Ulkomaat

Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

Moskova on Syyrian sodan ohessa rakennellut laajaa paluuta Lähi-idän politiikkaan. Astanan rauhankokous on yksi etappi Putinin strategiassa.

Moskova. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti kaksi viikkoa sitten rajoittavansa merkittävästi osallistumistaan Syyrian taisteluihin. Symbolisena eleenä Syyrian vesillä lähes kolme kuukautta toiminut Venäjän ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov aloitti matkansa takaisin kotiin Severomorskiin.

Viisi päivää myöhemmin Libyan Tobrukissa päämajaansa pitävä Libyan varjohallitus kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan lentotukialuksen ankkuroituneen Tobrukin edustalle.

Venäjän puolustusministeriön mukaan laivalle saapui yllätysvieras, marsalkka Khalifa Haftar. Hän piti videopalaverin Venään puolustusministerin Sergei Šoigun kanssa.

Bengasilaisesta lukuisten sotien veteraanista Khalifa Haftarista, 73, voisi käyttää nimitystä ”Libyan vahva mies”, jos sekasortoon ajautuneesta maasta sellainen ylipäätään pitäisi löytää.

Karkeasti ottaen Libya on kahdessa leirissä. Pääkaupungissa Tripolissa istuu YK:n tukema kansallisen sovun hallitus – nimikin jo sanoo, että riitaisampaa joukkoa saa etsiä. Tobrukiin siirtynyt parlamentti eli edustajainhuone edustaa maallista vastavoimaa.

Todellisuudessa Tobruk ja koko Itä-Libya on Haftarin ja hänen LNA-armeijansa komennossa.

Menestys ei ole ollut aivan huono. Haftar hääti äskettäin islamistit ex-diktaattori Muammar Gaddafin syntymäkaupungista Sirtestä, joka on merkittävä öljysatama. Haftarin hallussa ovat nyt sekä Libyan suurimmat öljykentät että öljyn vientireitti.

Samalla Haftarista on tullut yksi Moskovan uusista kavereista. Marsalkka vieraili ensimmäisen kerran Moskovassa kesällä ja toistamiseen marraskuun lopulla tapaamassa puolustusministeri Šoigua ja ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Marsalkan viesti oli selkeä: Venäjän tulisi unohtaa asevientikiellot ja myydä Bengasiin pyssyjä.

Brittiläinen sotilasasiantuntija Emile Simpson tosin väitti äskettäin Foreign Policy -lehdessä, että Venäjä on aseita Haftarille jo myynyt, todennäköisesti Serbian ja Valko-Venäjän kautta. Väitettä ei ole vahvistettu mistään.

Moskovan ja Bengasin lähentyminen on uusin osoitus Venäjän pyrkimyksistä palata tekijäksi Lähi-idän politiikassa.

Marsalkka Haftar on Venäjälle luonteva liittolainen, sillä hän on myös Egyptin ystävä. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on lämmittänyt tarmokkaasti suhteita Egyptin presidenttiin, marsalkka Abdel al-Sisiin.

Lähi-idän ikuisuuskysymyksessä eli Palestiinan asiassa Venäjä oli pitkään passiivinen, mistä hyvästä suhteet Israelin kanssa ovat olleet vuosia mukiinmenevät.

Tähänkin saattaa tulla muutos: ulkoministeri Lavrov nimittäin isännöi täällä viikolla maallisen Fatahin ja islamistisen Hamasin tapaamisen Moskovassa. Neuvottelun päätteeksi palestiinalaisten eripuraiset pääpuolueet ilmoittivat yhteishallituksen muodostamisesta.

Pian puolitoista vuotta Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin puolesta sotinut Venäjä näyttää rakennelleen Lähi-idän strategiaa, joka ulottuu huomattavasti Syyrian rajoja laajemmalle. Menestys Syyriassa on avain moneen muuhunkin.

Venäjä, Turkki ja Iran ovat kutsuneet ensi maanantaiksi koolle Syyrian rauhankokouksen Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan. Venäjä hamuaa mukaan myös Qatarin ja Saudi-Arabian edustajia.

Viime tietojen mukaan Qatarista joku on tulossakin, mutta saudien edustus on ainakin al-Assadin hallitukselle liikaa. Toinen asia on, kuinka paljon Putin jaksaa al-Assadin valituksia kuunnella.

Yhdysvaltain perinteisen liittolaisen Saudi-Arabian saaminen samaan pöytään Iranin ja Venäjän kanssa olisi nimittäin Moskovalle herkkua. Mutta mikään ei ole Lähi-idässä yksinkertaista, eikä varsinkaan Syyriassa.

Ulkoministeri Lavrov kertoi tällä viikolla, että Astanaan pitäisi saada lisäksi mukaan sellaiset Syyrian aseryhmät, joilla on todellisia maa-alueita hallussaan – pelkkien poliittisten puhuvien päiden kanssa ei haluta keskustella. Vain terroristijärjestöt Isis ja al-Nusran rintama on torjuttu suoralta kädeltä.

Aivan näin hienosti ei taida mennä. Esimerkiksi Pohjois-Syyrian kurdialueita edustava Rojavan autonominen konfederaatio näyttää jääneen kutsulistalta pois, koska Turkki pitää konfederaatiota terroristikoplana. Näin siitä huolimatta, että Rojavalla on virallinen edustusto Moskovassa.

YK:n edustajien lisäksi paikalle on pyydetty myös Yhdysvaltain uuden presidentinhallinnon edustajia. Nämä näyttävät kuitenkin vielä ”muodostavan kokonaiskuvaa” kotona Washingtonissa.

Venäjä on joka tapauksessa onnistunut jo jossain määrin palaamaan Lähi-idän pelikentälle, mistä Moskovan ahkeruuden lisäksi on kiittäminen Yhdysvaltain passiivisuutta.

CIA:n suosikista Moskovan kultapojaksi

Vuonna 1943 Bengasin eteläpuolella Ajadabijassa syntynyt Khalifa Haftar kuului sotilasryhmään, joka kaappasi vallan yhdessä Muammar Gaddafin kanssa 1969. Hän johti libyalais­osastoa Israelia vastaan käydyssä Jom Kippur -sodassa 1973.

Käännekohta tuli 1986–1987 kun eversti Haftar johti Libyan joukkoja Tšadin-vastaisessa sodassa. Eversti ja pataljoonan verran sotilaita jäi tšadilaisten vangiksi epäselvissä oloissa, ja Gaddafi katkaisi välinsä Haftariin.

Tšadilaisten mukaan Haftarin joukot olivat käyttäneet laittomia taistelukaasuja, mutta saaneet myrkyt Saharan oikukkaan tuulen vuoksi omalle naamalleen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.Lopulta Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA pelasti Haftarin miehineen Zaireen. Puolet joukosta palasi kotiin, mutta Haftar ryhtyi johtamaan Gaddafin-vastaista sissitoimintaa. Zaire potkaisi ikävät vieraansa Keniaan, josta CIA järjesti heidät 1990 pakolaisstatuksella Yhdysvaltoihin.

Haftar asettui asumaan virginialaiseen lähiöön, ja käväisi 1996 yrittämässä epäonnistunutta vallankaappausta Libyassa. Varsinaisesti hän palasi Libyaan vasta 21 Amerikan-vuoden jälkeen 2011 osallistuakseen Gaddafin-vastaiseen kansannousuun.

Bengasin seudun ja sen infrastruktuurin hallitseminen Gaddafin kukistumisen jälkeen merkitsi myös Libyan öljykenttien hallintaa. Sirten satamakaupungin islamistien kukistuttua Haftarille avautui myös tie öljyn vientiin.

Moskovassa tämä ilmeisesti osattiin ennakoida jo viime kesänä, jolloin yhteyksiä Haftariin ryhdyttiin luomaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  7. 7

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  8. 8

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  9. 9

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  10. 10

   EU rajoittaa myöhästelyjä mutta ei voi kieltää ihmisiä lentämästä: ”Emme voi tehdä mitään junien ja lentojen hintaerolle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää