Ulkomaat    |   Essee

Kiinalla oli mahdollisuus parempaan, mutta saastesumu palasi ja valvontakamerat surraavat

Kiinan johdolla on vaikeuksia toteuttaa talouden rakennemuutosta, koska se pelkää omaa kansaansa, kirjoittaa kirjeenvaihtajakautensa Pekingissä päättävä Mikko Paakkanen.

Peking

Pimeässä vastaani tulee nainen ja kaksi alakouluikäistä tyttöä. Toinen tytöistä yskii. Se kuulostaa riipaisevalta.

Olen palaamassa kotiin kaupasta iltayhdeksän jälkeen. Peking tuntuu tähän aikaan vuorokaudesta joskus hieman aavemaiselta, jos savusumua on paksulti. On tyyntä, ja kaikkea peittää harmaanvalkoinen huntu.

Ilma on pitkästä aikaa todella saasteista. Muistuu mieleen, että Kiinassa kuolee tutkimusten mukaan pitkälti yli miljoona ihmistä vuodessa ilmansaasteisiin.

Olen asunut Kiinassa neljä vuotta. Ehdin jo ajatella, että ilmansaasteista tarvitsisi enää kirjoitella vain positiivisia uutisia, kun Kiina puhdistaa ilmaansa. Olin väärässä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinan johto näyttää epäonnistuneen. Kun muutin Pekingiin neljä vuotta sitten, ilmansaasteongelma oli käännekohdassa. Saastelukemat rikkoivat ennätyksiä, ja Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue salli julkisen keskustelun saasteista.

Sitä ennen moni ei pitkään oikein ymmärtänyt, mistä ilmansaasteissa on kyse, koska niistä ei puhuttu. Neljä vuotta sitten Pekingin kaduilla vain harva käytti hengityssuojainta, vaikka savusumun näki ja haistoi. Tuttu nuori pekingiläismies sanoi tuolloin vakavissaan, ettei hän tarvitse hengityssuojainta, koska on tottunut savusumuun.

Viime viikolla myös tuttu nuori pekingiläisnainen sanoi tottuneensa saasteisiin. Hän puhui ironiseen sävyyn. Todellisuudessa hän oli erittäin vihainen.

Sananvapaus merkitsee oikeutta vastaanottaa esimerkiksi omaan terveydentilaan vaikuttavaa tietoa. Kiinassa ei ole sananvapautta.

Kun saasteista neljä vuotta sitten alettiin puhua, Kiinan johto näytti alkavan nopeasti puuttua saasteongelmaan. Tuloksiakin alkoi näkyä. Runsaat kaksi vuotta sitten mittaustilastot alkoivat näyttää, että saasteet olivat hälvenemässä.

Sen huomasi ilman tilastojakin. Yhä useammin oli päiviä, jolloin ilma oli kirkas.

Vaikutti myös siltä, että Kiinan johto todella haluaa eroon saasteista. Jos ei muuten, niin pysyäkseen vallassa. Kiinaa itsevaltaisesti johtava kommunistinen puolue haluaa yleensä pitää kansan sen verran tyytyväisenä, ettei kovin moni ala kyseenalaistaa puolueen yksinvaltaa.

Kun poistun Pekingistä nyt, savusumu on melkein yhtä sakeaa kuin neljä vuotta sitten tänne tullessa.

Joulunalusviikolla Pekingin ilmassa oli kaikkein haitallisimpien pienhiukkasten pitoisuus päiväkausia noin kuusitoista kertaa enemmän kuin YK:n terveysjärjestö WHO pitää turvallisena. Ympäristöjärjestö Greenpeace laski, että saastepilvi peitti alueen, jolla asuu lähes puoli miljardia ihmistä.

Greenpeacen analyysien mukaan Kiinan ilmansaasteiden määrä kääntyi kasvuun viime keväänä. Siihen asti ne olivat vähentyneet lähes kahden vuoden ajan. Järjestö totesi, että muutos huonompaan johtuu hiiltä polttavan teollisuuden tuotannon kasvusta.

Ei siinä näin pitänyt käydä. Kiinan tämänhetkisen johdon tärkein tehtävä on talouden hallittu rakennemuutos. Rakennemuutosta tarvitaan, koska talouskasvu ei voi pidemmän päälle jatkua vanhalla kaavalla.

Kiinan talouden pitäisi alkaa vähitellen muistuttaa vauraan maan taloutta, joka perustuu enemmän kotimaiseen kysyntään ja teknologiateollisuuteen kuin saastuttavaan savupiipputeollisuuteen ja investointeihin, esimerkiksi siltojen, teiden ja rautateiden rakentamiseen.

Kun katson ikkunasta kohti vastapäistä tornitaloa, se hädin tuskin erottuu paksun valkoisen savusumun läpi. Saasteiden väheneminen ei johtunutkaan talouden rakennemuutoksen etenemisestä tai onnistuneesta ympäristöpolitiikasta. Ilmeisesti se johtui lähinnä talouskasvun hidastumisesta.

Kiina on joutunut tänä vuonna turvautumaan elvytykseen, jotta se saavuttaisi asettamansa talouskasvutavoitteen, joka on tälle vuodelle vähintään 6,5 prosenttia. Samalla teräksen maailmanmarkkinahinta on hieman noussut.

Elvytys ja teräksen hinnannousu ovat saaneet kiinalaisfirmat kasvattamaan sementin ja teräksen tuotantoa. Seurauksena on lisää saasteita.

Kiina soutaa ja huopaa talouspolitiikassaan. Savupiipputeollisuutta karsitaan, paitsi että eipäs karsitakaan.

Kiinan johdolla on vaikeuksia toteuttaa talouden rakennemuutosta, koska se pelkää omaa kansaansa. Liian rohkea rakennemuutos voisi ainakin tilapäisesti hidastaa talouskasvua. Se puolestaan voisi alentaa ihmisten elintasoa, mikä voisi aiheuttaa puolueen kyseenalaistamista.

Ja kansan kapinointia Kiinan johtajat pelkäävät enemmän kuin kaiken jäätävää mörköä.

Siksi kommunistipuolue varmistaa valta-asemaansa hidastuvan talouskasvun paineessa lisäämällä kyttäämistä ja tukahduttamista.

Kun kuljen Pekingin kaduilla, olen käytännössä koko ajan valvontakameroiden näköpiirissä. Kiinassa orwellilainen isoveli todellakin valvoo.

Kiinan kerrotaan olevan jopa kehittämässä pistejärjestelmää, jolla arvioidaan ihmisten luotettavuutta. Järjestelmän on tarkoitus kerätä ihmisistä suureen tietokantaan muutakin kuin luottotietoja. Esimerkiksi tietoja pienistäkin liikennerikkomuksista tai ostoskäyttäytymisestä.

Toistaiseksi on epäselvää, millainen tietokannasta tarkalleen tulee. Kiina näyttää joka tapauksessa haluavan hyödyntää uuden tekniikan tuomat valvontamahdollisuudet täysimääräisesti. Nykyään valtaosa kiinalaisista on aktiivisia tietoverkoissa, ja heistä jää niihin jälkiä.

Kun muutin Kiinaan, Xi Jinping oli juuri valittu kommunistipuolueen johtoon. Pian hänet nimitettiin myös viran kylkiäisenä tulevaan Kiinan presidentin tehtävään. Alkuvaiheessa hänestä povattiin jopa liberaalia, mutta kävikin päinvastoin.

Hänen kaudellaan otteet kaikenlaista toisinajatteluun viittaavaa kohtaan ovat koventuneet.


Yksi viime aikojen hämmentävimmistä episodeista oli viiden nuoren feministiaktiivin pidättäminen kansainvälisen naistenpäivän alla viime vuonna. Heidät pantiin telkien taakse, koska he olivat aikoneet jakaa julkisissa liikennevälineissä lehtisiä, joissa varoitellaan seksuaalisesta häirinnästä.

Yksi surullisimmista episodeista oli uiguuritaustaisen professorin Ilham Tohtin tuomitseminen elinkaudeksi vankilaan. Uiguurivähemmistön ja han-enemmistön vuoropuhelun lisäämistä tavoitelleen professorin väitetään edistäneen separatismia.

Yksi tylyimmistä episodeista on ihmisoikeuksiin erikoistuneiden lakimiesten vaino. Heinäkuussa 2015 Kiina haki kuulusteltaviksi tai pidätti yli kaksisataa aktivistia tai juristia. Heistä osa on yhä telkien takana.

Samalla kun Kiinan johto muuttuu entistä takapajuisemmaksi ja maolaisemmaksi, Kiinan suurkaupunkien vauras keskiluokka elää melkein samanlaista elämää kuin suurkaupunkilaiset missä tahansa länsimaassa.

Heitä asuu lähiöissä, jotka eivät merkittävästi poikkea suomalaisista lähiöistä, paitsi kooltaan. Aamun työmatkametrossa möllötetään nenä kiinni kännykässä eikä oteta kontaktia kanssamatkustajiin. Suomalaisesta se tuntuisi kotoisalta, ellei oltaisi tungoksessa kuin sillit suolassa.

Vanha kiinalainen auktoriteettiusko elää vahvana enää ikääntyvien keskuudessa ja maaseudulla, missä valtaosa väestöstä on köyhää ja vähän koulutettua.

Kaupungeissa sen sijaan trenditietoiset hipsterit ajelevat fiksipyörillä, ja kahvilasta saa pahvimukillisen lattea, josta pitää maksaa kuutisen euroa.

Eri kaupungeilla on erilaiset sielut. Kun Shanghaissa taksikuskit kuuntelevat stereoistaan poppia, Pekingin taksikuskit kuuntelevat kuunnelmia tai perinteistä kiinalaista vitsidialogia xiangshengia. Shanghai on Kiinan bisnespääkaupunki, Peking on politiikan ja kulttuurin pääkaupunki.

Pekingin kulttuuritarjonnasta olen aktiivisimmin tutustunut paikalliseen metallimusiikkiin. Se eroaa länsimaalaisesta lähinnä laulukieleltään. Thrash metal on thrash metalia, ja sitä kuuntelevalla nuorisolla on farkkuliivit täynnä logoja kuten muissakin maissa.

Kiinalaisten metalliyhtyeiden jäsenistä jotkut ovat valitelleet tukahduttavaa ilmapiiriä, jossa luominen ei ole vapaata ja jossa keikkojen järjestäminen voi olla työlästä. Samaa ovat sanoneet kuvataiteilijat. Muusikoiden ja taiteilijoiden kuitenkin annetaan olla, kunhan he pitävät suunsa kiinni politiikasta.

Pekingin musiikkielämän viime aikojen hämmentävimpiä tapahtumia oli Maon kuolema. Aloin kuulla siitä huhuja jo yli vuosi sitten kesällä.

Mao Livehouse on tunnettu rokkiklubi Guloun eli Rumputornin lähistöllä. Paikka piti sulkea, koska klubin omistaja ja vuokraisäntä eivät päässeet sopuun vuokrankorotuksesta.

Viime huhtikuisessa päätöskonsertissa oli haikea tunnelma. Me musiikin ystävät olimme sitä mieltä, että Pekingissä loppui Maon myötä kokonainen aikakausi.

Paitsi että ei loppunut. Kävin vanhassa tutussa, kulahtaneessa Maossa viimeksi joulua edeltävänä lauantaina katsomassa seitsemän kiinalaisen metalliyhtyeen konsertit.

Mao pantiin suuren metelin saattelemana kiinni, mutta jotenkin se ilmestyi pian takaisin. Ilmeisesti vuokraneuvotteluissa syntyi sopu.

Maon saagassa oli kuitenkin jotain kiinalaista. Kiina usein yllättää.

Mikko Paakkanen työskenteli HS:n Pekingin kirjeenvaihtajana 2013–2016.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan politiikka
 • Kiinan ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  6. 6

   EU:lta miljoonatuet Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille työntekijöille

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  9. 9

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  10. 10

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  10. 10

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää