Ulkomaat

”Paratiisi naisille”, ”Oppilaille opetetaan elämää”, ”Arabimaat voivat selvitä sodista kuten Suomi” – Näin suuri arabimedia esittelee Suomea

Arabiankielinen mediajätti Al-Jazeera on käsitellyt Suomea tällä viikolla näyttävästi reportaaseissaan. Suomea kuvataan ”naisten paratiisiksi”.

Voivatko sotien koettelemat arabimaat oppia jotain Suomen sotahistoriasta?

Kyllä, jos on uskominen mediajätti Al-Jazeeran arabiankielistä ohjelmasarjaa.

Qatarissa päämajaansa pitävä Al-Jazeera on näyttänyt tällä viikolla useita Suomi-aiheisia reportaaseja. Al-Jazeera on arabiankielisen maailman vaikutusvaltainen uutiskanava, jolla on kymmeniä miljoonia katsojia.

Suomea koskevat ohjelmat ovat käsitelleet muun muassa sotahistoriaa, naisten asemaa, lastenhoitoa, koulutusta, saamelaiskulttuuria ja sosiaaliturvaa. Al-Jazeera on esitellyt myös konfliktinratkaisujärjestö CMI:n työtä ja haastatellut sen perustajaa, presidentti Martti Ahtisaarta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sarjan ensimmäisessä osassa pohdittiin sodan haavojen selättämistä. Ohjelmassa viitataan arabimaiden lukuisiin sotiin ja todetaan, että muut maat ovat päässeet yli näistä ongelmista. Yksi tällaisista maista on Suomi.

Katsojille kerrotaan Suomen sisällissodasta ja siitä selviämisestä. Reportaasin mukaan keskeistä oli, että poliittiset organisaatiot kykenivät synnyttämään keskinäisen luottamuksen valtion ja kansalaisten välille.

Al-Jazeera on haastatellut aiheesta kansanedustaja Anna Kontulaa (vas) ja korkeimman hallinto-oikeuden entistä presidenttiä Pekka Hallbergia. Jälkimmäinen sanoo arabiaksi käännettynä, että sodasta selviäminen edellytti rinnakkain lainsäädännöllis-poliittisia toimia sekä sosiaalityötä.

Lisäksi kuullaan Casablancan yliopistosta yhteiskuntatieteilijä Abdul Ghani Mundiibia, jonka mukaan suomalaisilla on taustallaan katkeria historiallisia kokemuksia, ”ei vain teoriaa”. Hänen mukaansa Suomessa kuitenkin hyväksyttiin toiset ihmiset ja vältettiin ajatus toisen osapuolen eliminoimisesta.

”Kuten Suomi, arabimaat voivat päästä yli omista sodistaan”, hän sanoo.

Al-Jazeeran kanavajohtaja Yaser Abuhilala kertoo HS:lle, että idea Suomi-viikkoon syntyi hänen tavattuaan CMI:n edustajia. Hän oli kiinnostunut järjestön työstä Lähi-idässä mutta piti vielä kiinnostavampana esimerkkinä Suomen omia kokemuksia.

”Tietenkään emme voi kopioida kaikkea, sillä Suomen järjestelmä on tiettyjen olosuhteiden perillinen. Mutta kenties voimme omaksua joitain keskeisiä kohtia”, Abuhilala sanoo.

Hän pitää inspiroivina Suomen saavutuksia esimerkiksi koulutuksen, sananvapauden ja naisten aseman suhteen – etenkin kun Suomi on syrjäinen maa, jolla ei juuri ole luonnonvaroja menestyksensä tueksi.

Abuhilalan mukaan arabiankielisessä maailmassa tiedetään Suomesta vain vähän, mutta mielikuva on myönteinen. Hän muistuttaa, että Suomi ei ole miehittänyt arabimaita tai ollut osallisena alueen sodissa.

”Arabimaat tarvitsevat menestystarinoita, sillä negatiiviset uutiset ovat hyvin esillä. Opin itsekin paljon näistä ohjelmista. En tahdo liioitella, mutta luulen, että näiden reportaasien jälkeen turistien määrä Suomessa lisääntyy etenkin Persianlahden maista”, Abuhilala sanoo.

Al-Jazeeran toimittaja vieraili ohjelmasarjaa varten Suomessa viime syksynä kahden viikon ajan. Matkan tuloksena syntyi esimerkiksi tällä viikolla näytetty reportaasi naisten asemasta. Sen otsikko on ”Suomi – paratiisi naisille”.

Katsojille esitellään muun muassa suomalainen bisnesnainen Ilona Rauhala sekä kerrotaan naisen asemasta politiikassa ja työelämässä.

”Älkää kysykö epätasa-arvosta maassa, jonka kielessä ei ole maskuliinia tai feminiiniä. Ja jossa lapsi voi saada äidin sukunimen”, ohjelmassa kerrotaan.

Al-Jazeera mainitsee, että Suomessa naiset voivat ryhtyä jopa papeiksi. Islamissa naisesta ei voi tulla uskonnollista johtajaa.

Toimittaja on haastatellut jaksoa varten myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok) sekä feministisen aikakauslehti Tulvan päätoimittajaa Tero Kartastenpäätä, joka sanoo, että naisten epätasa-arvoista palkkausta vastaan on yhä taisteltava.

Koulutusreportaasissa arabikatsojille puolestaan kerrotaan, että Suomessa kaikilla lapsilla on samanlaiset koulutusmahdollisuudet riippumatta heidän yhteiskunnallisesta asemastaan. Mikään oppiaine ei ole muita vähäpätöisempi.

”Suomen kouluissa oppilaille opetetaan elämää. Oppilaiden täytyy tietää jotakin kaikesta”, toimittaja sanoo. Lisäksi hän panee merkille, että Suomessa oppilaat kutsuvat opettajia etunimellä.

Yksi jakso on omistettu suomalaiselle sosiaaliturvalle. Siinä tuodaan esiin, että Suomessa valtio rahoittaa muun muassa kouluja, työttömyyskorvauksia ja eläkkeitä. Vanhemmat voivat keskittyä hoitamaan lapsia näiden ollessa pieniä.

Ohjelman mukaan Suomessa ihmiset ovat kiitollisia siitä, että valtio pitää heistä huolta.


Tausta: Arabimaailman kasvava uutismahti

Virve Kähkönen HS

Qatarin Dohassa päämajaansa pitävä Al-Jazeera on arabimaailman ehdoton uutismahti ja yksi maailman suurimmista uutisorganisaatioista.

Al-Jazeera aloitti lähetyksensä vuonna 1996 uutis- ja ajankohtaisasioihin keskittyvänä arabiankielisenä satelliittikanavana. Vain parissakymmenessä vuodessa se on laajentunut monimediakonserniksi, jolla on toimintaa ympäri maailman.

Arabiankielisen kanavan rinnalle on perustettu kansainvälinen englanninkielinen kanava Al-Jazeera English sekä balkanilainen kanava. Lisäksi Al Jazeeralla on erikoiskanavia, kuten urheilu-, dokumentti- ja politiikkaan keskittyneet kanavat.

Englanninkielinen Al-Jazeera English näkyy myös Suomessa. Kanava kertoo nettisivuillaan, että se tavoittaa yli 270 miljoonaa kotitaloutta yli 140:ssä maassa ympäri maailman.

Koko emoyhtiön uutistoimituksissa työskentelee nettisivujen mukaan yli 4 000 ihmistä, jotka ovat kotoisin yli 70:stä eri maasta. Satelliitti- ja kaapelikanavien lisäksi Al-Jazeeralla on myös uutisia välittävät verkkosivut ja esimerkiksi videoita sosiaaliseen mediaan tuottava AJ+.

Al-Jazeeraa rahoittaa Qatarin valtio. Kanava väittää uutistuotantonsa olevan hallinnosta riippumatonta, mutta tämä on ainakin osin kyseenalaistettu.

Toisaalta Al-Jazeeran sanotaan mullistaneen ja vapauttaneen tiedonsaantia arabimaailmassa. Sillä sanotaan olleen keskeinen rooli myös arabikevään eli vuonna 2011 Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä puhjenneiden kansannousujen syttymisessä.

Al-Jazeeran Suomi-ohjelmista kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arabimaat
 • Journalismi
 • Al-Jazeera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  8. 8

   Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

  9. 9

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  10. 10

   Kiinan lähivuosien tärkein kokous alkaa aamuyöllä – Listasimme viisi syytä, miksi siitä kannattaa kiinnostua Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää