Ulkomaat

Rasismi ei hävinnyt Yhdysvalloista mustan presidentin myötä – nyt musta kirkkokansa pelkää, että edessä ovat vaaralliset ajat

”Rasismi on syvällä Yhdysvaltain maaperässä, ja vaikeina aikoina poliittiset johtajat käyttävät hyväkseen ihmisten katkeruutta”, sanoo pastori William H. Lamar

Washington

”Olemme valmiita taisteluun. Mutta me emme toimi kuten Donald Trump ja vastaa uhkauksiin uhkauksilla.”

Näin sanoo pastori William H. Lamar, joka johtaa historiallista Metropolitan AME -kirkkoa lähellä Valkoista taloa. Tänne piilotettiin aikoinaan karanneita orjia, täällä pidettiin kansalaisoikeussankari Rosa Parksin muistotilaisuus ja täällä vieraili presidentti Barack Obama.


Ensimmäisen mustan presidentin jälkeen Yhdysvaltain presidentiksi nousee perjantaina Donald Trump, jonka puheita monet mustat pitävät rasistisina – ja jota Ku Klux Klan avoimesti tuki. Ero on mustien amerikkalaisten kannalta valtava: Obama sai heidän äänistään viimeksi 93 prosenttia, Trump nyt 8 prosenttia.

Pastori Lamarin mielestä Trumpin valinta oli vastareaktio mustaan presidenttiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kenenkään, joka tuntee historiaa, ei pitäisi olla yllättynyt Trumpin voitosta”, hän sanoo. ”Rasismi on syvällä Yhdysvaltain maaperässä, ja vaikeina aikoina poliittiset johtajat käyttävät hyväkseen ihmisten katkeruutta. Silloin tarvitaan syntipukkeja.”

Presidentti Obama sanoi läksiäispuheessaan, että joskus demokratiassa otetaan kaksi askelta eteen ja yksi taakse. Lamar valmistautuu uuteen kansalaisoikeustaisteluun, jossa poliitikkoja joudutaan muistuttamaan amerikkalaisten perusoikeuksista.

”Trumpin valinta on rohkaissut valkoisia nationalisteja ja rasisteja enemmän kuin mikään muu pitkään aikaan. Meidän on varauduttava haastaviin aikoihin.”

Tilanne Yhdysvalloissa on paradoksaalinen. Etnisten ryhmien väliset suhteet ovat sekä mustien että valkoisten mielestä huonommat kuin Obaman aloittaessa. Tämä johtuu muun muassa yhteenotoista valkoisten poliisien ja mustien miesten välillä.

Monien valkoisten mielestä Obama ei asettunut tarpeeksi selvästi lain ja järjestyksen puolelle. Monien mustien mielestä Obama ei asettunut tarpeeksi selvästi mustien puolelle.

Suuri yleisö näkee uutisissa joko mustan presidentin Valkoisessa talossa tai mustat mielenosoittajat kaduilla. Koulutettu musta keskiluokka – se, joka käy sunnuntaisin kirkossa – unohtuu helposti.

”Minä olisin halunnut Obaman olevan vahvempi. Toivoin hänestä Moosesta, joka tekisi melkein ihmeitä”, sanoo julkisen hallinnon analyytikkona työskentelevä Erica Miles, joka laulaa joskus kirkkokuorossa.


Miles antaa Obamalle kiitosta siitä, että tämä on armahtanut ei-väkivaltaisia huumerikollisia ja lyhentänyt näiden tuomioita. Hän olisi kuitenkin halunnut presidentin menevän paljon pidemmälle.

”Poliisi on ottanut koko etnisen ryhmän silmätikukseen. Jos yritän löytää mustan miehen, joka ei ole vankilassa, joka on vapaa ja jolla on edes jonkinlainen koulutus, on kuin metsästäisin yksisarvista. Sellaista ei ole olemassa.”

”Eikö ole mahtavaa, että voin syyttää presidenttiä siitä, että olen sinkku! Mutta totta se on.”

Pastori Lamarin mielestä oli toiveajattelua, että rasismi poistuisi mustan presidentin myötä. Hänestä se on korvautunut piilorasismilla, jota on vaikeampi tunnistaa.

”Olisi parempi, että minua nimitettäisiin päin naamaa neekeriksi kuin että mustilta yritetään viedä äänioikeus ja terveydenhoito”, Lamar sanoo. Hän viittaa etelän osavaltioiden uusiin lakeihin, jotka hankaloittavat mustien äänestäjien rekisteröitymistä, sekä Trumpin uhkaukseen romuttaa Obaman terveydenhoitouudistus Obamacare.

Obamacaren ansiosta 20 miljoonaa pääosin pienituloista amerikkalaista pääsi sairausvakuutuksen piiriin. Ennen Obamacarea yli 20 prosenttia mustista oli vailla sairasvakuutusta, nyt enää 11 prosenttia.

”Surullisinta on se, että Obamacaresta olisivat hyötyneet monet köyhät valkoiset, mutta heidät saatiin vastustamaan uudistusta nimeämällä sen Obaman mukaan”, sanoo musta tuomari Clayton Aarons kirkossa. ”Se kertoo propagandan voimasta.”

Mielisairaanhoidon opiskelija Lauren Horton, 23, oli teini-ikäinen, kun Obamasta tuli presidentti. Hän on joutunut ajattelemaan ihonväriään ani harvoin. Vasta Trumpin valinnan jälkeen Horton havahtui, että osa Yhdysvalloista ei ehkä ollutkaan valmis mustaan presidenttiin.

”Joskus ei tarvitse odottaa, että ihmiset ovat valmiita, vaan heidät pitää työntää rajan yli, koska se on oikein”, hän sanoo. ”Nyt on sitten taantumisen vuoro.”

Asenteet myös nuorien mustien aktivistien joukossa ovat jyrkkiä. Osa heistä näkee poliisin vihollisena ja on valmis väkivaltaan. Obama tuskastui mustiin yliopistoaktivisteihin, jotka eivät suostuneet tapaamaan häntä, koska pitivät presidenttiä liian sovittelevana.

Jäähyväispuheessaan Obama muistutti valkoisia siitä, ettei mustien syrjintä loppunut äänioikeuteen, ja mustia siitä, että ennen etuoikeutetut valkoiset miehet saattavat nyt olla työttöminä. Obaman mukaan amerikkalaisten pitäisi yrittää ymmärtää toisiaan.

Tuomari Aarons yrittää miettiä, mitä hyvää Trumpin presidenttiys voi mustille tuoda.

”Trump lupaa panna rahaa teiden ja koulujen rakentamiseen, ja se hyödyttäisi kaikkia”, hän sanoo varovasti. ”Taloudellista populismia ei kuitenkaan voi erottaa valkoisesta nationalismista. Ihmisten on tunnustettava toistensa arvo, koska elämme samassa maassa.”

Erica Miles ei ole valmis tuntemaan myötätuntoa Trumpin kannattajia kohtaan – ainakaan vielä.

”Heillä on ollut paljon enemmän mahdollisuuksia ja etuoikeuksia kuin minulla, mutta he ovat päättäneet olla käyttämättä niitä”, hän sanoo. ”Ei ole minun syyni, etteivät he käyneet kouluja.”

Mitä tulee Trumpin presidenttikauteen, hän sanoo kaivavansa popcornit esiin.

”Onneksi Trumpin virkaanastujaispäivä on vapaapäivä. En kestäisi sitä selvin päin.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Trump nimitti mustan ministerin


 Donald Trump sai rasistin maineen levittäessään vuosikausia salaliittoteoriaa, jonka mukaan Barack Obama ei olisi oikeasti syntynyt Yhdyvalloissa. Hän sai kyseenalaista julkisuutta myös siksi, että Ku Klux Klanin entinen johtaja David Duke tuki häntä presidentiksi. Trump torjui Duken tuen.

 Lauantaina Trump arvosteli Twitterissä mustien kansalaisoikeusikonia John Lewisia siitä, että tämä ”vain puhuu ja puhuu eikä tee mitään”. Lewis järjesti 1960-luvulla kansalaisoikeusmarsseja ja sai kallomurtumia poliisin pahoinpitelystä.

 Trump nimittää kabinettiinsa ainakin yhden mustan ministerin, aivokirurgi Ben Carsonin. Carsonista tulee asunto- ja kaupunkisuunnitteluministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laura Saarikoski
 • Donald Trump
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Meikkibloggari neuvoo: Näin sinun kannattaa meikata juuri nyt – Meikkaus on nyt kasvojen muotoilua, jossa kovimmat osaajat opettavat uusimmat kikat muille Youtube-videoilla

  5. 5

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  6. 6

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  9. 9

   Pohjois-Korea rakentaa uutta ohjus­sukellus­venettä, joka voisi hiipiä huomaamatta kohteensa lähelle – tavoitteena on varustaa se ydin­räjähteillä

  10. 10

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  5. 5

   Poliisi katkaisi liikenteen Pengerkadulla Helsingin Kalliossa – päihtynyt mies heitteli kerrostalosta irtaimistoa kadulle

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää