Ulkomaat

Syyriassa alkoi tulitauko – Suomalaisasiantuntija: Rauhaan on vielä matkaa

Tutkija Mikko Patokallio pitää isona haasteena sitä, että sopimus on enemmän ulkovaltojen sanelema kuin syyrialaisten itsensä aikaansaannos.

Syyriassa tuli voimaan Turkin ja Venäjän kätilöimä tulitaukosopimus keskiyöllä torstain ja perjantain välillä, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Tunti ennen tulitauon alkua kaikki rintamat olivat lähes rauhoittuneet, kertoi Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman AFP:n mukaan.

Reuters raportoi järjestön ilmoittaneen tulitauon voimaantulon jälkeen, että osapuolet näyttävät lopettaneen tulittamisen. Noin tunti sen jälkeen järjestö kertoi, että Syyrian eteläosassa Deraan ja Quneitran maakunnissa on kuultu tulituksen ääniä mutta tiedossa ei ollut, että kukaan olisi haavoittunut.

Muualla tulitaukoa on tiettävästi noudatettu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos sopimus pitää, se on ensimmäinen lähes koko maan kattava tulitauko sitten syyskuun. Presidentti Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallinto ja useat hallintoa vastustavat kapinallisryhmät ja oppositio ovat hyväksyneet sopimuksen.

Syyria-asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativesta muistuttaa kuitenkin, että uusi tulitaukosopimus on vasta ensimmäinen askel kohti rauhaa.

”Vielä on pitkä matka poliittiseen ratkaisuun ja siitä vieläkin pidempi matka kestävään rauhaan”, Patokallio sanoo.

Aiemmat yritykset saada tulitauko koko Syyriaan ovat epäonnistuneet. Syyskuussa taistelut hiljenivät vain viikoksi.

Uusi sopimus on Patokallion mukaan rakenteeltaan samantyyppinen kuin aiemmat. Siinä osapuolet sitoutuvat kolmeen keskeiseen elementtiin. Ensimmäinen niistä koski tulitaukoa, toinen tulitauon valvomiskeinoja, ja kolmas oli sopimus rauhanneuvotteluiden aloittamisesta.

Nyt tehty sopimus on siltä osin erilainen kuin aiemmat, että Turkki oli ottanut Yhdysvaltojen paikan neuvotteluiden välittäjänä.

Sopimus myös tehtiin tilanteessa, jossa taistelut ovat hieman hiljenneet ja al-Assadin hallinto on selvästi niskan päällä. Syyrian armeija löi kapinalliset Venäjän ja muiden liittolaistensa tuella Aleppon kaupungissa aiemmin tässä kuussa.

”Se että Turkki on ottanut Yhdysvaltain paikan neuvotteluissa, on merkittävä muutos. Turkilla on erilainen suhde Syyrian oppositioon kuin Yhdysvalloilla”, Patokallio sanoo.

Patokallion mukaan Turkilla on neuvotteluyhteydet vaikeisiin kapinallisryhmiin, kuten voimakkaaseen Ahrar al-Shamiin ja Fateh al-Shamin rintamaan eli entiseen al-Nusran rintamaan.

Syyrian sodassa Turkki ja Yhdysvallat ovat molemmat tukeneet osaa kapinallisryhmistä. Al-Assadin hallinto puolestaan on saanut tukea Venäjältä, Iranin shiiajoukoilta ja Libanonin Hizbollah-liikkeeltä.

Syyrian tulitaukosopimus sai toiveikkaita kiitoksia torstaina illalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsui sopimusta ”historialliseksi mahdollisuudeksi” lopettaa lähes kuusi vuotta jatkunut konflikti. Yhdysvallat kutsui sitä ”positiiviseksi askeleeksi”. YK puolestaan toivoi sopimuksen mahdollistavan siviilien auttamisen sodan repimässä maassa.

Sopimuksen kätilöineen Venäjän presidentti Vladimir Putin luonnehti sopimusta ”hauraaksi”.

Tulitaukosopimuksen sanottiin koskevan kaikkia maltillisen opposition hallussa olevia alueita eli muun muassa kapinallisten hallussa olevia alueita Damaskoksen ympäristössä. Se ei kuitenkaan koske kurdien alueita pohjoisessa eikä äärijärjestö Isisin hallitsemia alueita.

Turkki vaati, ettei mitään kapinallisten alueita saanut jättää sopimuksen ulkopuolelle. Aiemmissa sopimuksissa näin on Patokallion mukaan tehty, mikä on antanut Syyrian armeijalle mahdollisuuden keskittää voimiaan näille alueille, kun muualla on ollut rauhallisempaa.

”Näin on käynyt aikaisemmissa tulitauoissa. Tässä asiassa Turkki on ehkä viisastunut aikaisemmista kokemuksista”, Patokallio sanoo.

Tulitaukosopimus ei koske äärijärjestö Isisiä. Syyrian hallinnon mukaan se ei koske myöskään jihadistijärjestö Fateh al-Shamia – paitsi niillä alueilla, missä ryhmä toimii yhdessä maltillisen opposition kanssa. Tällainen alue on esimerkiksi Idlibin maakunta.

”Fateh al-Sham on aika pieni ryhmä, mutta he ovat tiiviisti integroituneet muun opposition keskuuteen”, Patokallio sanoo.

Fateh al-Sham taistelee esimerkiksi vaikutusvaltaisen Ahrar al-Sham -kapinallisryhmän rinnalla. Ahrar al-Shamin sitoutumisesta tulitaukosopimukseen liikkui torstaina ristiriitaisia tietoja. Lopulta ryhmä kertoi viestipalvelu Twitterissä, että sillä on ”varauksia” rauhansopimuksen suhteen.

”Ahrar al-Shamilla on varauksia ehdotetusta sopimuksesta ja siihen liittyvästä neuvotteluprosessista, siksi emme allekirjoittaneet. Kerromme varauksistamme myöhemmin”, ryhmä twiittasi.Jos tulitauko pitää, varsinaiset rauhanneuvottelut on määrä aloittaa kuukauden kuluttua Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Patokallio ennustaa neuvotteluista äärimmäisen vaikeita. Tämä johtuu erityisesti siitä, että rauhan ehdot näytetään sanelevan Syyrian ulkopuolelta eikä syyrialaisten omasta toimesta.

”Iso haaste näissä rauhanneuvotteluissa tulee varmastikin olemaan, että al-Assad ei ole millään tavalla mukana näissä nykyisissä ehdotuksissa. Ne tulevat Venäjän kautta.”

Turkki on viime kuukausina antanut hieman periksi vaatimuksissa, että al-Assadin pitäisi väistyä presidentin paikalta välittömästi. Maa kuitenkin näkee, että ennemmin tai myöhemmin hänen kautensa on loputtava.

”Voi hyvinkin olla, että kun päästään neuvottelupöytään, niin hallinto löytää keinoja kampittaa neuvottelut tai muuttaa sääntöjä niin, että al-Assad pystyy pysymään vallassa”, Patokallio sanoo.

Venäjä lupasi torstaina, että se aloittaa joukkojensa vähentämisen Syyriassa. Turkki on vaatinut myös Iranin ja Hizbollahin taistelijoiden lähtöä.

Patokallion mukaan Iran saattaa olla vastahakoinen vetämään taistelijoita, koska se periaatteessa hyötyy Syyrian kaaoksesta. Venäjällä ei kuitenkaan ole suuria intressejä pitkittää raskasta sotilaallista sitoutumistaan Syyriaan. Se on jo saavuttanut haluamansa.

”Venäjälle Syyria on ollut tapa korostaa tärkeyttään kansainvälisillä areenoilla. Se on onnistunut tavoitteessaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kuuden vuoden konflikti


 Syyrian sota sai alkunsa vuonna 2011 käynnistyneistä mielenilmauksista presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

 Sodassa on kuollut yli 300 000 ihmistä. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat paljon.

 Miljoonat syyrialaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Yli neljä miljoonaa heistä on paennut naapurimaihin.

 Venäjä, Iran ja Libanonin Hizbollah-liike tukevat sodassa Syyrian hallintoa. Kapinallisia ovat tukeneet Turkki ja Yhdysvallat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  2. 2

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  3. 3

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  10. 10

   Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää