Ulkomaat    |   HS-analyysi

Lisbeth Salanderia muistuttava ”söpö hakkerityttö” astui keskelle USA:n ja Venäjän tieto­murto­skandaalia

Yhdysvaltain pakotelistoille joutuneen pienen tietoturvafirman omistaja vakuuttaa olevansa aidosti hämmästynyt.

Moskova.

Yhdysvallat ilmoitti torstai-iltana karkottavansa 35 venäläistä diplomaattia Venäjän ja Yhdysvaltain välejä koettelevan tietomurtoskandaalin vuoksi. Venäjä uhkasi vastatoimilla, mutta presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina pidättäytyvänsä niistä toistaiseksi.

Washington syyttää Venäjän tiedustelupalveluita tunkeutumisesta demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin ja sähköposteihin ennen Yhdysvaltain äskettäisiä presidentinvaaleja.

Karkottamisten lisäksi presidentti Barack Obaman hallinto laajensi Venäjän-vastaista pakotelistaa tietomurtoskandaalin vuoksi. Aiemmin pakotteita on perusteltu Krimin miehityksellä ja Ukrainan sodalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pakotelistalle lisättiin sotilastiedustelu GRU:n neljä ylintä johtajaa ja kaksi venäläishakkeria, jotka olivat jo ennestään FBI:n etsintäkuuluttamia.

Lisäksi listalle pääsivät sekä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB että sotilastiedustelu GRU kokonaisuudessaan. Ja näiden lisäksi, mikä mielenkiintoisinta, pakotteiden kohteeksi joutui yksi yhdistys ja kaksi yritystä.

Informaatiojärjestelmien rakentajien ammattiyhtymä -niminen yhdistys on amerikkalaisten mukaan tarjonnut hakkereille koulutustiloja Moskovan seudulla. Pietarilainen elektroniikkayhtiö STTs on puolestaan toimittanut Yhdysvaltain valtiovarainministeriön perustelujen mukaan tietoliikennerikollisille kalustoa.

Mielenkiintoisin on kuitenkin Tsor Security -niminen pikkufirma, jonka nimi oli vuoteen 2013 saakka Esage Lab. Yritystä johtaa tai ainakin on johtanut sen perustaja ja omistaja Alisa Ševtšenko. Siis kuka?

Ševtšenko antoi toukokuussa 2014 haastattelun Forbes-talouslehden venäjänkieliselle versiolle. Laaja artikkeli julkaistiin kuitenkin vasta tuon vuoden lopussa. Nuori yrittäjä kertoo työskentelevänsä tietoturva-alalla ja etsivänsä turva-aukkoja asiakkaidensa järjestelmistä.

Nuori spesialisti kertoo kiinnostuneensa koodeista 15-vuotiaana ja opiskelleensa kolmessa alan korkeakoulussa. Kaikki jäivät kesken, koska opiskelijan mielestä hakkerointi oli hauskempaa.

Viime vuosikymmenellä Ševtšenko pestautui muutamaksi vuodeksi Venäjän tunnetuimpaan tietoturvayhtiöön Kasperski Labiin ja entiset työtoverit kehuvat häntä Forbesin jutussa vuolaasti.

Vuosikymmenen lopulla Ševtšenko ryhtyi puuhaamaan Kasperskin perustajajäsenen Natalija Kasperskajan kanssa hakkerointifirmaa tietämättä oikein, miten sillä voisi tienata. Vuonna 2009 perustetun Esage Labin ensimmäinen asiakas oli venäläinen pankki.

Sen jälkeen Esagen asiakkaiksi tuli Forbesin selvitysten mukaan myös julkishallintoa: oikeusistuimia, puolustusministeriö, valtionjohdon suojeluorganisaatio FSO, parlamentin osastoja ja sellaisia valtionyhtiöitä kuin kaasuyhtiö Gazprom, valtionpankki Sberbank ja putkiyhtiö Transneft.

Yksityisellä puolella Esage voitti teleoperaattori Megafonin ja sen kilpailijan MTS:n järjestämät tarjouskilpailut. Ševtšenko erikoistui tekemään harjoitushyökkäyksiä asiakkaiden tietojärjestelmiin.

Rahoiksi Ševtšenko ei oikein lyönyt: firman liikevaihto oli 2013 vain kolme miljoonaa ruplaa eli tuolloisen kurssin mukaan noin 70 000 euroa.

”Minä olen kurja kauppamies”, Ševtšenko sanoi toukokuun 2014 haastattelussa. Hän uskoi kuitenkin tuon vuoden liikevoiton nousevan jo kymmeneen miljoonaan ruplaan. Työntekijöitä oli viisi ja avustajia kymmenkunta. Yritys suunnitteli muuttoa Singaporeen, minne Ševtšenko sitten ilmeisesti lähtikin.

Itsestään Ševtšenko ei haastattelussa kertonut yhtään mitään, ei edes ikäänsä, joten taustasta voi sanoa vain, että sukunimi on niin ukrainalainen kuin olla voi. Sen sijaan hän paljasti tatuoidun käsivartensa ja poseerasi valokuvissa nahkatakki päällä.

Tuleeko mitään mieleen? Aivan, Ševtšenko ei ole mikään Anna Chapman – siis se edellinen vakoiluprinsessa, joka karkotettiin Yhdysvalloista melko kömpelön tiedusteluyrityksen jälkeen.

Ševtšenkon voisi kuvitella tutustuneen ainakin edesmenneen ruotsalaiskirjailija Stieg Larssonin Millenium-trilogiaan ja sen sankarittareen Lisbeth Salanderiin. Ehkä hän muistuttaa enemmän kirjallista esikuvaansa kuin kumpaakaan elokuvaversioiden näyttelijöistä, Noomi Rapacea tai Rooney Maraa.

Verkkolehti Meduza onnistui perjantaina tutustumaan Ševtšenkon Instagram-tiliin, joka on rajattu ystäville. ”Taas yksi söpö hakkerityttö”, tilin emäntä esittäytyy.

Tietoliikenneyrittäjästä on hyvää vauhtia tulossa julkkis.

”Heräsin tänä aamuna tonneihin mediatiedusteluja jostain 0fuck-listasta, josta en ole ikinä kuullutkaan”, Ševtšenko twiittasi perjantaina. ”Hyvät journalistit, antakaa anteeksi hiljaisuuteni, yritän saada selvää tästä.”

Ja hieman myöhemmin: ”Kuinka ihmeessä minun yksinkertainen pikku firmani (joka on suljettu ajat sitten) voi ilmestyä samalle listalle FSB:n ja kansainvälisten terroristien kanssa?”

Jos venäläisarvioihin ”hakkeritytöstä” on uskominen, Ševtšenko aliarvioi itseään aika tavalla. Firman tilanne voi olla mikä tahansa, mutta ellei Ševtšenkoa olisi olemassa, pitäisi Venäjän keksiä hänet. Sen verran hienon mannekiinin tiedustelupalvelut ovat saaneet, kiitos Obaman.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietomurrot
 • Yhdysvallat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää