Ulkomaat

USA:n ulkoministeri Kerry: Israelille ja palestiinalaisvaltiolle vuotta 1967 edeltänyt aluejako, Jerusalemista molempien pääkaupunki

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tyrmäsi Kerryn puheen, jossa Israelia löylytettiin siirtokunnista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoittaa, että jatkuva juutalaissiirtokuntien rakentaminen Länsirannalle vaarantaa paitsi rauhan Lähi-idässä, myös Israelin tulevaisuuden demokraattisena valtiona.

Kerryn mukaan kahden valtion ratkaisu eli itsenäisen palestiinalaisvaltion perustaminen Israelin rinnalle on ainoa tie konfliktin ratkaisuun.

Pääministeri Benjamin Netanjahun johtama oikeistolainen hallitus on kuitenkin ajamassa Israelia kohti yhden valtion mallia, mikä tarkoittaisi palestiinalaisalueiden ”ikuista miehitystä”, Kerry varoittaa.

”Jordanjoen ja Välimeren välissä asuu saman verran juutalaisia ja palestiinalaisia. He voivat valita. He voivat päättää elää yhdessä valtiossa tai jakautua kahteen valtioon”, Kerry sanoi keskiviikkoiltana Suomen aikaa Washingtonissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos valinta on yksi valtio, Israel voi olla joko juutalainen tai demokraattinen. Se ei voi olla molempia. Eikä se koskaan tule saamaan todellista rauhaa”, Kerry sanoi viitaten siihen, että myös palestiinalaisten olisi tällaisessa valtiossa saatava samat oikeudet kuin israelilaisten.

Keskiviikon puhe oli Kerryn ja presidentti Barack Obaman väistyvän hallinnon testamentti siitä, miten Lähi-idän kriisi pitäisi ratkaista. Se oli myös vastaus Israelin hallinnolle, joka on viime päivinä arvostellut Yhdysvaltoja ankarasti.

Israel suuttui, kun Yhdysvallat ei estänyt siirtokunnat tuomitsevaa päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvostossa viime perjantaina.

Kerry kiisti jälleen sen, että Yhdysvallat olisi järjestänyt turvaneuvoston äänestyksen. Hän luetteli kaikkia niitä kertoja ja tapoja, joilla Yhdysvallat on tukenut Israelia.

Kerry sanoi Yhdysvaltojen puolustaneen äänestyksessä paitsi Israelin etuja myös omaa etuaan. Hän sanoi, että Israel voi elää rauhassa arabivaltioiden kanssa vain, jos palestiinalaiset saavat oman valtion.

”Ystävien täytyy kertoa toisilleen karu totuus”, Kerry sanoi.

Kerry moitti Israelia siirtokuntien rakentamisen jatkamisesta ja siitä, että samalla Israel estää palestiinalaisten omat rakennus- ja kehitysprojektit Länsirannalla. Hän moitti myös palestiinalaishallintoa, joka ei ole tarpeeksi kovasti tuominnut palestiinalaisten väkivaltaisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan vaan on itse asiassa lietsonut niitä.

”Terrorismille ei ole oikeutusta.”

Kerry luonnosteli myös peruspalikoita siihen, miltä kahden valtion ratkaisun pitäisi näyttää.

Kerryn mukaan Israelin ja palestiinalaisvaltion pitäisi noudattaa vuonna 1967 sodittua kuuden päivän sotaa edeltänyttä aluejakoa. Osapuolet voisivat kuitenkin vaihtaa joitakin maa-alueita yhteisellä suostumuksella.

Jerusalem pitäisi tunnustaa molempien maiden pääkaupungiksi, ja kaikkien pääsy kaupungin pyhille paikoille pitäisi turvata. Kerry myös kehotti niitä maita, jotka eivät ole tunnustaneet Israelia juutalaiseksi valtioksi, tekemään niin.

Israel on pääministeri Benjamin Netanjahun johdolla lähtenyt vastahyökkäykseen niitä maita vastaan, jotka hyväksyivät siirtokunnat tuomitsevan lausunnon YK:n turvallisuusneuvostossa.

Netajahu tyrmäsi Kerryn puheen välittömästi sen päätyttyä. Hän moitti sen olevan puolueellinen ja Israelia vastaan.

”Aivan kuten turvallisuusneuvoston päätöslauselma, jota ulkoministeri Kerry edisti YK:ssa, hänen tämänpäiväinen puheensa oli vääristynyt Israelia vastaan”, Netanjahu sanoi pääministerin toimiston julkaisemassa lausunnossa uutistoimistojen mukaan.

Netanjahun mukaan Kerry keskittyi ”pakkomielteisesti” siirtokuntiin eikä juuri käsitellyt ”konfliktin juurisyitä”. Netanjahun mukaan juurisyy on se, etteivät palestiinalaiset hyväksy minkäänlaista juutalaisvaltiota.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kommentoi Kerryn puhetta. Abbas sanoi AFP:n mukaan olevansa valmis aloittamaan rauhanneuvottelut uudestaan, jos Israel lopettaa siirtokuntien rakentamisen.

Jerusalemin paikallisviranomaiset lykkäsivät keskiviikkona äänestystä, joka olisi koskenut uusien juutalaissiirtokuntien rakentamista palestiinalaisten asuttamaan Itä-Jerusalemiin.

Jerusalemin rakennusasioista päättävän lautakunnan oli määrä äänestää lähes 500 uuden asunnon rakentamisesta Israelin miehittämälle alueelle, mutta äänestys peruttiin ilmeisesti Netanjahun kehotuksesta.

Samalla lautakunta kuitenkin hyväksyi yhden nelikerroksisen rakennuksen rakentamisen Itä-Jerusalemiin.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on arvostellut Obaman hallinnon viime hetken toimia Lähi-idän kriisissä. Trump on Obamaa myötämielisempi siirtokunnille.

Trump antoi Israelille vahvan tuen jälleen keskiviikkona ennen Kerryn puheen alkua. Hän julisti viestipalvelu Twitterissä, ettei Yhdysvallat voi jatkaa Israelin halveksittavaa ja epäkunnioittavaa kohtelua.

”Pysy vahvana Israel, tammikuun 20. päivä on lähellä”, Trump twiittasi ja viittasi virkaanastumispäiväänsä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää