Ulkomaat

Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

Moskova on Syyrian sodan ohessa rakennellut laajaa paluuta Lähi-idän politiikkaan. Astanan rauhankokous on yksi etappi Putinin strategiassa.

Moskova. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti kaksi viikkoa sitten rajoittavansa merkittävästi osallistumistaan Syyrian taisteluihin. Symbolisena eleenä Syyrian vesillä lähes kolme kuukautta toiminut Venäjän ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov aloitti matkansa takaisin kotiin Severomorskiin.

Viisi päivää myöhemmin Libyan Tobrukissa päämajaansa pitävä Libyan varjohallitus kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan lentotukialuksen ankkuroituneen Tobrukin edustalle.

Venäjän puolustusministeriön mukaan laivalle saapui yllätysvieras, marsalkka Khalifa Haftar. Hän piti videopalaverin Venään puolustusministerin Sergei Šoigun kanssa.

Bengasilaisesta lukuisten sotien veteraanista Khalifa Haftarista, 73, voisi käyttää nimitystä ”Libyan vahva mies”, jos sekasortoon ajautuneesta maasta sellainen ylipäätään pitäisi löytää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Karkeasti ottaen Libya on kahdessa leirissä. Pääkaupungissa Tripolissa istuu YK:n tukema kansallisen sovun hallitus – nimikin jo sanoo, että riitaisampaa joukkoa saa etsiä. Tobrukiin siirtynyt parlamentti eli edustajainhuone edustaa maallista vastavoimaa.

Todellisuudessa Tobruk ja koko Itä-Libya on Haftarin ja hänen LNA-armeijansa komennossa.

Menestys ei ole ollut aivan huono. Haftar hääti äskettäin islamistit ex-diktaattori Muammar Gaddafin syntymäkaupungista Sirtestä, joka on merkittävä öljysatama. Haftarin hallussa ovat nyt sekä Libyan suurimmat öljykentät että öljyn vientireitti.

Samalla Haftarista on tullut yksi Moskovan uusista kavereista. Marsalkka vieraili ensimmäisen kerran Moskovassa kesällä ja toistamiseen marraskuun lopulla tapaamassa puolustusministeri Šoigua ja ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Marsalkan viesti oli selkeä: Venäjän tulisi unohtaa asevientikiellot ja myydä Bengasiin pyssyjä.

Brittiläinen sotilasasiantuntija Emile Simpson tosin väitti äskettäin Foreign Policy -lehdessä, että Venäjä on aseita Haftarille jo myynyt, todennäköisesti Serbian ja Valko-Venäjän kautta. Väitettä ei ole vahvistettu mistään.

Moskovan ja Bengasin lähentyminen on uusin osoitus Venäjän pyrkimyksistä palata tekijäksi Lähi-idän politiikassa.

Marsalkka Haftar on Venäjälle luonteva liittolainen, sillä hän on myös Egyptin ystävä. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on lämmittänyt tarmokkaasti suhteita Egyptin presidenttiin, marsalkka Abdel al-Sisiin.

Lähi-idän ikuisuuskysymyksessä eli Palestiinan asiassa Venäjä oli pitkään passiivinen, mistä hyvästä suhteet Israelin kanssa ovat olleet vuosia mukiinmenevät.

Tähänkin saattaa tulla muutos: ulkoministeri Lavrov nimittäin isännöi täällä viikolla maallisen Fatahin ja islamistisen Hamasin tapaamisen Moskovassa. Neuvottelun päätteeksi palestiinalaisten eripuraiset pääpuolueet ilmoittivat yhteishallituksen muodostamisesta.

Pian puolitoista vuotta Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin puolesta sotinut Venäjä näyttää rakennelleen Lähi-idän strategiaa, joka ulottuu huomattavasti Syyrian rajoja laajemmalle. Menestys Syyriassa on avain moneen muuhunkin.

Venäjä, Turkki ja Iran ovat kutsuneet ensi maanantaiksi koolle Syyrian rauhankokouksen Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan. Venäjä hamuaa mukaan myös Qatarin ja Saudi-Arabian edustajia.

Viime tietojen mukaan Qatarista joku on tulossakin, mutta saudien edustus on ainakin al-Assadin hallitukselle liikaa. Toinen asia on, kuinka paljon Putin jaksaa al-Assadin valituksia kuunnella.

Yhdysvaltain perinteisen liittolaisen Saudi-Arabian saaminen samaan pöytään Iranin ja Venäjän kanssa olisi nimittäin Moskovalle herkkua. Mutta mikään ei ole Lähi-idässä yksinkertaista, eikä varsinkaan Syyriassa.

Ulkoministeri Lavrov kertoi tällä viikolla, että Astanaan pitäisi saada lisäksi mukaan sellaiset Syyrian aseryhmät, joilla on todellisia maa-alueita hallussaan – pelkkien poliittisten puhuvien päiden kanssa ei haluta keskustella. Vain terroristijärjestöt Isis ja al-Nusran rintama on torjuttu suoralta kädeltä.

Aivan näin hienosti ei taida mennä. Esimerkiksi Pohjois-Syyrian kurdialueita edustava Rojavan autonominen konfederaatio näyttää jääneen kutsulistalta pois, koska Turkki pitää konfederaatiota terroristikoplana. Näin siitä huolimatta, että Rojavalla on virallinen edustusto Moskovassa.

YK:n edustajien lisäksi paikalle on pyydetty myös Yhdysvaltain uuden presidentinhallinnon edustajia. Nämä näyttävät kuitenkin vielä ”muodostavan kokonaiskuvaa” kotona Washingtonissa.

Venäjä on joka tapauksessa onnistunut jo jossain määrin palaamaan Lähi-idän pelikentälle, mistä Moskovan ahkeruuden lisäksi on kiittäminen Yhdysvaltain passiivisuutta.

CIA:n suosikista Moskovan kultapojaksi

Vuonna 1943 Bengasin eteläpuolella Ajadabijassa syntynyt Khalifa Haftar kuului sotilasryhmään, joka kaappasi vallan yhdessä Muammar Gaddafin kanssa 1969. Hän johti libyalais­osastoa Israelia vastaan käydyssä Jom Kippur -sodassa 1973.

Käännekohta tuli 1986–1987 kun eversti Haftar johti Libyan joukkoja Tšadin-vastaisessa sodassa. Eversti ja pataljoonan verran sotilaita jäi tšadilaisten vangiksi epäselvissä oloissa, ja Gaddafi katkaisi välinsä Haftariin.

Tšadilaisten mukaan Haftarin joukot olivat käyttäneet laittomia taistelukaasuja, mutta saaneet myrkyt Saharan oikukkaan tuulen vuoksi omalle naamalleen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.Lopulta Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA pelasti Haftarin miehineen Zaireen. Puolet joukosta palasi kotiin, mutta Haftar ryhtyi johtamaan Gaddafin-vastaista sissitoimintaa. Zaire potkaisi ikävät vieraansa Keniaan, josta CIA järjesti heidät 1990 pakolaisstatuksella Yhdysvaltoihin.

Haftar asettui asumaan virginialaiseen lähiöön, ja käväisi 1996 yrittämässä epäonnistunutta vallankaappausta Libyassa. Varsinaisesti hän palasi Libyaan vasta 21 Amerikan-vuoden jälkeen 2011 osallistuakseen Gaddafin-vastaiseen kansannousuun.

Bengasin seudun ja sen infrastruktuurin hallitseminen Gaddafin kukistumisen jälkeen merkitsi myös Libyan öljykenttien hallintaa. Sirten satamakaupungin islamistien kukistuttua Haftarille avautui myös tie öljyn vientiin.

Moskovassa tämä ilmeisesti osattiin ennakoida jo viime kesänä, jolloin yhteyksiä Haftariin ryhdyttiin luomaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähi-itä
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahinta sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  10. 10

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää