemma kyse on ihan toimistohommista linnassa aamusta iltaan, ellei sitten ole edustusta tai valtiovierailuja, kuten vastikään Italiassa.


Muodollista valtaa kuninkaallisilla ei juuri ole. Mutta maailmalla Victoria tuo näkyvyyttä ja avaa ovia. Joskus myös kritisoituja. Joitakin vuosia sitten keskustelua syntyi, kun hänen vierailunsa katsottiin avittaneen kiisteltyä aseyhteistyötä Saudi-Arabian kanssa.

Loppusyksystä Victoria on vähitellen palannut äitiyslomalta maaliskuussa syntyneen prinssi Oscarin jäljiltä.

Jo pidempään hän on ollut isänsä rinnalla monissa merkittävissä tapaamisissa, ja istunut esimerkiksi hallituksen ja hovin välisissä säännöllisissä palavereissa. ”He ovat vähitellen rakentamassa vahvaa kaksikkoa, jossa molemmat pitävät toisistaan”, Hultman luonnehtii.

Siitä, mitä tuleva kuningatar ajattelee mistäkin yhteiskunnallisesta, tiedetään vähän, sillä hän antaa harvoin isompia haastatteluja. Silloinkaan hän ei saisi ottaa kantaa kysymyksiin, jotka voitaisiin nähdä poliittisina. Kutsumuksia ja tärkeitä hankkeita kuninkaallisilla on silti suotavaa olla.

Victorialla ja Danielillakin on nykyisin omansa. He edistävät hiljattain perustetussa järjestössään Generation Pepissä lasten ja nuorten liikkumista ja puhuvat terveysasioista fyysikko Stephen Hawkingin vauhdittaman kampanjan avustamana.

Pariskunta on myös laatinut yhdessä H&M:n kanssa sarjan lasten sporttisia asuja, siinä missä veli Carl Philip muistetaan haarukka ja veitsi -designista.

”Olen huolissani siitä, että lapset eivät liiku nykyisin luonnostaan. Jotkut urheilevat paljon, mutta toisille se ei ole luonnollista ja he istuvat sisällä eivätkä ole aktiivisia”, Victoria sanoi eteläafrikkalaiselle tv-kanavalle antamassaan haastattelussa ja varoitti istumisen vaaroista.

Perheen oma tytär Estelle, 4, liikkuu lehtitietojen mukaan ainakin balettitunneilla.


Victoria on tavannut puhua paljon esimerkiksi Itämeren tilasta ja ympäristöstä. Hultman pitääkin terveyssuuntausta ennen muuta Danielin juttuna.

Hänen mielestään aloite on hyväntahtoinen, mutta kuntosaliurastaan luopuneelle prinssille olisi silti hyvä hankkia tavallisempi työpaikka.

”Hän tarvitsisi työn johon hän menee yhdeksältä ja pääsee viideltä. Nyt kun Victoria takaisin äitiyslomalta, ajaa hän miehensä ohi 110 kilometrin tuntivauhtia. Hän pitää huolta kaikista asioista, ja Daniel vain seisoo katsomassa.”

Victorian iässä, liki nelikymppisenä, hänen isänsä oli ollut kuningas jo yli kymmenen vuotta. Nyt, 70-vuotiaana, hän yksi Ruotsin pisimpään hallinneista monarkeista. Kruunusta luopumisesta oma-aloitteisesti ei Ruotsissa juuri keskustella.

Lundgren haluaa korostaa, ettei ainakaan Victoria itse toivo nopeaa valtaistuimelle nousua. Lapset ovat pieniä, ja nyt ajasta voi nauttia. ”Hän sanoi minulle kerran, että ihmiset unohtavat, että valtaan astuminen on suuri suru, koska se tarkoittaa, ettei isäni enää ole elossa.”

Kun aika tulee, uskoo Lundgren, ettei Victorian tuoma muutos ole valtava, sillä instituutio pysyy. Hultman puolestaan povaa muutosta. Kuningas on pidetty monarkian vaalija, mutta myös ”erikoinen persoona”, kuten Hultman valitsee sanansa. Hän on arka ja myös vetäytyvä johtaja, mikä on joskus voinut johtaa henkilöstöongelmiin linnassa, hän sanoo.

Victoria on perinyt isänsä halun vaalia monarkiaa, mutta tyyliltään hän on eri maata. Hultman uskoo, että Victoriasta tulee selvä johtaja.

”Hän tulee yllättämään ympäröivät ihmiset ja ruotsalaiset polkaisemalla maata terävillä koroillaan ja sanomalla että nyt tänne tulee kuri ja järjestys. Ja nyt me muutumme”, Hultman sanoo.

”Hänen kanssaan ei leikitä. Ajatellaan, että hän on niin kultainen ja ihana. Mutta varokaa vain päätymistä hänen epäsuosioonsa, hän on hyvin päättäväinen. Hän on myös fiksuimpia koskaan tapaamiani nuoria ihmisiä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Koulutettu valtaan

  1977 syntyneestä kruununprinsessa Victoriasta tulee aikanaan Ruotsin 75. monarkki ja ensimmäinen kuningatar sitten 1700-luvun.

 Perustuslakia muutettiin 1980 siten, että kruunun perii vallassa olevan hallitsijan vanhin lapsi, ei vanhin poika.

 Victoria on valmistunut filosofian kandidaatiksi Uppsalan yliopistosta, pääaineenaan rauhan ja konfliktintutkimus.

 Hän on lisäksi muun muassa käynyt Ruotsin ulkoministeriön diplomaattikurssia, opiskellut Tukholman yliopistossa, Angersin yliopistossa Ranskassa ja Yalessa Yhdysvalloissa sekä saanut koulutusta Ruotsin puolustusvoimissa, valtioneuvoston kansliassa ja kehitysyhteistyöjärjestö Sidassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin kuninkaalliset
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  8. 8

   Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

  9. 9

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  10. 10

   Kiinan lähivuosien tärkein kokous alkaa aamuyöllä – Listasimme viisi syytä, miksi siitä kannattaa kiinnostua Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää