Ulkomaat

Yhdysvaltojen ja Israelin välit ovat nyt poikkeuksellisen kireät – mistä vanhojen liittolaisten sanasota johtuu?

Turvallisuusneuvoston päätöslauselma oli presidentti Barack Obamalta tietoinen näpäytys Israelin johdolle, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Yhdysvaltain ja Israelin välit ovat kiristyneet poikkeuksellisella tavalla sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikon perjantaina päätöslauselman, joka tuomitsee Israelin siirtokunnat.

Pääministeri Benjamin Netanjahun hallitus on vastannut päätöslauselmaan jyrkästi ja syyttänyt Yhdysvaltoja tekstin masinoimisesta.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola vastasi kysymyksiin, jotka koskevat päätöslauselmasta syntynyttä diplomaattista selkkausta sekä Israelin ja palestiinalaisten konfliktia.

Mikä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa oli niin räjähdysherkkää?

”Päätöslauselma on sinänsä merkittävä, mutta siinä ei ole mitään radikaalia uutta, mikä selittäisi Israelin reaktion, jos Yhdysvaltain ja Israelin nykyhallitusten välit olisivat muuten hyvät ja ajoitus ei ollut tällainen”, Juusola sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Päätöslauselma tuomitsee Israelin siirtokunnat Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa ”kansainvälisen oikeuden räikeänä rikkomisena”. Turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman äänin 14–0.

Uutta oli, että Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä, eikä estänyt tekstiä veto-oikeudellaan, kuten se on tehnyt aikaisemmin. Yhdysvallat ei myöskään ole aiemmin hyväksynyt Israelin vuoden 1967 sodassa valtaamille alueille rakennetuista siirtokunnista sanaa laiton ( illegal).

”Ylipäätään tämä on vuosikymmeniin selvin kansainvälisen yhteisön tuomio Israelin siirtokuntatoiminnalle. Se myös torjuu tulkinnat, joilla Israel on pyrkinyt perustelemaan siirtokuntatoimintaansa.”

Päätöslauselma tuomitsee yksiselitteisesti myös Itä-Jerusalemin siirtokunnat. Siinä siteerataan myös vuoden 1949 neljättä Geneven sopimusta, joka kieltää miehitettyjen alueiden asuttamisen. Israelin mukaan siirtokuntalaisia ei ole siirretty alueille vaan he ovat siirtyneet niille vapaaehtoisesti, jolloin Geneven sopimukset eivät sen mielestä päde.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselma ei ole sitova siinä mielessä, että siitä seuraisi sanktioita. Sillä voi kuitenkin Juusolan mukaan olla merkitystä siihen, miten muut toimijat kuten kansainvälinen rikostuomioistuin ja Euroopan unioni tulevat suhtautumaan miehityskysymykseen.

Miksi asiasta syntyi juuri nyt näin iso selkkaus?

Israelin ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet ongelmalliset koko presidentti Barack Obaman kauden. Obama yritti kautensa turhaan alussa saada Israelia jäädyttämään siirtokuntatoimintaansa, eivätkä myöhemmätkään neuvotteluyritykset konfliktissa tuottaneet tulosta.

”On selvää, että päätöslauselma oli Obamalta tietoinen näpäytys Israelin johdolle, ja Netanjahu tulkitsee sitä Israeliin kohdistuvana vihamielisenä toimena”, Juusola sanoo.

Asiaan vaikuttaa myös Yhdysvaltain vallanvaihdos tammikuussa. Donald Trumpin tiedetään olevan Israelin ja palestiinalaisten konfliktin suhteen edeltäjästään poikkeavalla linjalla, mistä Israelissa on riemuittu. Siksi Juusola ei uskokaan, että selkkauksesta koituu lyhyellä tähtäimellä syvempää kriisiä Yhdysvaltain ja Israelin välille.

Toisaalta Israelissa pelätään mahdollisia uusia sille epäedullisia toimia vielä ennen vallanvaihtoa. Ranska on kutsunut koolle tammikuun puolessa välissä pidettävän ulkoministeritason kokouksen rauhanprosessin elvyttämiseksi.

”Voi olla, että Israelin suuttumisessa on osin taktiikkaa. Kun nyt suututaan niin tavattoman voimakkaasti, pyritään estämään, että Pariisin kokouksesta tai muusta tulisi lisää vahinkoa heidän kannaltaan”, Juusola sanoo.

Mitä Donald Trumpin valinta presidentiksi tarkoittaa Israelin ja palestiinalaisten tilanteen kannalta?

Vaalikampanjassaan Trump lupasi tunnustaa koko Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Hän nimesi tulevaksi Israelin-suurlähettilääkseen kovan linjan edustajan David Friedmanin, joka on verrannut kahden valtion ratkaisua kannattavaa J Street -järjestöä natsien kanssa yhteistyötä tehneisiin juutalaisiin. Friedman tukee siirtokuntien rakentamista Länsirannalle.

Jos Trump todella omaksuu hänen linjansa, se tarkoittaa merkittävää linjanmuutosta. Yhdysvallat on tähän saakka pitänyt siirtokuntia rauhan esteenä.

”Toisaalta hänen ehdokkaansa puolustus- ja ulkoministereiksi saattavat edustaa perinteisempää Yhdysvaltain linjaa, ja kun tähän lisätään Trumpin oma arvaamattomuus, ei ole kovin helppo arvata mitä hänen valintansa tarkoittaa”, Juusola sanoo.

”Luultavasti se tarkoittaa ainakin sitä, että mahdollisuudet johonkin mielekkääseen rauhanprosessiin lyhyellä tähtäimellä ovat aika lailla olemattomat.”

Viime perjantain päätöslauselman jälkeen Trump twiittasi, että asiat YK:ssa tulevat olemaan toisin 20. tammikuuta jälkeen. Se on hänen virkaanastujaispäivänsä.

Onko kahden valtion malli tammikuussa lopullisesti mennyttä?

”Ainahan voidaan periaatteessa palata mihin tahansa, ja niin kuin tämä päätöslauselma osoittaa, kansainvälinen yhteisö pitää hyvin voimakkaasti kiinni tästä mallista, jossa alue on jaettu vuoden 1967 rajojen mukaisesti.”

Mallissa Israelin ja palestiinalaisvaltion pitäisi noudattaa vuonna 1967 sodittua kuuden päivän sotaa edeltänyttä aluejakoa. Osapuolet voisivat vaihtaa joitakin maa-alueita yhteisellä suostumuksella.

Mutta kun miehitystoiminta ja rakentaminen on jatkunut vuosikymmeniä – ensi vuonna tulee täyteen 50 vuotta – ja kiistanalainen raja tietoisesti pyritty häivyttämään koulukirjoista ja kartoista, asiasta on Juusolan mukaan yhä vähemmän toiveita.

”Tästä mallista pidetään vähän kouristuksenomaisesti kiinni, koska ei ole tarjolla oikein muutakaan. Vasta jälkeenpäin tiedetään, milloin on se hetki, jolloin menettää mahdollisuuden johonkin poliittiseen ratkaisuun. Voi olla, että se aika ollaan jo ohitettu, kun katsotaan myöhemmin taaksepäin historiaan”, Juusola sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Israelin laittomat siirtokunnat leviävät


Israel valtasi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin Jordanialta niin kutsutussa kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Kansainvälinen yhteisö pitää siirtokuntien rakentamista Länsirannan ja Itä-Jerusalemin miehitetylle alueelle laittomana.

Konfliktin ainoana mahdollisena ratkaisuna on pidetty kahden valtion mallia eli itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamista Israelin rinnalle.

Israelin kiihtynyt siirtokuntarakentaminen on kuitenkin tehnyt siitä hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel
 • Palestiina
 • Yhdysvallat
 • YK:n turvallisuusneuvosto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  4. 4

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi

  7. 7

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  8. 8

   Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä

  9. 9

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  10. 10

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  4. 4

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  7. 7

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää