Ulkomaat    |   HS-analyysi

Israelin hylkääminen on osa Obaman loppurutistusta, mutta se ei kanna kauas – ja tuskin edistää rauhaa Lähi-itään

Päätöslauselman mahdollistaminen saattaa kääntyä Yhdysvaltain presidentin tarkoitusta vastaan, sillä ärsytettyinä hänen seuraajansa Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu voivat alkaa suhtautua palestiinalaisiin entistä tiukemmin.

Oli luontevaa jatkoa Barack Obaman presidenttikauden loppu-urakoinnille, kun Yhdysvallat lakkasi suojelemasta Israelia YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina.

Yhdysvallat jätti käyttämättä veto-oikeuttaan ja mahdollisti päätöslauselman, joka tuomitsee juutalaissiirtokuntien rakentamisen palestiinalaisalueille. Siten Yhdysvallat poikkesi linjasta, jota se on noudattanut vuosikymmeniä riippumatta presidentin puoluekannasta – myös aiemmin Obaman kaudella.

Päätös oli kauhistus Yhdysvaltain republikaaneille ja sai osakseen tiukkaa arvostelua myös Obaman demokraattipuolueesta. Israel on Yhdysvaltojen merkittävin liittolainen Lähi-idässä, ja sen toimien puolustamiselle on ollut poliittisesti laaja kannatus.

”Turhautuminen, pettymys ja hämmennys”, listasi tuntemuksiaan juutalainen newyorkilaissenaattori Chuck Schumer, tuleva parlamentin ylähuoneen eli senaatin demokraattiryhmän johtaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Israel valtasi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueet Jordanialta kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Kansainvälinen yhteisö pitää alueita miehitettyinä ja niille rakennettuja juutalaissiirtokuntia laittomina. Siirtokunnat ovat yleisen tulkinnan mukaan suurin este kahden valtion mallille, joka on ollut keskeinen tavoite Israelin ja Palestiinan tällä haavaa jäätyneessä rauhanprosessissa.

Viime vuosina Israel on kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista, mikä on sysännyt rauhanneuvottelut entistä etäämmälle ja turhauttanut Obamaa. Se selittää osaltaan Obaman halua muuttaa Yhdysvaltain linjaa, mutta hän on vastustanut siirtokuntia julkisesti aiemminkin ja ollut liki koko virkakautensa kitkerissä väleissä Israelin konservatiivisen pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Israelille kävi nopeasti selväksi, että Obamasta ei kuoriutunut aiempien presidenttien veroista liittolaista. Israel esimerkiksi vastustaa rajusti Obaman viime vuonna mahdollistamaa Iranin ydinsopua. Sen rinnalla ei lämmittänyt edes Obaman syyskuussa hyväksymä kaikkien aikojen rahakkain sotilastuki Israelille.

Päätöslauselman avulla Obama näpäytti paitsi Netanjahua myös seuraajaansa, republikaani Donald Trumpia, joka on vannonut seisovansa Israelin rinnalla. Yhdysvaltalaiset viranomaislähteet kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Obama odotti kuukausikaupalla sopivaa päätöslauselmaesitystä toimiakseen. Silti on syytä epäillä, olisiko hän tehnyt samoin, jos demokraatti Hillary Clinton olisi voittanut presidentinvaalit. Clinton tuskin olisi arvostanut elettä, koska se olisi syönyt hänen mahdollisuuksiaan toimia välittäjänä Lähi-idässä.

Päätöslauselman avulla Obama heitti kapuloita Trumpin rattaisiin samassa hengessä kuin menneen viikon arktisella öljynporauskiellolla ja Venäjä-pakotteiden laajentamisella.

Trump painosti poikkeukselliseen tapaan päätöslauselman esittäjän Egyptin luopumaan aikeestaan, mutta Malesia, Senegal, Venezuela ja Uusi-Seelanti nostivat esityksen äänestykseen. Tuloksen ratkettua Trump muistutti Twitterissä, että kaikki muuttuu 20. tammikuuta, jolloin hän aloittaa presidenttinä.Päätöslauselmalla ei ole mitään suoraa seurausta. Lähinnä se lisää Israeliin kohdistuvaa kansainvälistä paheksuntaa ja antaa palestiinalaisille yhden neuvottelukortin lisää tulevaisuuden rauhanneuvotteluihin ja pyrkimyksilleen saada Palestiinalle valtiollista tunnustusta.

Toki tapahtunut kirpaisee Israelia pahasti, mutta suurempi merkitys sille lienee Yhdysvaltain presidentin vaihtumisella. Israelin hallituksen oikeistolaisin laita riemuitsikin Trumpin valinnasta niin, että tämä pyysi hillitsemään julki-intoilua.

Juhlinnalle oli aihetta. Vaalikampanjassaan Trump lupasi tunnustaa koko Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Hän on nimittänyt Israelin-suurlähettilääkseen asianajaja David Friedmanin, joka on auttanut rahoittamaan siirtokuntia ja viittaa Länsirantaan raamatulliseen sävyyn Juudeana ja Samariana. Perjantaina Trump nimitti perheyhtiönsä asianajajan, ortodoksijuutalaisen Jason Greenblattin erityisedustajakseen kansainvälisissä neuvotteluissa.

Päätöslauselman mahdollistaminen saattaakin kääntyä Obaman tarkoitusta vastaan, sillä ärsytetyt Trump ja Netanjahu voivat alkaa suhtautua palestiinalaisiin entistä tiukemmin. Israel ilmoitti heti päätöslauselman synnyttyä, että se aikoo vastakin rakentaa siirtokuntia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  7. 7

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  8. 8

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Putin pitää suuren vuotuisen lehdistö­konferenssin – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää