Ulkomaat

Trumpin puheet ydinaseista ja tuontitulleista huolettavat Euroopassa – Suomalaistutkija: ”Näyttää hakevan alkuun isoa täräystä”

Toiveet siitä, että vaalivoitto saisi Trumpin pehmentämään linjaansa, eivät näytä toteutuvan.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin viikonvaihteessa eurooppalaislehdille antama haastattelu herätti ihmetystä poliitikkojen ja tutkijoiden parissa.

Trump sanoi saksalaislehti Bildin ja brittilehti Timesin haastattelussa, että Venäjän vastaisten talouspakotteiden purkaminen voisi olla mahdollista vastineeksi ydinaseiden vähentämisestä. Hän kutsui Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa ”katastrofaaliseksi virheeksi” ja kehui brittiäänestäjiä päätöksestä jättää Euroopan unioni.

Kyseessä oli ensimmäinen laaja haastattelu, jonka Trump antoi eurooppalaiselle medialle valintansa jälkeen.

Tulevan presidentin lausunnot esimerkiksi ydinaseista ovat olleet poukkoilevia, ja hänen uusiin kommentteihinsa suhtauduttiin maailmalla varauksella. Trump astuu virallisesti valtaan tämän viikon perjantaina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Virossa kansainvälisessä puolustus- ja turvallisuuskeskuksessa työskentelevä tutkija ja projektipäällikkö Pauli Järvenpää pitää kommenttia Venäjä-pakotteiden purkamisesta ydinaseiden vähentämistä vastaan ”erikoisena ja vähän harkitsemattomana” tulevalta presidentiltä.

”Puhe ei ole samoista asioista, eivätkä ydinaseet ole kaupankäyntiä varten. Länsipakotteilla Venäjää vastaan on oma historiansa ja syynsä, miksi ne on asetettu”, ex-suurlähettiläs Järvenpää sanoo.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettivat taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014. Pakotteita kiristettiin Itä-Ukrainan konfliktin vuoksi.

Vaikka Järvenpää ei pidä Trumpin lausuntoa kovin vakavasti otettavana, kommentit antavat ymmärtää, että Yhdysvaltain uusi presidentti ei ole järin sitoutunut yhteiseen pakotelinjaan.

”Trump on esittänyt itsensä tähän saakka erinomaisena diilien tekijänä, ja kai hän sitten ajattelee, että jonkinlaista kauppaa voi näilläkin asioilla käydä”, Järvenpää sanoo.

Etenkin Baltiassa ja Itä-Euroopassa monet uuden presidentin lausunnot ovat herättäneet huolestuneita ja jopa hätääntyneitäkin sanankäänteitä, Järvenpää sanoo. Pelkona on, että Yhdysvallat voi Trumpin johdolla sopia näihin maihin vaikuttavista asioista suoraan Venäjän kanssa niiden päiden yli.

Samalla Trumpin kommentit tuntuvat kertovan siitä, ettei hän kaihda ulkopolitiikassaan mahtipontisiakaan avauksia.

”Näyttää siltä, että Trump hakee alkuun isoa täräystä, Suomessa puhutaan jytkystä. Trump mainostaa häpeilemättä itseään hyvänä diilintekijänä ja erikoisen älykkäänä ihmisenä. Hän haluaa myös näyttää sen yrittämällä alkuun jotain isoa”, Järvenpää sanoo.

Myös Trumpin näkemykset Euroopan unionin roolista ovat herättäneet ihmetystä. Haastattelussa Trump kuvaa EU:ta Saksan välineeksi omien tavoitteidensa ajamiseksi ja arvelee, että Britannian jälkeen myös muut maat lähtevät unionista.

Trump kysyttiin myös, kumpi on parempi Yhdysvalloille, yhtenäinen EU vai vahvat kansallisvaltiot.

”Henkilökohtaisesti en usko, että sillä on juuri merkitystä Yhdysvalloille. EU perustettiin osin siksi, että se löisi Yhdysvallat kaupassa. Joten en oikeastaan välitä siitä, onko se hajallaan vai yhdessä, minulle sillä ei ole merkitystä”, Trump vastasi.

Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela kuvaa kommentteja poikkeuksellisiksi. Hän ei muista, että aiemmat Yhdysvaltain presidentit olisivat puhuneet EU:n integraatiosta yhtä välinpitämättömään sävyyn.

”Erityisesti Obaman kaudella ja myös historiallisesti USA on ollut vahva integraation tukija. Obama halusi ehdottomasti, että on yksi, yhtenäinen Eurooppa, jonka kanssa tehdä yhteistyötä”, Jokela sanoo.

Hänen mukaansa on silti yhä epäselvää, missä määrin kärjekkäät lausunnot muuttuvat konkreettisiksi toimiksi. Tuorein haastattelu viittaa kuitenkin siihen, ettei vaalivoitto ole saanut Trumpia pehmentämään linjaansa niin paljon kuin Euroopassa toivottiin.

”Onhan tässä huolia ilmassa. Täytyy varautua siihen, että transatlanttiseen suhteeseen tulee säröjä”, Jokela sanoo.

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt arvioi Twitterissä, että Trump suhtautuu EU:hun avoimen vihamielisesti. Hänen mukaansa tämä on vastoin Yhdysvaltojen strategisia intressejä.Trumpin uhkaukset asettaa saksalaiselle autonvalmistajalle BMW:lle tuontitullit Yhdysvalloissa herättivät välittömästi reaktion Saksan hallituksen puolelta. Hallitus varoitti protektionistisen kierteen käynnistämisestä.

Saksalaisen taloustutkimuslaitoksen Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuest varoittaa, että vahva vientitalous Saksa voi joutua Trumpin silmätikuksi.

”Trumpilla on selkeät tavoitteet: luoda Yhdysvaltoihin lisää teollisuuden työpaikkoja, vähentää tuontia ja lisätä Euroopan vastuuta Natossa. Häneltä kuitenkin puuttuu uskottavat keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. On vaara, että hänen politiikkansa epäonnistuu ja hän alkaa etsiä syntipukkeja. Yksi syntipukki voisi olla vienniltään ylijäämäinen Saksan talous”, Fuest kirjoittaa.

Hänen mukaansa Eurooppa ei voi vielä reagoida Trumpin yksittäisiin lausuntoihin. Sen sijaan Euroopan pitäisi pyrkiä keskustelun kautta vaikuttamaan Trumpin politiikan muotoutumiseen.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) uskoo, että Euroopan maiden sotilasmenot kasvavat, kun Nato-yhteistyöhön penseästi suhtautuva republikaanipresidentti Donald Trump nousee valtaan Yhdysvalloissa.

Soinin mukaan eurooppalaisten ei silti pidä olla liian huolissaan Trumpin “reippaasta tekstistä”, jota hän suolsi viimeksi kahden eurooppalaislehden kohuhaastattelussa.

“Tässä haetaan nyt asetelmia ja käydään pientä nokittelua – – mutta sitä en usko kuuna päivänä, että Eurooppa ja USA toisistaan eriytyvät. Se olisi kummallekin erittäin tappiollista”, Soini totesi maanantaina Brysselissä pidetyn EU:n ulkoministerikokouksen jälkeen.

“Vaalituloksella on merkitystä, ja politiikan sisältö muuttuu. Mutta minkään yksittäistapauksen kannalta ei kannata lähteä vetämään mitään liian isoja johtopäätöksiä. Uskon pitkällä tähtäimellä, että sekä EU:n että USA:n etu on mahdollisimman suuri keskinäinen vapaakauppa”, Soini totesi.

Soini ei murehdi sitäkään, että Trumpin valtaannousu johtaisi Yhdysvaltain vetäytymiseen eurooppalaisista puolustusrakenteista. Hän uskoo kuitenkin, että Naton eurooppalaiset jäsenmaat alkavat vastata Yhdysvaltain pitkäaikaiseen vaatimukseen kasvattaa puolustusmenojaan.

“Uskon, että sotilasmenot kasvavat. Mutta en usko, että Naton rooli vähenee”, Soini totesi tiedotustilaisuudessaan, johon osallistui suomalaismedian lisäksi amerikkalaislehti The Wall Street Journal.

Ehkä enemmän amerikkalaislukijoiden tarpeisiin Soini totesi, että Suomi käyttää sotilasmenoihin niin paljon rahaa kuin maan puolustaminen vaatii.

“Jos tarvitsemme lisää aseita, ostamme ne. Turvallisuutemme perustuu enimmäkseen viisaaseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan – – Mutta jos joku hyökkää meitä vastaan, taistelemme kuin pirulaiset”, Soini totesi.

We would fight like hell, lause kuului englanniksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Venäjä
 • Euroopan unioni
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  3. 3

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  4. 4

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  8. 8

   Onko paperittomina maassa oleskelevilla oikeus rokotuksiin ja mielenterveys­palveluihin? Helsingin kaupunginvaltuusto saa eteensä mielipiteitä jakavan kiistakapulan

  9. 9

   Sukeltajat löysivät merestä irtonaisen käsivarren – Nyt selvitetään, kuuluiko se kadonneelle ruotsalaistoimittaja Kim Wallille

  10. 10

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  5. 5

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää