Ulkomaat

Suomalaiset turistit karttavat Turkkia – matkanjärjestäjät vakuuttavat suosikki­kohteiden olevan turvallisia

Terrori-iskut ja vallankaappausyritys ovat romahduttaneet Turkin matkailun. Suomalaismatkailijat menevät ensi kesänä Turkin sijaan Kreikan saarille, Espanjaan ja Bulgarian rannikon edullisiin kohteisiin.

Levottomuudet ja terrori-iskut ovat saaneet suomalaiset matkailijat karttamaan Turkkia. Matkustus Turkkiin on vähentynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana jyrkästi. Uudenvuodenyönä kymmeniä kuoli Istanbulisssa tapahtuneessa iskussa yökerhoon.

Matkanjärjestäjien mukaan matkustajamäärät ovat vähentyneet useita kymmeniä prosentteja. Varsinkin perheelliset matkustajat välttelevät Turkin lomakohteita.

”Vielä pari vuotta sitten Turkki oli yksi suurimpia ja tärkeimpiä kesäkohteitamme Kreikan ohella. Nyt matkoja tehdään vain murto-osa siitä, mitä huippuvuosina”, TUI:n maajohtaja Tiina Sirén kertoo.

TUI eli entinen Finnmatkat järjestää kesäaikaan matkoja Turkin rannikon rantalomakohteisiin. Kysynnän romahtamisen vuoksi TUI tarjoaa ensi kesänä Turkin-matkoja alle puolet siitä mitä viime kesänä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen suuri matkanjärjestäjä Aurinkomatkat on vähentänyt tulevan kesän Turkin-matkojen tarjontaa noin kolmanneksella viime kesästä. Kohteita on edelleen saman verran kuin viime vuonna, mutta matkustajapaikkojen määrää on pienennetty.

Tjäreborg, Detur ja Lomamatkat vähensivät Turkin tarjontaansa jo vuoden 2016 kesällä, kun matkat eivät näyttäneet myyvän entiseen tapaan. Tjäreborg tarjosi matkoja arviolta 30–40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015, Detur puolestaan noin neljänneksen vähemmän.

Lomamatkat perui suorat lennot Turkkiin maakuntien lentokentiltä viime keväänä ja syksynä, koska kysyntää ei ollut tarpeeksi. Tulevalla kesäkaudella lentoja on vain Helsingistä.

”Kysyntä on romahtanut reippaasti viime vuoteenkin verrattuna. Varauksia on 75 prosenttia vähemmän”, sanoo Lomamatkojen ja Matkavekan toimitusjohtaja Minna Tuorila.

Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski kertoo, että varsinkin Istanbulin kaupunkilomien kysyntä on ollut hyvin vähäistä. Tulevan kesän pakettilomien myynti rantalomakohteisiin on vasta alussa, joten niiden kysyntää on vielä vaikea ennustaa.

”Niitäkin on myyty vähän vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna”, Pucilowski sanoo.

Finnairin suorat reittilennot Turkin kohteisiin sen sijaan myyvät normaaliin tapaan. Finnair lentää huhti–lokakuussa suoria reittilentoja Alanyaan ja Antalyaan.

Lentoja tehdään tulevalla kesäkaudella kaikkiaan noin 250, mikä on vain parikymmentä lentoa vähemmän kuin viime vuonna.

Turkin sijaan suomalaiset varaavat matkoja turvalliseksi mieltämiinsä kohteisiin eli erityisesti Kreikan saarille, Espanjaan, Bulgariaan ja Kroatiaan.

”Kreikkaan on myyty ensi kesälle matkoja 36 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan”, kertoo TUI:n Sirén.

Suomalaiset matkailijat suosivat Kreikan saarista erityisesti Rodosta, Kreetaa ja Korfua. Espanjassa puolestaan vetävät mantereen lisäksi Mallorca ja talvikauden kohde Kanariansaaret.

Matkanjärjestäjien mukaan Turkki on erityislaatuinen matkakohde, jonka all-inclusive-hotellit ovat edullisia ja tasokkaita.

”Vastaavia on hankala löytää”, sanoo Lomamatkojen ja Matkavekan Tuorila.

Monet edullista lomaa etsivät ovatkin nyt alkaneet varata matkoja Bulgarian rannikolle. Tuorila ja Sirén molemmat kertovat, että Bulgarian matkoja on myyty huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Matkanjärjestäjät muistuttavat, että Turkin rannikkoseudun kohteet ovat olleet koko ajan rauhallisia. Matkanjärjestäjät seuraavat turvallisuustilannetta ja ulkoministeriön ohjeistuksia.

”Matkanjärjestäjät ovat vastuussa siitä, että tekevät matkoja vain turvalliseksi määriteltyihin kohteisiin”, Tuorila sanoo.


Oikaisu 2.1 kello 18.30: Istanbul ei ole Turkin pääkaupunki, kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää