Ulkomaat

Suomi ei ole vieläkään antanut ohjustestien tuloksia MH17-lentotuhon tutkijoille

Hollanti muutti Suomelle arkaluontoista tietopyyntöä syksyllä suomalaisryhmän matkan jälkeen. Nyt keskusrikospoliisi arvioi, että vastaus annetaan ”lähiaikoina”.

Suomi ei ole vieläkään vastannut Hollannin uusimpaan oikeusapupyyntöön liittyen Ukrainassa alasammutun MH17-lennon rikostutkintaan. Hollanti esitti pyynnön alun perin viime vuoden keväällä.

Hollannin tietopyyntöä työstetään edelleen ja vastaus on tarkoitus antaa lähiaikoina, sanoi keskusrikospoliisin rikosylikomisario Göran Wennqvist HS:lle maanantaina. Viime syyskuussa keskusrikospoliisi arvioi, että vastaus annettaisiin kuukauden sisällä.

Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammutun malesialaiskoneen tuho on yksi Euroopan pahimpia joukkosurmia viime vuosina. Kaikki lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat. Useimmat uhrit olivat hollantilaisia. Konetuhosta tehdään kansainvälistä rikostutkintaa, jota johtaa Hollannin syyttäjänvirasto.


Suomen osuudesta tutkinnassa nousi kohu viime syyskuussa. Silloin selvisi, että Hollannin pyynnöstä Suomessa oli salaa tehty koeräjäytys Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Hollannin syyttäjänviraston tutkinnanjohtaja kertoi kuitenkin HS:lle, että Suomi ei ollut antanut lupaa jakaa kokeen tuloksia kansainväliselle rikostutkijaryhmälle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS:n uutisen jälkeen presidentti Sauli Niinistö kutsui poikkeuksellisesti koolle tiedotustilaisuuden. Niinistön mukaan Suomi on koko ajan halunnut auttaa rikostutkinnassa ja on vastannut useaan Hollannin virka-apupyyntöön mutta ei kuitenkaan niistä viimeisimpään.

Niinistön mukaan asian hankaluus liittyy siihen, että Suomea sitoo Buk-ohjusten hankintasopimukseen kuuluva salassapitovelvoite. Suomi hankki Buk-järjestelmän Venäjältä vuonna 1996.

Kohun jälkeen Suomi lähetti lokakuussa Hollantiin asiantuntijaryhmän selvittämään uusinta tietopyyntöä. HS:n tietojen mukaan ryhmä pyrki selvittämään muun muassa sitä, voisiko Hollanti rajoittaa tietopyyntöään. Näin Hollanti myös teki.

Keskusrikospoliisin Wennqvistin mukaan Hollannin rikostutkijat eivät enää tarvinneet kaikkea aiemmin pyydettyä tietoa, koska tutkinta on edennyt.

”He [hollantilaiset] ovat itse edenneet tutkinnassa ja muuttaneet sitä pyyntöä. Se on meillä nyt loppusuoralla. Se, mitä he tulevat todennäköisesti saamaan, he tulevat saamaan lähiaikoina”, Wennqvist sanoi.

Wennqvistin mukaan hän ei voi kertoa asiasta enempää, koska asiasta tiedottaminen kuuluu Hollannin viranomaisille.

MH17-turman tutkinnanjohtaja Gerrit Thiry Hollannin syyttäjänvirastosta kieltäytyi maanantaina kommentoimasta asiaa HS:lle, koska hänen mukaansa on sovittu, että Suomen viranomaiset tiedottavat asiasta.

Hollannin johtaman kansainvälisen rikostutkijaryhmän (Joint Investigation Team, JIT) työn tarkoitus on saattaa MH17-lennon tuhoajat vastuuseen teostaan. Ryhmä kerää todistusaineistoa rikossyytteitä ja oikeudenkäyntiä varten. Ryhmään kuuluvat Hollannin lisäksi Ukraina, Malesia, Australia ja Belgia, eli maat, joita matkustajakoneen tuho koski eniten.

Viime syyskuussa tutkijaryhmä antoi väliraporttinsa, joka viittasi vahvasti Venäjän osallisuuteen konetuhossa. Raportin mukaan MH17-lento ammuttiin alas Itä-Ukrainasta venäläismielisten kapinallisten alueelta Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka oli tuotu Venäjältä ja palautettiin laukaisun jälkeen sinne.

Kansainvälinen tutkijaryhmä ei voinut käyttää väliraportissaan Suomen Buk-testin tuloksia, koska se ei ollut saanut siihen Suomelta lupaa, kertoi tutkinnanjohtaja Thiry syyskuussa. Hän korosti erikseen, ettei hän tarkoittanut moittia Suomen viranomaisia.

Rikostutkinta on kärjistänyt Hollannin ja Venäjän suhteita. Venäjä on muun muassa moittinut rikostutkijoiden päätelmiä ”poliittisesti värittyneiksi”. Venäjä on syyttänyt MH17-tuhosta Ukrainaa.

Presidentti Niinistö kertoi syyskuussa, että Suomi ilmoitti Hollannin oikeusapupyynnöstä Venäjälle. Hänen mukaansa asiasta ei ole sen enempää keskustelu Venäjän kanssa.


Suomessa valtionjohto piti tiedon Buk-kokeesta salassa jopa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalta ja puolustusvaliokunnalta. Niinistön mukaan asian salaamista oli pyytänyt Hollanti.

Suomea koskevat MH17-tutkinnassa ristiriitaiset velvoitteet.

Toisaalla on velvoite auttaa Euroopassa tehdyn vakavan rikoksen selvittämisessä. Velvoitetta vahvisti YK:n turvallisuusneuvoston päätös MH17-lennon tuhon jälkeen heinäkuussa 2014. Päätöslauselma 2166:ssa kaikkia maita vaaditaan antamaan pyydettäessä apua tapahtuman siviili- ja rikostutkinnassa.

Toisaalta Suomea sitovat asekauppaan liittyvät salassapitovaatimukset. Buk-ohjusjärjestelmän hankintasopimus ei ole julkinen. Yleensä merkittäviin asekauppoihin kuitenkin kuuluu kielto aseisiin, niiden ominaisuuksiin ja käyttöön liittyvän tiedon luovuttamisesta kolmannelle osapuolelle.

Kiellon rikkomisesta voi seurata sanktioita. Salassapidosta lipeäminen voisi myös vaarantaa Suomen uskottavuuden tulevissa asekaupoissa, yhtä hyvin esimerkiksi Yhdysvaltain kuin Venäjän kanssa.

HS:n tietojen mukaan Suomi halusi Hollantiin tehdyllä asiantuntijamatkalla lisäselvyyttä myös siihen, mikä on Hollannin oman rikostutkinnan ja kansainvälisen tutkijaryhmän tutkinnan suhde.

Viime vuoden kevään apupyynnössä Hollanti pyysi, että Suomen toimittama materiaali toimitettaisiin myös kansainvälisen ryhmän käyttöön.

Hollannin syyttäjänvirastosta kerrotaan, että kyseessä on yksi yhteinen rikostutkinta, johon aineistoa tuottavat viiden maan poliisit. Maiden viranomaiset ovat luvanneet jakaa tutkintatietoa keskenään.

Jos Suomi antaa tietoja kansainväliselle ryhmälle, ne päätyvät myös Ukrainalle, jossa Venäjä käy sotaa.

Kaikkiaan MH17-tutkinta on monimutkainen vyyhti, jossa Suomen tiedot ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen Buk-testin tiedot voisivat mahdollisesti auttaa rikoksessa käytetyn ohjuksen ja sen taisteluosan tunnistamisessa sekä ampumapaikan varmistamisessa.

Näistä asioista rikostutkijoilla on paljon muutakin aineistoa, mutta Suomen tiedot voisivat vahvistaa päättelyketjua.

Rikostutkijaryhmä kertoi viime syksynä tunnistaneensa noin sata epäiltyä, jotka voidaan liittää MH17-lennon tuhoon tai Buk-ohjusjärjestelmän siirtoon.

Syytteitä ei ole vielä nostettu. Vielä ei myöskään ole päätetty, missä maassa oikeudenkäynti pidettäisiin. Esillä on myös mahdollisuus, että tapauksen käsittelyyn perustettaisiin kansainvälinen erityistuomioistuin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan lentoturma MH17
 • Suomi
 • Venäjä
 • Ukrainan sota
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  7. 7

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  8. 8

   Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  10. 10

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  5. 5

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  6. 6

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää