Ulkomaat

”Globaalin talouden rinnalla politiikka on pelkkää näytelmää" – reilun kaupan yrittäjä Anne Hildén uskoo, että omalla lompakolla voi käydä populismin kimppuun

Suomalainen Anne Hildén neuvoo kuluttajia tutustumaan omaan lähiympäristöön, sen leipomon- ja kioskinpitäjiin: ”Pidä oma korttelisi ja kaupunkisi elossa. Saat paremman vastineen rahallesi, henkilökohtaista palvelua, neuvoja ja elämyksiä.”

Mechelen

Anne Hildénillä on yllään musta mekko, jossa on valkoisia pilkkukuvioita. Se on valmistettu Intiassa, mutta ei missään työntekijöitä sortavassa hikipajassa.

Mekolla on GOTS-sertifiointi. Sellaisen saa firma, joka käyttää tekstiileissään ainakin 95-prosenttisesti luomukuituja ja joka tarjoaa työntekijöille reilun palkan ja turvalliset työolot. Lapsityötä ei sallita.

Tämä on Hildénille tärkeää. Hänen mielestään ihmisten pitäisi jaksaa tutkia, millaisissa olosuhteissa heidän vaatteensa on valmistettu. Etenkin, kun vaateteollisuus on toiseksi pahin saastuttaja öljyteollisuuden jälkeen. ”Ihmiset ovat tottuneet, että vaatteissa hinta painetaan niin alas kuin mahdollista. Ympäristön pilaantumista ei vain haluta nähdä”, Hildén, 40, sanoo.

Hildén on Heinolasta lähtöisin oleva kahden lapsen äiti, joka pitää belgialaisen avomiehensä Tonny Van Bavelin kanssa reilun kaupan Supergoods-muotiliikettä Mechelenin kaupungissa lähellä Brysseliä. Pariskunta selvittää jokaisen myyntiin otettavan tuotteen alkuperän.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyllyistä löytyy esimerkiksi Sveitsissä toimivan yrityksen olkalaukkuja, jotka on valmistettu kuorma-autojen pressuista ja polkupyörän kumista. Hihnojen raaka-aineina ovat autojen turvavyöt. Hintalapussa lukee 150 euroa.

”Näistä on maksettu eurooppalaisen työntekijän palkkaa, sosiaaliturva- ja terveydenhuoltomaksut. Ja kyllä se vähän hinnassa näkyy.”

Hildén on duunariperheen tyttö ja koulutukseltaan sosiologi Tampereen yliopistosta. Hän osallistui nuoruudessaan opiskelijapolitiikkaan ja toimi vuosien ajan Suomen vihreiden europarlamentaarikkojen avustajana Brysselissä.

Tausta kuuluu, kun hän analysoi kuluttamisen ja nykyisen maailmanmenon kohtalonyhteyttä. Hildénin mielestä kuluttajat ovat valinnoillaan ruokkineet Donald Trumpin ja Euroopan populistijohtajien menestystä, joka kumpuaa osin teollisten työpaikkojen katoamisesta ja hyvinvoinnin murenemisesta.

”Globaalin talouden rinnalla politiikka on pelkkää näytelmää. Luottamus poliittista järjestelmää kohtaan on rapautunut ja kaikupohja populismille on otollinen”, hän sanoo.

Kun vaateteollisuus on siirtynyt halpamaihin, länsimainen vaatetuotanto on kuristunut lähes hengiltä. Vastaava on toistunut monilla teollisuudenaloilla teräksestä elektroniikkaan.

Tämä kaikki on myös tuonut kauppoihin halvempaa tavaraa ja vapauttanut rahaa muihin tarpeisiin, synnyttänyt ostovoimaa ja vaurastumista kolmansien maiden lisäksi länsimaissa.

Mutta samalla kehityskulku on aiheuttanut aitoa tuskaa ja yhteiskunnan kyydistä putoamista. Ja kun perinteiset puolueet eivät osaa puhutella globalisaation häviäjiä, populisteilla on hullut päivät. ”Fakta on se, että äänestäjää v---ttaa”, Hildén pelkistää.

Hänen mukaansa ”aktiivisen kansalaisen ei kuitenkaan kannata vaipua epätoivoon, koska talous on jopa politiikkaa olennaisempi ase ongelmien ratkaisemiseen”.

Äänestäjä pääsee uurnille muutaman vuoden välein, mutta lompakolla saa äänestää joka päivä. Valitsetko veronvälttely­skandaaleissa rypevän monikansallisen kahvilajätin vai oman korttelin kahvilan, joka maksaa veronsa kiltisti? Jos jälkimmäisen, ”kyse on ikään kuin yhteisen hyvän jatkuvasta joukkorahoituksesta”, sanoo Hildén.

Hildén tarjoaa liikkeensä taka­osassa piparkakkuja, jotka ovat hänen kotikaupunkinsa Mechelenin Vanderbeek-leipomosta. Se on vuonna 1766 perustettu, seitsemännessä polvessa toimiva, perheyritys.

Hildén haluaa tukea paikallista yrittäjää, koska sillä tavalla hän pitää 85 000 asukkaan kaupunkiaan elossa ja osallistuu muiden työllistämiseen.

Hän myöntää, että taistelu reilumman kuluttamisen puolesta tuntuu toisinaan taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Halpatuotteiden lumovoima on valtaosalle kuluttajista ylitsepääsemätön.

Ja samaan aikaan ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän eettinen kuluttaminen. Eettisiä merkkejä tulee koko ajan lisää, niin paljon, että Hildénin mielestä voidaan puhua megatrendistä, joka muuttaa maailmaa.

Kuluttaminen voi aiheuttaa ähkyä ja huonoa omaatuntoa, minkä moni voinee joulun jälkihuumassa todeta. Mutta toisinkin voi asian nähdä. ”Tavara voi olla aarre, jos se on mieluisa ja tunnet tekijät. Kuluttamisen ei tarvitse olla ikävää tai paha asia.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolme nopeaa

Miten kuluttaja voi muuttaa maailmaa?


1 ”Älä tunne huonoa omaatuntoa, jos välillä ’törsäät’ laadukkaaseen, kotimaiseen ja eettiseen vaatteeseen. Toisaalta voit säästää korjaamalla tai muokkaamalla vanhaa, lainaamalla tai kierrättä­mällä.”

 

2 ”Tutustu omaan kortteliisi, leipomon- ja kioskinpitäjiin. Pidä oma korttelisi ja kaupunkisi elossa. Hinnat ovat yleensä samat kuin tavarataloissa ja saat paremman vastineen rahallesi, henkilökohtaista palvelua, neuvoja ja elämyksiä.”

 

3 ”Toimi reilusti. Ne ihmiset, jotka työsken­televät kolmansien mai­den tehtaissa ovat oikeu­tettuja samaan hyvin­vointiin kuin sinäkin. Nämä ovat arjen eettisiä valintoja, pieniä investointeja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää