Ulkomaat

Pelko hiipi Ruotsin kaduille – ”Pahinta on, etteivät ihmiset puutu, kun he näkevät jotakin tapahtuvan”

Liki kolmannes ruotsalaisnaisista tuntee olonsa turvattomaksi omalla asuinalueellaan myöhään illalla, osoittaa tuore tutkimus. HS kysyi Tukholman illassa, mikä naisia huolestuttaa kaduilla kulkiessa.

Naisena nyt vaan tuntuu sellaiselta, Selvi Sekersöz, 19, huokaa.

Kello on kymmenen kieppeillä torstai-iltana, ja Sekersöz seisoskelee metroaseman kupeessa Tukholman Husbyssä ystävänsä Therese Crossonin, 20, kanssa.

Käynnissä on keskustelu siitä, tunteeko kaksikko olonsa kotikulmillaan turvalliseksi vai turvattomaksi, kun he ovat ulkona illalla. ”Tuntuu hiukan turvattomalta”, Sekersöz vastaa.

Hän ja Crosson ovat vasta hiljattain muuttaneet Husbyhyn toisesta lähiöstä, ja muun muassa uutiset alueen rikoksista huolettavat heitä. Erityisesti kuitenkin vieraiden miehien huomio ja katseet tuntuvat epämukavilta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Yhtenä iltana hiljattain menimme ulos yhdentoista aikaan ostamaan tupakkaa. Pari miestä tuli varoittamaan meitä, ettei nuorten naisten kannattaisi olla kadulla yksin illalla. Se oli ihan kilttiä heiltä, mutta on epäreilua, että niin pitää olla”, Sekersöz sanoo.

Sama turvattomuuden tunne tuntuu nyt vaivaavan yhä useampia naisia Ruotsissa. Aiemmin viikolla julkistettu laaja tutkimus kertoo, että 31 prosenttia 16–79-vuotiaista ruotsalaisnaisista, kokee olonsa ulkona omalla asuinalueellaan jonkinasteisesti turvattomaksi myöhään illalla.

Luku on kasvanut kuusi prosenttiyksikköä edellisvuoden tutkimuksesta.

Tulokset synnyttivät heti otsikoita Ruotsissa, missä rikollisjengien väkivalta ja poliisien hidastunut kyky selvittää rikoksia ovat alkuvuodesta nousseet yhdeksi kärkiteemoista poliitikkojen keskusteluissa.

12 prosenttia naisista kertoi, että he jättävät menemättä myöhään ulos turvattomuuden tunteensa takia.

Tutkimuksen tehneen viranomaisen Brån ylijohtaja Erik Wennerström pitää tuloksia huolestuttavina. ”Tältä se näyttää, kun tutkimme asiaa. Meidän mielestämme se on hälyttävää. Mutta mitä tarkasti pitäisi tehdä emme osaa sanoa”, hän sanoi aiemmin viikolla Sälenin puolustusseminaarissa.

Tutkimukseen vastasi liki 12 000 ruotsalaista. Olonsa turvattomaksi kokevia miehiä oli selvästi vähemmän kuin naisia, yhdeksän prosenttia. Syystä ei ole tarkkaa tietoa, mutta tilastot osoittavat muun muassa, että useampi nainen kuin mies pelkää pahoinpitelyä tai päälle käymistä.

Lisäksi kyselytutkimus viittaa siihen, että esimerkiksi seksuaalirikosten määrä olisi tasaisten vuosien jälkeen kasvussa. Nyt seksuaalirikoksille kertoo altistuneensa kolme prosenttia naisista kun kolme vuotta sitten lukema oli noin puolet tästä.

Sisäministeri Anders Ygeman kuvaili tutkimuksen tuloksia ”vakaviksi” ja lupaili TT:n haastattelussa muun muassa lisää valvontakameroita, lisää poliiseja ja kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista.

Husbyn nukkumalähiön illassa muutama mies käyskentelee ja juttelee torilla. Metron turvallisuusvahdit käyvät kurkkaamassa ylhäällä aseman kupeessa, että kaikkialla on rauhallista.

Satunnaisen kävijän mittareilla iltakävely lähiössä ei tunnu lainkaan pelottavalta.

Läheisen Ica-ruokakaupan ovessa lappu kertoo silti yhden tarinan turvattomuudesta.

Kauppa sulki muiden Husbyn liikkeiden ohella ovensa ennen joulua protestiksi, koska kauppiaat kyllästyivät rikoksiin alueella. Poliisi on luokitellut maahanmuuttajavaltaisen ja verraten köyhän lähiön yhdeksi niistä viidestätoista Ruotsissa, joilla rikollisuus vaikeuttaa erityisen pahoin asukkaiden arkea.

Esimerkiksi kova ampumaväkivalta lähiseuduilla on ollut päättyneen vuoden aikana useaan otteeseen otsikoissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Kaverukset Amina Toby ja Jamilla Idris juoksevat kovalla kiireellä Ican oville. Himputti! Ehtikö se jo sulkea?

Toby on asunut ikänsä Husbyssä ja tuntee liki kaikki kulmilla. Hän ei tunnista itseään lainkaan tutkimuksen tuloksista.

”Tunnen oloni täällä ihan sataprosenttisen turvalliseksi”, hän sanoo ja toteaa, että keskustassa sen sijaan voi joskus olla turvatonta, koska siellä on enemmän humalaisia ja aineissa kulkevia tuntemattomia.

Moni muukin Husbyssä ohikulkeva kertoo tuntevansa kotikulmilla olonsa turvalliseksi.

Tutkimus osoittaakin yhä, että 81 prosenttia kaikista miehistä ja naisista kokee olonsa turvalliseksi ulkona illalla, joskin turvattomuuden tunnetta kokevien osuus on kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Husbystä metro vie ydinkeskustaan ja Sergelin torille parissa kymmenessä minuutissa.

Tilastojen mukaan juuri keskustassa ilmoitetaan useammin esimerkiksi seksuaalirikoksista tai ryöstöistä kuin huonomaineisissa lähiöissä, joiden näyttävät ampumiset näkyvät otsikoissa.

Viisikymppinen teatterityöntekijä Mia Hertler on kotimatkalla illanvietosta. Hän ei koe turvattomuutta kaduilla, mutta tutkimustulokset ovat silti hänestä kamalia.

Ne myös kertovat hänen mielestään jotain suurempaa Ruotsista ja ehkä myös Euroopasta.

”Yhteiskunnallisesta ilmapiiristä on ylipäätään tullut kovempi ja tuntuu, että pelkäämme toisiamme yhä enemmän.”

Turvallisuudentunnetta kohentamaan tarvitaan Hertlerin mielestä toisen ihmisen kohtaamista ja siviilirohkeutta.

”Pahinta kaikesta on, etteivät ihmiset puutu, kun he näkevät jotakin tapahtuvan kadulla. Ihmiset ovat niin peloissaan, että he kääntävät katseensa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Entistä useampi kertoo altistuneensa henkilöön kohdistuvalle rikollisuudelle


 Ruotsin rikostilastoja ylläpitävä viranomaisen Brån vuotuinen kansallinen turvallisuustutkimus perustuu kyselyyn, jossa tiedustellaan mm. altistumisesta rikollisuudelle sekä turvallisuudentunteesta ja luottamuksesta viranomaisiin.

 Tuorein vuoden 2015 tietoihin perustuva kysely osoittaa, että henkilöihin kohdistuva rikollisuus olisi yleistynyt hiukan aiemmasta Ruotsissa pitkän tasaisen kehityksen jälkeen. Runsaat 13 prosenttia väestöstä kertoo altistuneensa tällaisille rikoksille.

 Kyselytulokset eroavat poliisille ilmoitetusta rikollisuudesta, johon esimerkiksi halukkuus ilmoittaa rikoksista voi vaikuttaa vahvasti.

 Kyselyyn osallistui noin 11 900 ruotsalaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Turvallisuus
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  5. 5

   Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

  6. 6

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  7. 7

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  8. 8

   Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

  9. 9

   Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä

  10. 10

   Huoli kalifaatin lapsista heräsi Suomessakin – jopa kymmeniä lapsia on viety Irakin ja Syyrian sota-alueille radikalisoituneiden vanhempien mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  3. 3

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  4. 4

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  5. 5

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  7. 7

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  8. 8

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  9. 9

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  10. 10

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää