Ulkomaat

Trumpin puheet saavat täystyrmäyksen saksalaispoliitikolta – ”Trump sanoo ihan suoraan, ettei välitä, hajoaako EU”

Euroopan ja Yhdysvaltain on aloitettava Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen alusta sen selvittäminen, missä yhteinen linja kulkee, sanoo Saksan liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen.

Berliini

Yhdysvaltain pian virkaan astuva presidentti Donald Trump antoi viikonvaihteessa saksalaislehti Bildille ja brittilehti The Timesille haastattelun, jota on tällä viikolla luettu tarkkaan ympäri maailmaa. Kun kuuntelee Saksan liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaa Norbert Röttgenia, saa vaikutelman, että hän osaa haastattelun ulkoa.

Luultavasti osaakin.

”Jos jollakulla oli sellaisia toiveita, että Yhdysvaltain tuleva presidentti olisi vaalit voitettuaan muuttanut tyyliään, niin ei ole”, Röttgen sanoo tavatessaan kansainvälisiä toimittajia Berliinissä.

Röttgen ei peittele huoltaan siitä, miten Trump haastattelussa esiintyi. Trump kyseenalaisti kaiken sen, mille eurooppalainen yhteinen turvallisuuspolitiikka perustuu. ”Se on otettava todella vakavasti”, Röttgen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Euroopan ja Yhdysvaltain suhde on Euroopalle fundamentaalisesti ja eksistentiaalisesti tärkeä, Röttgen sanoo. Yhdysvallat ei ole turvallisuuspolitiikan ja kansainvälisen järjestyksen ylläpitäjänä korvattavissa.

”Kun suhteessa on epävarmuustekijöitä, on selvää, että ne on otettava vakavasti. Myös kansalaisille on tehtävä hyvin selväksi, miten tärkeä suhde Yhdysvaltoihin on.”

On hyvin vakavaa, että Trump kutsuu Natoa vanhentuneeksi eikä pidä Euroopan unionin yhtenäisyyttä ja vahvaa asemaa arvossa, Röttgen sanoo. Molemmissa, niin Natossa kuin EU:ssakin, on kyse kansainvälisen politiikan ydinkysymyksistä, turvallisuudesta ja vakaudesta.

”Trump sanoo ihan suoraan, ettei välitä, hajoaako EU vai ei. Siinä hän eroaa Venäjän presidentistä Vladimir Putinista”, Röttgen sanoo.

”Putinille on valtavan tärkeää, onko EU yhtenäinen vai jakaantunut – siis vahva vai heikko. Tämä kiinnostaa Putinia erittäin paljon.”

Haastattelussa Trump vihjasi, että Venäjä voisi saada helpotusta talouspakotteisiin, jos se vähentäisi ydinaseitaan.

Röttgen ei voisi enempää ihmetellä Trumpin pakotepuheita. Trump suhtautuu pakotteisiin kuin voisi tehdä niillä diilejä, Röttgen sanoo.

”Ja nyt me sitten täällä kyselemme, että anteeksi vain, mitä diilejä, ja olemmeko me niissä osallisia. Mikähän rooli Euroopan turvallisuudella olisi tässä diilissä?”

Pakotteet eivät ole politiikan kaunista puolta, vaan ne ovat välttämättömyys, johon turvaudutaan, jos diplomatian keinot eivät auta, Röttgen sanoo. Pakotteista pidetään kiinni niin kauan kuin Venäjä rikkoo Krimillä ja Ukrainassa kansainvälisen oikeuden perusteita, hän sanoo.

”Pakotteet ovat diplomatiaa ja myös psykologiaa. Ne osoittavat, että länsiliittouma toimii koordinoidusti. Ne ovat osoitus poliittisesta yhtenäisyydestä: me emme hyväksy Venäjän aggressioita.”

Venäjä on viime vuodet tehnyt politiikkaa, jolla se aktiivisesti ja aggressiivisesti hakee vastakkainasettelua, Röttgen sanoo.

Uuden ajan alkupiste oli Krimin miehitys. Silloin Venäjä irrottautui kylmän sodan status quo -asetelmasta.

”Helsingissä [Etykin huippukokouksessa vuonna 1975] sitouduttiin siihen, että muiden maiden rajoja ja integriteettiä kunnioitetaan. Nyt Venäjän politiikka on täydellisesti tämän vastakohta.”

Saksassa on liittopäivävaalit syyskuun 24. päivänä. On selvää, että niiden keskiössä on turvallisuus ja se, miten vastata esimerkiksi terrorismin uhkaan, Röttgen sanoo.

Myös Saksan Venäjä-politiikasta keskustellaan vaalien alla. Liittokansleri Angela Merkelin johtamaa kristillisdemokraattista CDU-puoluetta edustava Röttgen arvioi, että toisen suuren puolueen, sosiaalidemokraattien, halu erottautua CDU:sta Venäjä-politiikalla voi liudentua. Syynä ovat Venäjän iskut Syyrian Aleppossa.

”Venäjän toimet Syyriassa ovat brutaaliudessaan ja kyynisyydessään masentavia. Ne jättävät syvät jäljet yhteistyöhön Venäjän kanssa.”

Röttgenin mukaan vaikeaa suhdetta Venäjään ei ratkaista niin, että Eurooppa – tai Yhdysvallat – muuttaisi linjaansa tai tekisi jotain toisin.

”Aika on strategisesti merkittävä tekijä Venäjä-politiikassa. Kyse on pitkistä muutosprosesseista, ja myös aivan uudenlaisesta Venäjän omasta politiikasta.”

On selvää, että Euroopalla on paljon yhteistä Venäjän kanssa, Röttgen sanoo. ”Me haluamme yhteistyötä ja meillä on yhteisiä etuja, mutta me perustamme suhteen ehdottomasti kansainvälisen oikeuden tarkkaan noudattamiseen.”

Venäjä ottaa tämän Röttgenin mukaan vakavasti – mutta vain silloin, kuin Euroopan politiikassa on pitkäjänteisyyttä. ”Ei ole mitään nappia, josta painaa, ja Venäjä toimisikin toisin. Kyse on siitä, kumpi kestää kauimmin, oikeus vai voima.”

Trump väitti Bildin ja The Timesin haastattelussa, että EU on Saksan kaappaama projekti, jota se käyttää hyödykseen. Niin ei ole, Röttgen huokaa. ”Siitä ei ole Euroopassa epäselvyyttä.”

Röttgenin mielestä Trumpin väitteisiin on vastattava aktiivisesti.

”EU:n on asemoitava itsensä Trumpin julistuksia vastaan. Toki diplomatian keinoin. Ei ole niin, että tämä nyt yksinkertaisesti on uusi todellisuus. Eurooppa on hyvin sitoutunut Natoon ja EU:hun ja pitää sitoumuksista kiinni.”

Tosin läntisen arvoyhteisön yhtenäisyyden vaaliminen onnistuisi paremmin, jos Eurooppa olisi nykyistä yhtenäisempi. ”Eurooppa elää historiallisia hetkiä, se haastetaan monesta suunnasta. Samaan aikaan myös Euroopassa kasvaa valtioegoismi ja nationalismi, jotka halvaannuttavat Euroopan kykyä toimia yhdessä.”

Saksan rooliksi Röttgen näkee nyt kompromissien tekijän ja laatijan roolin, oli kyse sitten Trumpista tai Britannian EU-erosta. Euroopan tilanne on vakava, Röttgen toistaa. EU-maat ovat keskenään eri mieltä kolmesta hyvin olennaisesta kysymyksestä. Ne ovat talouskriisin hoito, pakolaiset ja Venäjä, Röttgen listaa.

”Saksan todellisena tavoitteena on tehdä Euroopasta vahvempi, ja siksi meidän täytyy taistella yhtenäisyyden puolesta.”

Trump tekee politiikkaa kuin ei-poliitikko, Röttgen sanoo. Tyyliä luonnehtii se, että hän näkee kansainvälisen politiikan pöytänä, jossa tehdään diilejä. Ja Trump myös sooloilee varsin häikäilemättömästi.

”Hän näkee kaikki kilpailijoina ja katsoo, että kahdenvälisissä sopimuksissa saa parhaat diilit. Hänellä ei ole mitään näkemystä tai tarvetta kansainvälisten instituutioiden tukeen ja ylläpitoon. Tämä asetelma on vaikea, sillä kaikki muut maat ovat ottaneet tosissaan esimerkiksi sen, että globalisaatiolla pitää olla sääntöjä.”

Trumpin tyylistä voi olla suuria seurauksia maailman kauppajärjestölle WTO:lle ja kansainvälisille kauppasopimuksille, Röttgen sanoo.

”Nyt on tehtävä siis selväksi, että monenvälisillä suhteilla saadaan enemmän turvallisuutta, sillä sopimukset vähentävät esimerkiksi muuttoliikettä ja tuovat turvallisempia rajoja. Ja enemmän työpaikkoja.”

Trumpin maailma on Amerikka, ja hän ajaa hyvin protektionistista politiikkaa. ”Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin aina kahden osapuolen poliittisesta tahdosta. Protektionismiin vastataan samalla mitalla, ja se vahingoittaisi molempia osapuolia.”

Trumpin haastattelu alleviivaa sitä, että Euroopan ja Yhdysvaltain on aloitettava vallanvaihdon jälkeen alusta sen selvittäminen, missä yhteinen linja kulkee, Röttgen sanoo.

Eurooppalainen analyysi turvallisuustilanteesta kuuluu, että Yhdysvaltain ja Euroopan olisi tehtävä yhteistyötä enemmän kuin koskaan. ”Yhdysvalloilla ja Euroopalla on ollut yhteinen näkemys Lähi-idän politiikasta ja Syyriasta. Meillä on strategisia yhteisiä tavoitteita Venäjä- ja Kiina-suhteissa. Mutta jossain määrin tämä dialogi pitää aloittaa nyt alusta.”

Haastattelussa Trump kyseenalaisti koko Yhdysvaltojen Lähi-itä-politiikan. Trumpin ja Euroopan tiet voivat erkaantua heti esimerkiksi Israel-politiikassa.

”On tehtävä uudelleen selväksi, pitääkö linja kahden valtion ratkaisusta vai ei”, Röttgen sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  4. 4

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  5. 5

   Meikkibloggari neuvoo: Näin sinun kannattaa meikata juuri nyt – Meikkaus on nyt kasvojen muotoilua, jossa kovimmat osaajat opettavat uusimmat kikat muille Youtube-videoilla

  6. 6

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  7. 7

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  8. 8

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  5. 5

   Poliisi katkaisi liikenteen Pengerkadulla Helsingin Kalliossa – päihtynyt mies heitteli kerrostalosta irtaimistoa kadulle

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää