Ulkomaat

EU:ssa valta keskittyi yhä tiukemmin kokoomuksen emoryhmälle – EPP:n Antonio Tajani voitti EU-parlamentin pomon paikan

Italialainen Antonio Tajani voitti pitkäksi venynyneen äänestyksen EU-parlamentin uudesta puhemiehestä. Kiivas hevoskauppa, rikotut lupaukset ja yllätysvetäytyminen sähköistivät puhemieskilpaa.

Bryssel

Euroopan parlamentti on valinnut uudeksi puhemieheksi italialaisen Antonio Tajanin, joka edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää. Hänestä tulee tehtävää viisi vuotta hoitaneen saksalaisen Martin Schulzin seuraaja.

Tajanin voitto vahvistaa entisestään EPP:n valtaa EU-instituutioissa. Myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ovat EPP:stä.

Väistyvä puhemies Schulz kuuluu vasemmistolaiseen S&D-ryhmään. Hän palaa kotimaansa Saksan politiikkaan.

Tajani johti tuntuvasti muita ehdokkaita tiistain äänestyksissä, mutta ratkaisu jäi myöhään illalla pidettyyn neljänteen äänestykseen. Muita ehdokkaita oli viisi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tajanin pahin vastustaja oli vasemmistolaisen S&D-ryhmän Gianni Pittella, joka on myös italialainen. Viimeisellä kierroksella Tajani päihitti Pittellan äänin 351–282.

Tajanin mahdollisuuksia paransi huomattavasti tiistaiaamuna ilmoitettu EPP:n ja keskustaliberaalin Alde-ryhmän liitto.

Päivän päätteeksi häntä päätyi tukemaan konservatiivien ja reformistien ryhmä ECR, johon kuuluu esimerkiksi Suomen perussuomalaiset.

EU-lainsäädännön kannalta keskeisessä, 751-henkisessä parlamentissa on kuhistu ja kiivailtu uudesta puhemiehestä jo pitkään, sillä kahden suurimman ryhmän – keskustaoikeistolaisen EPP:n ja vasemmistolaisen S&D:n – aiempi vallanjakosopimus karahti kiville viime vuoden lopulla.

Alun perin tehtävän oletettiin kuuluvan EPP-ryhmälle vuoden 2014 eurovaalien yhteydessä tehdyn sopimuksen mukaan. Väistyvä puhemies Schulz on S&D-ryhmästä ja ennalta sovittiin, että viisivuotinen tehtävä jaettaisiin kahtia pääryhmien kesken.

S&D-ryhmä kuitenkin katsoi sopimuksen mitätöidyksi, koska sen omaa ehdokasta ei valittu vuonna 2014 EU:n huippukokousrumbaa pyörittävän Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan paikalle. Tehtävä meni puolalaiselle, EPP-ryhmään kuuluvalle Tuskille.

Suomalaispuolueista kokoomus kuuluu EPP-ryhmään. Kokoomuksella on EU-parlamentissa kolme jäsentä eli meppiä, joita on Suomesta yhteensä kolmetoista.

Myös keskustaliberaalien ryhmän Alden belgialainen puheenjohtaja Guy Verhofstadt allekirjoitti vuoden 2014 vallanjakosopimuksen ja sai vastalahjaksi ryhmälleen yhden varapuhemiehen lisää.

EPP-ryhmän puheenjohtaja, saksalainen Manfred Weber julkaisi äskettäin ryhmien keskinäisen sopimuksen ja kysyi, onko muiden poliittisten ryhmien allekirjoituksiin luottaminen.

EPP:hen kuuluva suomalaismeppi Henna Virkkunen (kok) sanoo olleensa ”tosi pettynyt” S&D-ryhmään puhemiesvaalin alla. Hän toivoo, ettei kahden suurimman ryhmän yhteistyö vaarannut koko EU-parlamentin loppukauden ajaksi eli kevääseen 2019 saakka.

Hän ei ymmärrä S&D:n perusteluja sopimuksesta vetäytymiseen, koska ryhmä sai itselleen EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan tehtävän. Virkaa hoitaa italialainen sosialistipuolueen Federica Mogherini.

Säpinää puhemieskamppailuun toi myös äskettäinen kummallinen avioliitto, joka romuttui ennen kuin osapuolet pääsivät alttarille. Verhofstadt oli valmis ottamaan Alde-ryhmään italialaisen populistisen Viiden tähden liikkeen, jota johtaa euroskeptinen koomikko Beppe Grillo.

Liittolaisuussuhde romuttui, koska Alde-ryhmän johtavat europarlamentaarikot kapinoivat järjestelyä vastaan. Alde on pääosin EU-myönteinen ryhmä ja Verhofstadt EU-uskoisen federalistin maineessa, minkä takia kaulailua italialaispopulistien kanssa pidettiin kummallisena.

Verhofstadt kampanjoi puhemiehen paikasta, mutta tiistaiaamuna Schulz ilmoitti yllättäen, että Verhofstadt on vetäytynyt kisasta. Ilmoitus otettiin vastaan taputuksin EU-parlamentin istuntosalissa Ranskan Strasbourgin kaupungissa.

Pian ilmoituksen jälkeen EPP-johtaja Weber kertoi tiedotteessa, että EPP ja Alde ovat muodostaneet “Eurooppa-myönteisen koalition Euroopan uudistamiseksi”.

Verhofstadt puolestaan lausui, että Euroopan on ryhdyttävä vastavoimaksi pian valtaan nousevalle Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille ja Venäjän Vladimir Putinille. Hän antoi tukensa EPP:n puhemiesehdokkaalle Tajanille.

Aldeen kuuluva Nils Torvalds (r) kertoo, että hänen ryhmässään ”ihmiset ovat ihmeissään” puheenjohtaja Verhofstadtin tempauksista.

”Ryhmän sisäinen yhteenkuuluvuus on nyt koetuksella. Tunnelmat ovat kaaosmaisia”, Torvalds luonnehtii.

Brysselin valtakuvioita heiluttavan puhemiesvaalin tulos tuskin liiemmin kiinnostaa tavallisia EU-kansalaisia, vaikka EU-parlamentilla on hyvin keskeinen rooli suomalaistenkin elämään vaikuttavien lakien laadinnassa ja hyväksynnässä.

HS:n äskettäin tekemä katugallup osoitti, etteivät suomalaiset tunne edes Martin Schulzia, joka on hoitanut tehtäväänsä viisi vuotta. Schulzin ajatellaan kuitenkin kohottaneen EU-parlamentin näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa.

Helsinkiläisten reaktiot Schultzin nimen mainitsemiseen voit katsoa alla olevalta videolta.


Martin Schulz, 60, on ollut EU-parlamentin puhemies kaksi kahden ja puolen vuoden kautta. Hän päätti viime marraskuun lopulla pitkään jatkuneen arvuuttelun siitä, pyrkiikö hän vielä kolmannelle kaudelle.

Schulzin seuraaja Antonio Tajani, 63, on ollut yksi parlamentin varapuhemiehistä. Hän on aiemmin toiminut EU-komission varapuheenjohtajana. Hänet valittiin EU-parlamenttiin ensi kerran vuonna 1994.

Tajanin suosiota ovat murentaneet vuonna 2015 julki tulleet paljastukset Volkswagenin päästöhuijauksista. Hän toimi teollisuudesta vastaavana komissaarina ja sai väitetysti kuulla jo vuonna 2012 mahdollisista huijauksista, mutta jätti asian tutkimatta.

Nils Torvaldsin mielestä Tajani ei ole antanut tyydyttäviä vastauksia skandaalin osalta parlamentin asiaa selvittäneen komitean edessä.

”Siinä jäi jotain selvittämättä ja on aika kiusallista, että tällainen asia roikkuu nyt mukana parlamentin puhemiehen osalta”, hän sanoo puhelimessa Strasbourgista.

Tiistaiaamuna kaikki kuusi ehdokasta pitivät kolmen minuutin puheen EU-parlamentin edessä. Yksi ehdokkaista, belgialainen Helga Stevens, piti puheensa viittomakielellä.

Hän lienee ensimmäinen syntymästään asti kuuro poliitikko, joka on valittu Euroopan parlamenttiin. Stevens soimasi EU-parlamenttia “vanhojen poikien klubiksi”, jossa moni meppi jää päätöksenteon ulkopuolelle.

Tajani puolestaan kertoi “uskovansa Eurooppaan, mutta meidän on muututtava”. Hänen mielestään EU:n pitäisi toimia demokraattisemmin ja olla avoimempi kansalaisten suuntaan.

Henna Virkkusen mielestä Tajani on kokenut EU-poliitikko, jolla on hyvät suhteet eri instituutioihin. Virkkusta ilahduttaa se, että Tajani on luvannut olla koko EU-parlamentin puhemies.

”Tajanilla ei ole omaa ohjelmaa, kun taas Martin Schulz on vienyt eteenpäin omaa sosialistien ohjelmaansa. Tajani ei ole puoluepoliittinen”, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mielestä Tajania on ”aiheetta syyllistetty” Volkswagenin päästöhuijauskandaalista.

Tajanilla on oikeustieteiden tutkinto ja hän puhuu italian lisäksi englantia, ranskaa ja espanjaa. Hän on palvellut upseerina Italian ilmavoimissa ja työskennellyt aiemmin myös toimittajana.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Euroopan parlamentin valta kasvaa, ihmisten kiinnostus laskee


 EU-lainsäädäntöön osallistuvan Euroopan parlamentin 751 paikkaa jaetaan jäsenvaltioiden väkiluvun perusteella. Suomella on parlamentissa 13 edustajaa.

 Europarlamentaarikot eli mepit järjestäytyvät eurooppalaisten puolueryhmien mukaisesti. Esimerkiksi Suomen kokoomuslaiset kuuluvat EPP-ryhmään, demarit S&D-ryhmään ja keskustalaiset Alde-ryhmään.

 EU-parlamentin valta on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Vuonna 2009 voimaan astunut Lissabonin sopimus antoi parlamentille lisää valtaa ja teki siitä tasavertaisen lainsäädäntöelimen jäsenmaiden neuvoston kanssa.

 Ihmisten kiinnostus EU-politiikkaa kohtaan näyttää kuitenkin olevan tasaisessa laskussa. Vuonna 1979 pidetyissä europarlamenttivaaleissa äänestysvilkkaus oli 62 prosenttia, mutta viime eurovaaleissa 2014 enää alle 43 prosenttia.

 Suomalaisista 41 prosenttia äänesti viime eurovaaleissa, joissa valittiin EU-parlamentin jäsenet viideksi vuodeksi.

 EU:n tärkeimmät toimielimet ovat lainsäädäntöesityksiä tekevä ja unionin päiväkohtaista toimintaa pyörittävä EU-komissio, jäsenmaita edustava ministerineuvosto ja kansalaisten suoraan valitsema Euroopan parlamentti.

 Kriisivuosina yhä tärkeämmäksi on tullut suurista linjoista päättävä Eurooppa-neuvosto, jonka huippukokouksiin osallistuvat jäsenmaiden päämiehet. Suomea kokouksissa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU-parlamentti
 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää