Ulkomaat    |   Essee

Miksi 16-vuotias lukiolainen ei uskalla arvostella pääministeriä? HS:n lopettava Budapestin-kirjeenvaihtaja huomasi pelon palanneen Unkariin

Unkari on ollut edelläkävijä poliittisessa mullistuksessa, kirjoittaa kautensa päättävä HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Budapest

Ensin ajattelin, että kyse on vanhojen aikojen perinnöstä.

Kun vuosi sitten tammikuussa aloitin HS:n Budapestin-kirjeenvaihtajana, yllätyin siitä, miten vaikea tavallisia ihmisiä oli saada haastatteluun. Jos he suostuivat, koko nimeä ei haluttu antaa. Kuvista puhumattakaan.

Varsinkin, jos aihe liippasi edes läheltä politiikkaa.

Kun Unkari oli osa Neuvostoliiton hallitsemaa kommunistista itäblokkia, toisinajattelijoiden oli paras vaieta. Ilmiantajia oli kaikkialla. Toisinaan myös omissa ystävissä. Ehkä tämä on syynä siihen, että ihmiset ovat yhä varovaisia.

Sitten matkustin juttumatkoille Puolaan, Romaniaan ja Slovakiaan. Nekin ovat entisiä itäblokin maita, mutta niissä oli selvästi helpompi saada haastatteluja kuin Unkarissa.

Ehkä kyse olikin uudesta pelosta.Unkaria on hallinnut vuodesta 2010 lähtien pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puo­lueensa. Ennen puoluetta kuvailtiin keskusta-oikeistolaiseksi, nykyään oikeistopopulistiseksi tai äärioikeistolaiseksi. Ideologia on osoittautunut joustavaksi.

Orbánin valtakaudella valtapuolueen ote yhteiskunnan eri osista on kiristynyt. Suurin oppositiolehti Népszabadság suljettiin yllättäen syksyllä. Iso osa EU-tuilla maksetuista urakoista on päätynyt Orbánin lähipiirille.

Arvio uudesta pelosta sai vahvistusta, kun vierailin budapestilaislukiossa. Lukion oppilaat ja opettajat arvostelivat käynnissä olevaa koulu-uudistusta. Orbánin kaudella oppikirjojen sisältö, koulupäivien pituus ja opettajien työsuhteet on otettu poliittisen johdon alaisuuteen.

Yksi haastateltavista oli 16-vuotias tyttö, joka ei ollut koskaan kokenutkaan kommunismin aikaa. Hän arvosteli pääministeri Viktor Orbánin uudistuksia, mutta ei halunnut sukunimeään lehteen.

Hän pelkäsi, että nimen googlaaminen paljastaisi pääministerin arvostelun. Tyttö uskoi sen estävän yliopistoon pääsyn.

Kukaan ei ollut käskenyt häntä vaikenemaan. Hän teki niin varmuuden vuoksi. Tähän perustuu iso osa autoritaaristen johtajien vallasta – ihmiset alkavat mukautua johdon toiveisiin jo ennen kuin heitä käsketään.

Vuosi 2016 on ollut mullistusten vuosi Britannian EU-eroäänestyksen ja Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin voiton vuoksi. Läntinen maailma on kääntymässä uuteen asentoon. Nousussa ovat nationalismi, populismi ja aidanrakentajat. Tämä on Viktor Orbánin porukkaa.

Orbán tuki avoimesti Trumpin valintaa. Heinäkuussa Orbán povasi, että Unkarista – EU:n arvostelemasta, liberaalia demokratiaa polkevasta mustasta lampaasta – on tulossa pian osa laumaa. Ei siksi, että Unkari muuttuisi. Vaan koska maailma on muuttumassa entistä enemmän Unkarin kaltaiseksi.

Trumpin valinta osoitti Orbánin ennustuksen osuvaksi. Unkarin tiestä saattaa aueta valtaväylä myös muualla Euroopassa. Puola on osoittautunut seuraavaksi dominoksi EU:n sisällä. Oikeistopopulistit ovat vahvoilla ensi kevään vaaleissa Ranskassa ja Hollannissa.

Jos Unkari on edelläkävijä, miltä tämä uusi maailma sitten näyttää? Yhtä vastausta ei ole.

Unkari on Orbánin kannattajille hyvin erilainen kuin hänen vastustajilleen.

Sovin tapaamisen budapestilaisen sairaanhoitajan Mária Sándorin kanssa pari päivää ennen jouluaattoa. Hän tietää omasta kokemuksesta, mitä nykyjärjestelmää vastaan nouseminen voi tarkoittaa.

Vuonna 2015 Sándor turhautui lopullisesti terveydenhoidon surkeaan tilaan, sairaanhoitajien pieneen palkkaan ja palkattomiin ylitöihin.

Sándor vaihtoi protestiksi valkoisen univormunsa mustiin vaatteisiin.

”Kuvittelin naiivisti, että sairaalan johto kuuntelisi minua, kertoisi eteenpäin hallitukselle ja asiat saattaisivat muuttua”, Sándor sanoo kahvilassa lähellä Nyugatin rautatieasemaa.

Kävikin päinvastainen ketju­reaktio. ”Mustaksi hoitajaksi” kutsuttu Sándor sanoo, että häntä alettiin painostaa. Ei suoraan, mutta vihjaillen. Hoitajien huoneeseen ilmestyi kirje, jossa muistutettiin, että hoitajien pitäisi tietää, miten pukeutua ohjeiden mukaisesti. Hänen tekemisiään alettiin tarkkailla.


Pienikin virhe olisi hyvä syy antaa potkut.

Se, miten sairaalan johto reagoi Sándorin protestiin, kuvastaa hänen mukaansa Unkarin nykyjärjestelmää. Se on kuin pyramidi, joka rakentuu lojaalisuuden varaan. Ylimpänä ovat valtapuolue Fidesz, ministeriöt ja puolueelle uskolliset henkilöt. Seuraavalla tasolla ovat näille henkilöille uskolliset henkilöt.

Valtion rahoitusta saavien instituutioiden johtajia on vaihdettu Orbánin kaudella myötämielisiin. Tämä koskee myös teattereita ja muita kulttuurilaitoksia. Valtasuhteet perustuvat uskollisuuteen, eivät aina osaamiseen.

Siksi nykyhallinnon arvosteleminen saattaa johtaa työpaikan menettämiseen. Uskollisuuspyramidissa kaikki pelkäävät asemansa puolesta, eikä vastarintaa katsota hyvällä.

Sen takia hoitaja haluttiin vaientaa. Lopulta Sándor sanoi itsensä irti.

Kuulostaa historian kaiulta. Kommunismin aikana vallassa oli yksi puolue, jonka valtaa ei sopinut kyseenalaistaa. Autoritaarinen järjestelmä toimi eri aikoina eri tavalla. 1950-luvulla ihmiset peloteltiin hiljaisiksi poliittisten vainojen ja salaisen poliisin avulla.

Kuka tahansa voitiin tulla hakemaan keskellä yötä. Myöhemmin ruodussa pitämiseen riittivät pehmeämmät painostuskeinot.

Ihmiset oppivat kontrolloimaan toisiaan.

Itäblokin ehkä tunnetuin toisinajattelija ja myöhemmin presidentiksi noussut tšekkivaikuttaja Václav Havel kutsui tällä tavalla toimivaa järjestelmää jälkitotalitaariseksi. Jälkitotalitarismi tarkoitti valheiden rituaalia, johon kaikki osallistuivat ja siten pitivät järjestelmää yllä.

Hän kirjoitti kuuluisassa esseessään (vapaa suomennos Voimattomien valta) vuonna 1978 hedelmäkauppiaasta, joka laittoi kaupan ikkunaan kommunistisen iskulauseen. Ei välttämättä siksi, että hän ajattelisi niin, vaan siksi, että vallitsevan aatteen kieltäminen olisi saattanut johtaa ongelmiin.

Nyt Unkari on Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton jäsenmaa, josta ihmiset saavat matkustaa vapaasti pois ja hankkia vapaasti tietoa ulkomailta ja vaihtoehtoisista viestimistä. Aika on eri, mutta Sándorin mukaan vanhan ajan pelko on palaamassa maahan.

Pienipalkkaiset julkisen sektorin työntekijät joutuvat pelkäämään työnsä puolesta, jos he nousevat hallitusta vastaan, Sándor sanoo. Tulkinta kotimaan nykytilasta on synkkä.

Unkari on hänestä valumassa takaisin kohti yksipuoluejärjestelmää, jota hallitaan pelolla.

Toisella puolella Pestin kaupunginosaa aukeaa täysin toisenlainen todellisuus. Asuin kirjeenvaihtajavuoden ajan Pestin puolella kaupunkia halkovaa Tonavaa, lähellä mahtipontista kauppahallia. Vain korttelin päässä kotitalostani sijaitsi valtapuolue Fideszin kerhohuone.

Kävin siellä toisinaan juttelemassa Viktor Orbánin tukijoiden kanssa.

Jouluviikolla kerhohuoneen nojatuolissa istui eläkeläismies János Vincze. Hän on yksi Orbánin ja Fideszin vankoista kannattajista.

Vinczen mukaan väitteet paluusta yksipuoluejärjestelmään tai vallan keskittämisestä Fideszille ovat valheita, joita ”kommunistinen ja liberaali” lehdistö levittää. Tämä on yksi syy, miksi en ole aina ollut tervetullut juttelemaan fideszläisten kerhotiloihin. Median edustajiin suhtaudutaan usein epäluuloisesti.


”Meillä on nyt kapitalistinen järjestelmä. Työnantajaa ei kiinnosta, mitä työntekijä ajattelee politiikasta vaan kuinka paljon voittoa hän tekee”, erittäin ystävällinen Vincze sanoo.

Vinczen mukaan Orbán on parasta, mitä Unkarille on tapahtunut. Hän sanoo Orbánin leikanneen kaasulaskua ja pitäneen Unkarin turvallisena maana. Esimerkiksi Saksa on Vinczen silmissä jo täysi anarkia.

Vincze kertoo anekdootin.

Hänen mukaansa Berliinissä asuva tuttavaperhe ei voi tulla lomalle Unkariin, koska maahanmuuttajat valtaisivat perheen talon sillä aikaa. Tämä on poliittisessa ohjauksessa olevan valtamedian rummuttama viesti. Unkarin hallituksen mukaan Euroopan pääkaupungit ovat täynnä maahanmuuton vuoksi vaarallisia alueita.

Viktor Orbánin suosio oli laskussa alkuvuodesta 2015. Ääri­oikeistolainen Jobbik houkutteli entisiä Fideszin äänestäjiä.

Sitten tuli pakolaiskriisi. Orbán käänsi sen voitokseen. Hän alkoi puhua Eurooppaa koettelevasta uhasta ja esittää maahanmuuttajat raiskaajina ja terroristeina. Hän meni Jobbikista oikealta ohi.

Orbán esiintyy johtajana, joka sanoo suojelevansa Unkaria ja läntistä Eurooppaa muslimeilta. Pääministeri sanoi jouluaattona, että Unkari on ”vakauden saari” keskellä pakolaiskriisin vuoksi kuohuvaa Eurooppaa.

Muutaman korttelin päässä kerhotiloista on parkissa panssarivaunu. Berliinin joulutori-iskun jälkeen hallitus toi naamioituneet erikoisjoukkojen sotilaat ja panssarivaunut Budapestin keskustaan.

Euroopan pitää pystyä ratkaisemaan ongelmat ulkorajoilla. Terrorismi on todellinen ongelma. On kuitenkin vaikea nähdä, miten panssarivaunu Budapestissa ratkaisee ongelmia. Mutta se pitää yllä mielikuvaa uhasta.

Tulee mieleen Václav Havelin essee.

”Koska hallinto on valheidensa vanki, sen pitää vääristää kaikki. Se vääristää menneisyyden, se vääristää nykyisyyden ja se vääristää tulevaisuuden. Se vääristää tilastot. - - Se teeskentelee, ettei se teeskentele mitään.”

Tässä piili kommunistisen järjestelmän heikkous. Se pysyi kasassa niin pitkään, kuin ihmiset suostuivat elämään valheessa.

Suvi Turtiainen työskenteli HS:n Budapestin-kirjeenvaihtajana vuoden 2016.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  6. 6

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  9. 9

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  10. 10

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää