Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Räyhän lähettiläs Israeliin – Kovan linjan Friedman vastustaa palestiinalaisvaltion syntyä

Yhdysvaltojen tuleva Israelin-suurlähettiläs David Friedman on jopa radikaalimpi kuin Benjamin Netanjahu.

Tähän on tultu: J Street kampanjoi Yhdysvaltain Israelin-suurlähettilästä vastaan.

J Street on erittäin vaikutusvaltainen ja vankkumattoman Israel-myönteinen järjestö. Mutta Donald Trumpin valitsema suurlähettiläs David Friedman on niin äärimmäinen, että monet Israelin ystävät pelkäävät hänen vievän Israelin kohti tuhoa.

Friedmanin mielestä J Street on aivan liian myöntyväinen ja lepsu.

”J Street on paljon pahempi kuin kapot”, hän on sanonut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kapot olivat juutalaisvankeja, jotka toimivat natsi-Saksan keskitysleireillä vapaaehtoisina vartijoina.

Friedman on istunut presidenttien pöydissä aikaisemminkin.

25-vuotiaana vuonna 1984 hän tarjoili sapattipäivällistä presidentti Ronald Reaganille.

Iltaa isännöi Davidin isä, rabbi Morris Friedman, joka johti vanhoillista Temple Hillelin seurakuntaa.

Presidentinvaaleihin oli vain runsas viikko, ja Reagan etsi tukea kaikkialta.

Yhdysvaltain juutalaiset olivat tuolloin nykyistäkin tukevammin demokraattien kannattajia. Republikaani Reaganin sapatti-illallista pidettiin opportunistisena, ja moni osoitti mieltään.

Siksi rabbi Friedman ei kehottanut seurakuntaansa äänestämään Reagania. Sapattia kunnioittakseen Reagan taas illasti juutalainen kipa-lakki päässään.

 

Friedmanilla ei ole päivänkään kokemusta diplomatiasta.

Isänsä tai edes Ronald Reaganin diplomaattisuudesta David Friedmanissa ei ole hippuakaan. Hänellä ei myöskään ole päivänkään kokemusta diplomatiasta, vaan hän on tehnyt uransa konkurssilakimiehenä.

Friedman ja Donald Trump ovat tunteneet toisensa pitkään. Trumpilla on ollut paljon käyttöä taitavalle konkurssijuristille, ja miehet olivat lähinnä kaveruksia.

Sitten vuonna 2005 rabbi Morris Friedman kuoli. Vainajalle järjestettiin perinteinen seitsemän päivän suruaika. Manhattanilla oli ankara lumipyry, ja moni jätti tulematta.

Friedmanin ällistykseksi tuiskusta ilmestyi Donald Trump.

Ystävyys sai kruunun joulukuussa, kun Trump nimitti Friedmanin suurlähettilääksi. Se voi merkitä täyskäännöstä myös Yhdysvaltain Israelin- ja Lähi-idän-politiikassa.

Yhdysvallat on vuosikymmenien ajan esiintynyt Israelin ja palestiinalaisten välillä sovittelijana, joka yrittää ymmärtää molempia osapuolia. Friedmanin nimitys antaa odottaa, että sovittelun aika on ohi.

Presidentti Barack Obaman aikana ystävyys on jo karissut, vaikka aseapua on toki yhä virrannut. Israelia johtaa kolmatta kautta kovaotteinen pääministeri Benjamin Netanjahu, jonka kanssa Obama ei tullut toimeen.

Friedman on kutsunut Obamaa antisemitistiksi.

Monessa kysymyksessä Friedman on jopa radikaalimpi kuin Netanjahu – siis Israelin äärioikeistolaisten linjoilla.

Netanjahu kannattaa yhä virallisesti niin sanottua kahden valtion ratkaisua. Siinä Israel vetäytyisi miehittämältään Länsirannalta, ja sinne perustettaisiin Palestiinan valtio.

Edellytys olisi, että Israel lakkaisi rakentamasta Länsirannalle siirtokuntia, jotka kansainvälisen oikeuden mukaan ovat laittomia. Netanjahun kaudella Israel on kuitenkin kiihdyttänyt rakentamista, ja kahden valtion malli alkaa olla mahdoton.

Friedmanin sanoo suoraan, että puheet kahdesta valtiosta voi unohtaa, ja Länsiranta pitää liittää Israeliin. Se tekisi lähes väistämättä Länsirannan miljoonista palestiinalaisista virallisesti toisen luokan kansalaisia ja Israelista apartheidvaltion.

Ilmeisesti Friedmanilta on peräisin Trumpin lupaus siirtää Yhdysvaltain Israelin-lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin (jossa Friedmanilla on myös asunto).

Jerusalemin asema on konfliktin vaikeimpia kysymyksiä, koska sekä israelilaiset että palestiinalaiset pitävät kaupunkia pyhänä.

Jerusalemissa ei ole lähetystöjä, koska sitä ei tunnusteta Israelin pääkaupungiksi. Yhdysvaltojen lähetystön siirtäminen Jerusalemiin olisi röyhkeä ele, jonka seuraukset voisivat olla tuhoisat. Lähetystön kyllä lupasivat siirtää myös Bill Clinton ja George W. Bush.

Valituiksi tultuaan he kuitenkin luopuivat ajatuksesta, mutta nyt voi käydä toisin: Trumpin Israel-neuvonantajana on vanha luotettu David Friedman.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Siirtokuntien puolustaja


  Tuleva Yhdysvaltojen Israelin-suurlähettiläs David Friedman, 58, on newyorkilainen konkurssijuristi.

 Trump ja Friedman ovat tunteneet toisensa ainakin vuodesta 2001.

 Friedman on radikaali siirtokuntien kannattaja, joka ei kannata kahden valtion mallia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA
 • Yhdysvaltain politiikka
 • Israel
 • Israel-Palestiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  9. 9

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  10. 10

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää