Ulkomaat

Suomessa ollaan keskimääräistä toiveikkaampia EU:n tulevaisuudesta – eurooppalaisia huolettavat eniten maahanmuutto ja terrorismi

Eurooppalaisten enemmistö tuntee itsensä EU-kansalaisiksi, ja unioniin luotetaan enemmän kuin kansallisiin päättäjiin. Vapaata liikkuvuutta kannattaa selvä enemmistö – myös briteistä. Maahanmuutto ja terrorismi ovat kansalaisten suurimmat huolenaiheet, kertoo eurobarometri.

Lontoo

Euroopan unionin kriisistä ja kyvyttömyydestä on puhuttu viime aikoina paljon, mutta se on tainnut olla pelkkää päättäjien marinaa. EU-kansalaiset ovat yllättävän tyytyväisiä unionin nykytilaan.

Joulun alla julkistetun eurobarometrin mukaan EU-maiden asukkaat luottavat EU:hun enemmän kuin kansallisiin parlamentteihin ja hallituksiin. Tuki vapaalle liikkuvuudelle ja EU:n sisäiselle maahanmuutolle on selvä.

Puolet eurooppalaisista suhtautuu optimistisesti myös unionin tulevaisuuteen. Suomessa toiveikkaita on enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Eurooppalaiset tuntevat olevansa EU:ssa kotonaan. Peräti 67 prosenttia vastanneista tuntee itsensä EU-kansalaisiksi. Seitsemän vuotta talouskriisin piinaama Kreikka on ainoa jäsenmaa, jossa yleinen mielipide käy unionia vastaan: enemmistö ei pidä itseään EU-kansalaisina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jopa EU-eron puolesta kesäkuussa äänestäneessä Britanniassa 55 prosenttia määrittelee itsensä yhä EU-kansalaisiksi.

Suomessa prosenttiluku on 79, mikä on Espanjan ja Portugalin tasoa. Tätä suurempaan osuuteen päästään vain Luxemburgissa ja Maltalla.

Ei ihme, että kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen EU-jäsenyydestä ei ottanut tuulta alleen.

EU-kansalaisten suhteellinen tyytyväisyys nykytilaan ei tarkoita kuitenkaan sitä, että ajatus EU:sta herättäisi riemunkiljahduksia tai muita suuria tunteita.

Suurin osa vastaajista (38 prosenttia) suhtautuu unioniin neutraalisti. Positiivisesti suhtautuvia on seuraavaksi eniten (35 prosenttia), ja kielteisesti unionia mittailevien osuus on neljännes (25 prosenttia).

Unioni on koneisto, jonka perimmäinen tarkoitus on tehdä EU-kansalaisten arkielämä entistä turvallisemmaksi ja vauraammaksi. Koneistolla ei ole itseisarvoa, eikä sen pidä olla huomion keskipisteenä.

Jos EU toimii hyvin, kansalaisten ei tarvitse ajatella sitä. Siksi neutraalia suhtautumistapaa voi pitää normaalina olotilana.

Parhainkaan koneisto ei silti toimi tyhjiössä. Yleinen maailmantilanne kaikkine ongelmineen heijastuu myös EU:hun.

Eurobarometrin mukaan EU-kansalaisten suurimmat huolenaiheet ovat maahanmuutto ja terrorismi. Kummankin osuus on pienentynyt hieman sitten keväällä tehdyn kyselyn. Toisaalta on huomattava, että joulukuun eurobarometrin haastattelut tehtiin marraskuussa eli ennen Berliinin terrori-iskua.

Vielä vuosina 2010–2014 EU-kansalaisten suurimmat huolet liittyivät talouteen ja työttömyyteen. Silloin maailmanlaajuinen finanssikriisi iski Eurooppaan euro- ja talouskriiseinä.

Talouden kohennuttua – sekä siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän lisäännyttyä – päähuomio kohdistuu nyt uusiin ongelmiin.

Maahanmuuttoon eurooppalaiset suhtautuvat kaksijakoisesti. Asenne on enimmäkseen myönteinen, jos maahanmuuttajat tulevat toisesta EU-maasta.

Peräti 24 EU-maassa vastaajien enemmistö pitää muista EU-maista tulevaa maahanmuuttoa myönteisenä asiana. Tähän ryhmään kuuluu myös Britannia, jossa EU-maahanmuuton kitkeminen oli yksi EU-kansanäänestyskampanjan johtavista teemoista ja brexit-leirin valteista.

Jäsenmaista vain Italiassa, Tšekissä, Kyproksessa ja Latviassa enemmistö vastaajista suhtautui kielteisesti muista EU-maista tulevaan maahanmuuttoon.

Jos taas maahanmuuttajat tulevat unionin ulkopuolelta, suhtautuminen muuttuu kielteisemmäksi. Vastaajien enemmistö 22 jäsenmaassa kokee kolmansista maista tulevan muuton negatiivisena asiana.

Jyrkimmin EU-rajojen ulkopuolelta tulevaan maahanmuuttoon suhtaudutaan Latviassa, Tšekissä, Virossa ja Unkarissa. Ruotsissa, Irlannissa ja Espanjassa tunnelmat ovat kaikkein myönteisimmät.

Suomessa 76 prosenttia vastaajista pitää EU-maahanmuuttoa hyvänä asiana. Luku painuu 38 prosenttiin, kun kyseessä on EU:n ulkopuolelta tuleva maahanmuutto.

Juhlapuheissa on tapana surkutella EU:n heikkoa legitimiteettiä eli hyväksyttävyyttä kansalaisten silmissä. Legitimiteettiongelman katsotaan kalvavan unionin toimintaa, tehokkuutta ja tulevaisuutta.

Miten legitimiteettiä voi mitata? Yksi tapa on kysyä EU-kansalaiselta, tunteeko hän saavansa äänensä kuuluviin unionissa.

Tässä eurobarometri on toistanut jo vuosikausia samaa sanomaa: hiljennetyiksi ja vailla vaikutusvaltaa oleviksi itsensä tuntevia on enemmän kuin niitä, jotka tuntevat saavansa äänensä kuuluviin. Ero ei ole kuitenkaan enää läheskään yhtä suuri kuin euro- ja talouskriisin pahimpina vuosina.

Kiinnostavinta on kuitenkin katsoa maakohtaisia eroja.

Parhaiten kuulluksi tuntevat tulevansa ruotsalaiset, tanskalaiset, hollantilaiset, belgialaiset, suomalaiset, itävaltalaiset ja saksalaiset. Kaikki seitsemän maata ovat EU:n niin sanottuja vanhoja jäsenmaita Pohjois- ja Keski-Euroopasta. Suomi, Ruotsi ja Itävalta laajensivat EU:n 15 jäsenmaan liitoksi vuonna 1995.

Tyytymättömimpiä ollaan talousongelmista kärsineessä Etelä-Euroopassa sekä Baltiassa ja muissa uusissa jäsenmaissa. Hiljennetyiksi itsensä tuntevat etenkin kreikkalaiset, kyproslaiset, virolaiset, latvialaiset, italialaiset, espanjalaiset, tšekit ja liettualaiset.

Brexit-Britanniassakin menee paremmin. Brittivastaajista äänensä kokee saavansa kuuluviin peräti 34 prosenttia, kun kreikkalaisten prosenttiluku on vain 15.

Erot maiden välillä kertovat, että EU:n jakaantuminen – toisaalta vanhaan ja uuteen Eurooppaan, toisaalta rikkaaseen pohjolaan ja köyhään etelään – ei ole hävinnyt minnekään.

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

EU toimii huolenaiheista huolimatta

 Eurobarometrin mukaan eurooppalaisten suurimmat huolenaiheet ovat maahanmuutto ja terrorismi.

 EU-kansalaisten mielikuva EU:sta on pääasiassa neutraali. Seuraavaksi eniten on positiivisesti suhtautuvia.

 Puolet vastaajista suhtautuu toiveikkaasti EU:n tulevaisuuteen. 44 prosentin mielikuvat EU:n tulevaisuudesta ovat kielteiset. Loput eivät tiedä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  8. 8

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää